Świątecznie przyprawione napoje

Świątecznie przyprawione napoje

Tutaj znajdziesz przepisy na świątecznie przyprawione napoje, tj. poncz, herbata i grzane wino.

Świąteczny poncz z marcepanem (łagodny)

składniki

  • 750 ml czerwonego wina
  • 500 ml czarnej herbaty
  • 500 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 200 ml rumu
  • 100 g marcepanu
  • 20 g ciemnej czekolady
  • 7 goździków
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 laski wanilii
  • 1 laska cynamonu w całości
  • skórka pomarańczy
  • skórka cytryny
  • sok z cytryny

przygotowanie

  1. Karmelizuj brązowy cukier na patelni, a następnie wlej wino, sok z cytryny i pomarańczy oraz herbatę.
  2. Dodaj goździki, laskę cynamonu i skórkę pomarańczową i cytrynową.
  3. Przekrój laski wanilii wzdłuż i wyskrob miąższ, a następnie wszystko dodaj.
  4. Teraz pokrój czekoladę i marcepan na małe kawałki i dodaj.
  5. Powoli podgrzewaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10–15 minut.
  6. Odcedź, dodaj rum i podaj.

Świąteczny poncz (bardzo mocny)

składniki

  • 1 litr Scotch Whisky
  • 750 ml wody
  • 100 ml jamajskiego rumu
  • 6 goździków
  • 2 szt. cukru kandyzowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 laska cynamonu w całości
  • ½ cytryna
  • ½ pomarańczy

przygotowanie

  1. Umieść whisky, rum, owoce i przyprawy w zamykanym szklanym pojemniku i pozostaw na co najmniej 30 minut.
  2. Następnie w rondlu krótko zagotuj mieszaninę whisky z wodą. Teraz możesz przyprawić wszystko cynamonem, goździkami, miodem i sokiem z cytryny.
  3. Odcedź poncz i podawaj na gorąco.

Przyprawiona świąteczna herbata

składniki na 6 porcji

  • 6 szklanek wody
  • 180 ml soku pomarańczowego
  • 120 g cukru
  • 60 ml soku ananasowego
  • 6 torebek herbaty (odmiana według smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laska cynamonu, 2-3 cm

przygotowanie

  1. Wlej wodę do rondla i dodaj goździki i laskę cynamonu.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia, zdejmij z ognia, włóż torebki z herbatą do wody i pozostaw, aż do momentu, gdy herbata osiągnie pożądaną intensywność.
  3. Usuń goździki, laskę cynamonu i torebki herbaty.
  4. Wymieszaj w rondlu sok pomarańczowy, cytrynowy i ananasowy z cukrem i doprowadź do wrzenia, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  5. Dodaj mieszankę soku do herbaty, zamieszaj i podawaj na gorąco.

Klasyczne grzane wino

składniki

  • 2 butelki dobrego czerwonego wina
  • 600 ml wody
  • 140 g cukru
  • 6 goździków
  • 2 laski cynamonu, całe
  • 2 pomarańcze, podzielone na części
  • sok z 2 cytryn

przygotowanie

  1. Podgrzej wszystkie składniki w rondlu, aż się zagotują.
  2. Teraz dodaj kawałki pomarańczy i wszystko zagotuj.
  3. Usuń goździki i laski cynamonu, wino wlej do szklanek i delektuj się.