Pyszne przepisy kulinarne z Lassi

Pyszne przepisy kulinarne z Lassi

Lassi - to nazwa pysznego indyjskiego napoju jogurtowego, który jest dostępny w wielu wariantach w krajach Azji i Europy Wschodniej. (Tam nazywany jest również Ayran.)

W Indiach lassi często smakuje z pikantnymi potrawami, ponieważ ostry smak potraw jest neutralizowany przez naturalną zawartość tłuszczu napoju, a przez to trawienie jest stymulowane.

Różne warianty

Lassi występuje w wielu różnych formach, a podstawą zawsze jest jogurt. Wybraliśmy dla ciebie cztery przepisy, które zapewnią ci dobry pierwszy przegląd, a także wskażą wiele różnych wariantów.

Podstawowy przepis

Składniki na jedną porcję

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki jogurtu
  • ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie

Umieść wszystkie składniki w blenderze i dobrze zmiksuj.

Lassi o działaniu trawiennym

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki jogurtu
  • 1 szczypta imbiru, mielonego
  • 1 szczypta kminku, mielonego
  • 1 szczypta kolendry, mielonej
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj przez minutę.
  2. Podawaj schłodzone. Idealnie po obiedzie.

Przepis na słodkie lassi

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki jogurtu
  • 1 szczypta kardamonu
  • Woda różana (w zależności od smaku)
  • Cukier (w zależności od smaku)

Przygotowanie

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj przez jedną minutę.
  2. Podawaj schłodzone, Idealnie po obiedzie.

Lassi z mango

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki jogurtu
  • 1 duże mango

Przygotowanie

  1. Obierz mango i pokrój w małe kostki. Następnie zmiksuj w blenderze z wodą (kawałki mango powinny być przykryte).
  2. Dodaj resztę wody i naturalnego jogurtu i zmiksuj, aż lassi będzie kremowe.