Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

Kulinarny rarytas

  • Świeży tłoczony na zimno
  • Z istotnymi kwasami tłuszczowymi
  • Łagodna ostrość
  • 32,99 zł (32,99 zł / 100 ml)

włącznie z kwotą VAT 8% z doliczeniem kosztów dostawy

Jeszcze 6 sztuk w magazynie

Przewidywany termin dostawy: poniedziałek, 09 listopada
Zamów do dnia: poniedziałek, do godz. 12:30.

Na moją listę życzeń

Nr art.: ÖS-16711, Zawartość: 100 ml

EAN: 4031192167116

  • Świeży tłoczony na zimno
  • Z istotnymi kwasami tłuszczowymi
  • Łagodna ostrość
100 ml: 32,99 zł (32,99 zł / 100 ml)
250 ml: 67,00 zł (26,80 zł / 100 ml)

Piccantino sklep internetowy Polska oferuje następujące korzyści:Piccantino sklep internetowy Polska oferuje następujące korzyści:

  • Bezpłatna dostawa do Polska od 170,00 zł *
  • Najbliższy możliwy termin dostawy DPD, UPS Standard, DHL Express lub UPS Express
  • Po wysłaniu otrzymasz paczkę w ciągu 2 - 5 dni roboczych (DPD, tylko na dostępne produkty)
  • Darmowy zwrot
  • Za pobraniem
  • Przedpłata
  • Paypal
  • Mastercard
  • VISA
  • American Express
  • Diners Club
  • JCB
  • MAESTRO

Opis

Gorczyca należy do rodziny roślin rzepaku (Brassica). Olej z gorczycy ma roślinne pochodzenie i jest uzyskiwany z nasiona czarnej lub żółtej gorczycy (Sinapis alba). Olej ten zawiera w przeciwieństwie do oleju rzepakowego Kwas erukowy.

Uzyskiwany z nasion gorczycy o niskiej zawartości kwasu erukowego przez zimne tłoczenie olej ten posiada charakterystyczne ostre nuty gorczycy, które są typowe dla smaku musztardy, chrzanu, wasabi, rucoli, rzodkiewki i rzeżuchy. Ostrość ta pojawia się dzięki naturalnej zawartości glukozynolanów i uwolnionych przez to izotiocyjaniany (allil).

Oprócz musującej ostrości olej z gorczycy charakteryzuje się także znaczną zawartością kwasów tłuszczowych omega3, która jest znacznie wyższa niż w oleju rzepakowym i w oleju z orzechów włoskich. Olej z gorczycy zawiera ok. 16% omega 3 kwasów tłuszczowych i dlatego jest olejem stołowym o bardzo wysokiej jakości z zrównoważonym stosunkiem (1:1) omega 3 i omega 6 kwasów tłuszczowych.

W indyjskiej i bengalskiej kuchni olej z gorczycy jest bardzo polarny i powszechni. Stosuje się go do ostrych dipów i sosów oraz nadaje on potrawom z curry i daniom rybnym aromatycznie- pikantnego smaku. Także może być stosowany jako olej do sushi, ponieważ równomiernie się rozkłada i jest bardziej tolerancyjny niż zielony chrzan japoński.

Prosto można przygotować pikantny dip z odrobiną kwaśnej śmietany oraz jedną łyżeczką oleju z gorczycy. Przemień swoje konfitury w owocowy krem dla bufetu z serem.

Także do gotowania, przyprawiania i marynat do warzyw jest on chętnie wykorzystywany. Przygotowanie majonezu z olejem z gorczycy dla sałatek z ziemniakami to prawdziwe przeżycie kulinarne. Wymieszaj w równej mierze olej rzepakowy z olejem z gorczycy i przygotuj z tego wspaniały majonez.

Zastosowanie: Do dipów, pesto i marynat, Do ryb i owoców morza, Do dań mięsnych, Do warzyw i sałatek
Znak jakości: UE-Bio symbol, b.k.u - biologicznie kontrolowane uprawy
Zawartość oleju: 100 ml
Metainfo: Oleje roślinne

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza na 100 ml
Zawartość energetyczna / spalania3768 / 900 kj / kcal
tłuszcz100 g
  w tym tłuszcze nasycone6,2 g
  w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe [1]32,6 g
  w tym Kwasy tłuszczowe jednonienasycone61,2 g
węglowodany0 g
  w tym cukier0 g
białko jajka0 g
sól0 g
  1. (kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6)

Składniki

  • olej musztardowy [1]
  • Eteryczny olej gorczycowy
  1. z kontrolowanych ekologicznych upraw

Pytania i odpowiedzi użytkowników Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

Poznaj opinię klientów, którzy kupili ten produkt.

Oceń produkt

4,8 z 5 gwiazdek
6 (75%)
2 (25%)
0 (0%)
0 (0%)
0 (0%)

8 ocen

Brak opinii w języku: polski. Dostępne są 8 recenzje w innym języku.