Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

Kulinarny rarytas

74,00 zł

(296,00 zł / l, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)

Zawartość: 250 ml

Dostawa do środa, 27 grudnia

Dostępne po 20 grudnia

Dlaczego wysyłka potrwa dłużej?

Dlaczego wysyłka potrwa dłużej? Tego produktu aktualnie brak w magazynie, wkrótce będzie ponownie dostępny. Można go teraz zamówić - artykuł zostanie wysłany natychmiast po zaksięgowaniu towaru w magazynie. Zamknąć notatkę

Przewidywany czas dostawy po świętach Bożego Narodzenia. Nadal szukasz prezentu? Podaruj nasz bon upominkowy do samodzielnego wydruku.

Darmowa wysyłka do Polska powyżej 229,00 zł.
Więcej informacji na temat wysyłki i dostawy

Właściwości i zalety

  • Świeży tłoczony na zimno
  • Z istotnymi kwasami tłuszczowymi
  • Łagodna ostrość

Nr art.: ÖS-16721, Zawartość: 250 ml, EAN: 4031192167215

Opis

Gorczyca należy do rodziny roślin rzepaku (Brassica). Olej z gorczycy ma roślinne pochodzenie i jest uzyskiwany z nasiona czarnej lub żółtej gorczycy (Sinapis alba). Olej ten zawiera w przeciwieństwie do oleju rzepakowego Kwas erukowy.

Uzyskiwany z nasion gorczycy o niskiej zawartości kwasu erukowego przez zimne tłoczenie olej ten posiada charakterystyczne ostre nuty gorczycy, które są typowe dla smaku musztardy, chrzanu, wasabi, rucoli, rzodkiewki i rzeżuchy. Ostrość ta pojawia się dzięki naturalnej zawartości glukozynolanów i uwolnionych przez to izotiocyjaniany (allil).

Oprócz musującej ostrości olej z gorczycy charakteryzuje się także znaczną zawartością kwasów tłuszczowych omega3, która jest znacznie wyższa niż w oleju rzepakowym i w oleju z orzechów włoskich. Olej z gorczycy zawiera ok. 16% omega 3 kwasów tłuszczowych i dlatego jest olejem stołowym o bardzo wysokiej jakości z zrównoważonym stosunkiem (1:1) omega 3 i omega 6 kwasów tłuszczowych.

W indyjskiej i bengalskiej kuchni olej z gorczycy jest bardzo polarny i powszechni. Stosuje się go do ostrych dipów i sosów oraz nadaje on potrawom z curry i daniom rybnym aromatycznie- pikantnego smaku. Także może być stosowany jako olej do sushi, ponieważ równomiernie się rozkłada i jest bardziej tolerancyjny niż zielony chrzan japoński.

Prosto można przygotować pikantny dip z odrobiną kwaśnej śmietany oraz jedną łyżeczką oleju z gorczycy. Przemień swoje konfitury w owocowy krem dla bufetu z serem.

Także do gotowania, przyprawiania i marynat do warzyw jest on chętnie wykorzystywany. Przygotowanie majonezu z olejem z gorczycy dla sałatek z ziemniakami to prawdziwe przeżycie kulinarne. Wymieszaj w równej mierze olej rzepakowy z olejem z gorczycy i przygotuj z tego wspaniały majonez.

Zastosowanie: Do dipów, pesto i marynat, Do ryb i owoców morza, Do dań mięsnych, Do warzyw i sałatek
Znak jakości: Znak ekologiczny UE / spoza UE, b.k.u - biologicznie kontrolowane uprawy
Zawartość oleju: 100 ml
Metainfo: Oleje roślinne
Składniki
  • olej musztardowy [1]
  • Eteryczny olej gorczycowy [1]
  1. z kontrolowanych ekologicznych upraw
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g
zawartość energetyczna3768 / 900 kj / kcal
tłuszcz100 g
  w tym tłuszcze nasycone6,9 g
  w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe25,3 g
  w tym Kwasy tłuszczowe jednonienasycone67,7 g
węglowodany0 g
  w tym cukier0 g
białko0 g
sól0 g

Pytania i odpowiedzi użytkowników Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

Poznaj opinię klientów, którzy kupili ten produkt.

Recenzje naszych klientów

ocen klientów po polski dla Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

9 recenzji klienta w innym języku

4,8 z 5 gwiazdek
5 gwiazdek
7 (77%)
4 gwiazdki
2 (22%)
3 gwiazdki
0 (0%)
2 gwiazdki
0 (0%)
1 gwiazdka
0 (0%)

9 ocen

Brak opinii w języku: polski. Dostępne są 9 recenzje w innym języku.


Podobne produkty:

    Klienci, którzy nabyli "Olej z gorczycy Naturland", zakupili także: