Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

Kulinarny rarytas

  • Świeży tłoczony na zimno
  • Z istotnymi kwasami tłuszczowymi
  • Łagodna ostrość
  • 67,00 zł (26,80 zł / 100 ml)

włącznie z kwotą VAT 8% plus koszty dostawy

Jeszcze 1 sztuka dostępna w magazynie. - Dostępna tylko ograniczona ilość

Przewidywany termin dostawy: piątek, 01 października
Zamów do dnia: poniedziałek, do godz. 05:15.

Na moją listę życzeń

Nr art.: ÖS-16721, Zawartość: 250 ml

EAN: 4031192167215

  • Świeży tłoczony na zimno
  • Z istotnymi kwasami tłuszczowymi
  • Łagodna ostrość
100 ml: 32,99 zł (32,99 zł / 100 ml)
250 ml: 67,00 zł (26,80 zł / 100 ml)

Opis

Gorczyca należy do rodziny roślin rzepaku (Brassica). Olej z gorczycy ma roślinne pochodzenie i jest uzyskiwany z nasiona czarnej lub żółtej gorczycy (Sinapis alba). Olej ten zawiera w przeciwieństwie do oleju rzepakowego Kwas erukowy.

Uzyskiwany z nasion gorczycy o niskiej zawartości kwasu erukowego przez zimne tłoczenie olej ten posiada charakterystyczne ostre nuty gorczycy, które są typowe dla smaku musztardy, chrzanu, wasabi, rucoli, rzodkiewki i rzeżuchy. Ostrość ta pojawia się dzięki naturalnej zawartości glukozynolanów i uwolnionych przez to izotiocyjaniany (allil).

Oprócz musującej ostrości olej z gorczycy charakteryzuje się także znaczną zawartością kwasów tłuszczowych omega3, która jest znacznie wyższa niż w oleju rzepakowym i w oleju z orzechów włoskich. Olej z gorczycy zawiera ok. 16% omega 3 kwasów tłuszczowych i dlatego jest olejem stołowym o bardzo wysokiej jakości z zrównoważonym stosunkiem (1:1) omega 3 i omega 6 kwasów tłuszczowych.

W indyjskiej i bengalskiej kuchni olej z gorczycy jest bardzo polarny i powszechni. Stosuje się go do ostrych dipów i sosów oraz nadaje on potrawom z curry i daniom rybnym aromatycznie- pikantnego smaku. Także może być stosowany jako olej do sushi, ponieważ równomiernie się rozkłada i jest bardziej tolerancyjny niż zielony chrzan japoński.

Prosto można przygotować pikantny dip z odrobiną kwaśnej śmietany oraz jedną łyżeczką oleju z gorczycy. Przemień swoje konfitury w owocowy krem dla bufetu z serem.

Także do gotowania, przyprawiania i marynat do warzyw jest on chętnie wykorzystywany. Przygotowanie majonezu z olejem z gorczycy dla sałatek z ziemniakami to prawdziwe przeżycie kulinarne. Wymieszaj w równej mierze olej rzepakowy z olejem z gorczycy i przygotuj z tego wspaniały majonez.

Zastosowanie: Do dipów, pesto i marynat, Do ryb i owoców morza, Do dań mięsnych, Do warzyw i sałatek
Znak jakości: Znak ekologiczny UE / spoza UE, b.k.u - biologicznie kontrolowane uprawy
Zawartość oleju: 100 ml
Metainfo: Oleje roślinne

Składniki

  • olej musztardowy [1]
  • Eteryczny olej gorczycowy [1]
  1. z kontrolowanych ekologicznych upraw

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza na 100 g
Zawartość energetyczna / spalania3768 / 900 kj / kcal
tłuszcz100 g
  w tym tłuszcze nasycone6,9 g
  w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe25,3 g
  w tym Kwasy tłuszczowe jednonienasycone67,7 g
węglowodany0 g
  w tym cukier0 g
białko jajka0 g
sól0 g

Pytania i odpowiedzi użytkowników Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

Poznaj opinię klientów, którzy kupili ten produkt.

Oceń produkt

ocen klientów po polski dla Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland

9 recenzji klienta w innym języku

4,8 z 5 gwiazdek
5 gwiazdek
7 (77%)
4 gwiazdki
2 (22%)
3 gwiazdki
0 (0%)
2 gwiazdki
0 (0%)
1 gwiazdka
0 (0%)

9 ocen

Brak opinii w języku: polski. Dostępne są 9 recenzje w innym języku.