Korzenne recepty

piątek, 24 lipca 2015

Korzenne recepty

Odpowiednio do naszej akcji"Mieszanki przypraw do sałatek, dipów i dresingów" mamy  w tym tygodniu parę pomysłów recept  dla Ciebie. W ten sposób  możesz od razu użyć przyprawy od Piccantino. A może znajdziesz parę pomysłów dla własnych kreacji. My życzymy smacznego!

Kokosowo - curry sałatka z soczewicy

Dla  8 porcji

 

250g soczewicy

50g chipsów kokosowych

3 cebulki wiosenne

1 czerwona papryka

1 kawałek świeżego imbiru (4-5 cm)

4 łyżki soku z limonki

2 łyżki oleju

½ łyżeczki cukru

Sól

Mieszanka przypraw curry kokosowe

 

Soczewicą zagotować w garnku z 1/2 litrem wody  i  na małym ogniu tak długo gotować, aż będzie al dente.Krótko przed końcem gotowania  dodać 1/2 łyżeczki soli i zgjąć garnek z pieca.

Umyjć i obrać cebulkę wiosenną oraz paprykę. Cebulkę pokroić na plasterki  , paprykę na małe kostki.

Imbir obrać i potrzeć. Z sokiem limonki , cukrem, kokosowym curry i 1/2 łyżeczką soli dokładnie wymieszać. Dodać olej i całość do soczewicy. Ponownie wymieszać i pozostawić ngodzinę do naciągnięcia.

Chipsy kokosowe prażyć na patelni , bez oleju, na kolor brązowo - złoty. Krótko przed podaniem  wymieszać je z sałatką.

 

Marokańska  sałatka  ciecierzycy z pomidorami i kolendrą

Na 8 porcji

 

1 kg ciecierzycy, odsączonej

1 żółta papryka

1 pęczek cebulki wiosennej

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka białego octu winnego

1 kawałek imbiru

Szczypta soli

Mieszanka przypraw do  marokańskiej sałatki ciecierzycy

 

Paprykę umyć , oczyścić i pokroić na małe kostki. Cebulę pokroić w plasterki . Imbir obrać i potrzeć. Czosnek zgnieść. Sól i czosnek  dodać do miski , wymieszać. Imbir, olej oliwki , ocet , sok cytrynowy i mieszankę przypraw razem wymieszać.

Dodać ciecierzyc:ę, paprykę i cebulę i całość jeszcze raz wymieszać. Pozostawić przykrytą na conajmniej 8 godzin.

 

Feta dip

200g sera feta

100g jogurtu (1,5%)

60g czarne oliwki bez pestki

2 cebulki wiosenne

1 ząbek czosnku

Sok cytrynowy

Mieszanka przypraw Heureka 

 

Cebulki umyć, obrać i  pokroić, dodać olej oliwny. Ser rozkruszyć , jogurt, oliwki , cebulę i czosnek  (zgnieciony ) dodać i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny . Smacznego!

 

Pizza dip

100g majonezu

25g ketczupu

1 ząbek czosnku

Musztarda

Pizza  przyprawy

 

Czosnek  rozgnieść . Wszytkie składniki razem wymieszać.