Najlepsze wskazówki na grilla

Najlepsze wskazówki na grilla

Im lepiej smakuje, tym grillowanie sprawia więcej przyjemności. W tym artykule znajdziesz kilka wskazówek, co zrobić aby potrawy z grilla były jeszcze lepsze. Przeczytaj.

Wybór odpowiedniego grilla

Wybór grilla to niemal religijny temat wśród fachowców od grillowania, o którym prowadzone są zarówno filozoficzne, jak i mniejsze dyskusje.

Klasykiem jest grill węglowy. Ten rodzaj grilla doskonale nadaje się do grillowania w ogrodzie, na tarasie lub w podróży, ponieważ występuje we wszystkich kształtach i rozmiarach.

Jeśli używasz grilla na węgiel drzewny, dobrym pomysłem jest użycie rozrusznika kominowego. W tych metalowych cylindrach umieszczasz podpałkę na dole, a węgiel drzewny powyżej. Po prostu rozpal i gdy tylko węgle zostaną pokryte drobną warstwą popiołu, możesz wsypać je do grilla i gotowe. Wszystko, co musisz wtedy zrobić, to sprytnie rozłożyć żar. Do potraw smażonych na patelni, takich jak np. steki, hamburgery lub filety, należy używać ogrzewania bezpośredniego, w przypadku większych kawałków, takich jak cały kurczak na ogniu pośrednim, w przeciwnym razie duży kawałek mięsa jest czarny na zewnątrz i surowy w środku. Jeśli chcesz jednocześnie grillować zarówno szybko smażone potrawy, jak i duże kawałki, należy rozłożyć żar tak, aby większość żaru znajdowała się po jednej stronie grilla w celu bezpośredniego ogrzewania, a po stronie bez żaru można grillować doskonale pośrednio.

Grill gazowy jest świetny, ponieważ wystarczy go włączyć i można od razu zacząć. Dodatkowo można doskonale regulować temperaturę i nie dymi. Ten rodzaj grilla nadaje się szczególnie do grillowania w domu.

Istnieją również grille elektryczne, które nadają się do szybkiego grillowania w małych grupach na balkonie. Ponadto grille te można szybko i łatwo wyczyścić.

Zdrowe grillowanie

Grillowanie często nie jest uważane za zdrowe, ponieważ podczas grillowania mogą powstawać substancje rakotwórcze. Ale nie musi tak być, jeśli weźmie się pod uwagę kilka rzeczy:

Do marynowania zawsze używaj stabilnego termicznie oleju roślinnego.

Zawsze ustawiaj grill na węgiel drzewny z dala od wiatru i nie gaś żywności płynami, takimi jak na przykład piwo - w ten sposób zapobiegniesz możliwości przedostania się popiołu do mięsa, co nie jest ani zdrowe, ani dobre.

Używając grilla na węgiel drzewny, grilluj zawsze za pomocą aluminiowych tac lub folii. W ten sposób marynata, sok z mięsa itp. nie kapią na węgiel drzewny, co w przeciwnym razie doprowadziłoby do powstania szkodliwego dymu.

Prawidłowe marynowanie

Aby potrawa z grilla smakowała naprawdę dobrze, należy przed grillowaniem włożyć ją do marynaty na co najmniej dwie godziny, a następnie przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Jeśli chodzi o marynaty, to każdy ma swój sekretny przepis, ale standardowo marynata zwykle zawiera oliwę z oliwek, ocet, zioła i przyprawy.

Najlepiej grillować dobrze przygotowane

Lepiej dokładnie sprawdzić, czy masz wszystko, czego potrzebujesz, na przykład: szczypce do grilla, naczynia aluminiowe, szpatułki do grilla, zegar… gdy podczas grillowania zauważysz, że czegoś ważnego brakuje. Wszystko jest łatwiejsze, gdy niczego nie brakuje.

Prawidłowo grilluj różne potrawy?

  • Steki
    Steki wymagają bezpośredniego nagrzania, które mocno je przypieka. Jeśli stek jest grubszy niż 2,5 cm, po obsmażeniu należy położyć go na boku na pośrednim ogniu i tam się ugotować.
  • Ryba
  • Filety rybne lubią utknąć na grillu. Aby temu zapobiec, grilluj na dużym, bezpośrednim ogniu i obracaj tylko raz (pierwsza strona powinna być grillowana dłużej). Następnie ostrożnie zdejmij filet z rusztu za pomocą łopatki do grilla. Kosze grillowe to dobry pomysł na całe ryby.
  • Szaszłyki
    Szaszłyki to klasyk podczas grillowania. Ponieważ drewniane szaszłyki lubią się palić, przed grillowaniem należy je namoczyć w wodzie na około 30 minut.
    Profesjonalna wskazówka: za pomocą szpikulców możesz zwiększyć stabilność grillowanego jedzenia, wkładając dwa szpikulce na krzyż.
  • Warzywa
    Szczerze mówiąc, nie możesz się tutaj pomylić i do tego masz duży wybór. Czy to grzyby, kolby kukurydzy, papryka, cukinia... - na talerzu każdy znajdzie coś dla siebie.