Bake Affair Chleb z pradawnego zboża
Rustykalna mieszanka do pieczenia
Produkt wyprzedanyProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie
Podobne produkty:
Opis
Mieszanka do pieczenia z zakwasem z pszenicy durum i cuveé słodowym została stworzona i przetestowana wiele miesięcy przez mistrza cukiernictwa i piekarza. Dzięki prostemu i szybkiemu przygotowaniu będziesz delektować się wspaniałym, rustykalnym chlebem.
Świeże składniki:
- 430 ml wody
Przygotowanie na 1 kg chleba:
- Otwórz mieszankę, włóż masę do pieczenia do miski, dodaj 430 ml letniej wody (patrz linia wody w puszce) i wyrabiaj ciasto ręcznie, robotem kuchennym lub termomixem przez ok. 3 minuty.
- Przykryj i pozostaw ciasto w misce w temperaturze pokojowej (ok. 24°C) na ok. 45 - 60 minut.
- Posyp powierzchnię roboczą i, jeśli jest dostępny, kosz do wyrastania ciasta mąką.
- Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj okrągły kształt i ułóż w koszyku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto lekko posyp mąką, przykryj i pozostaw do dojrzewania przez ok. 60 minut w ciepłym miejscu (ok. 24°C).
- Rozgrzej piekarnik do 230°C (grzałka górna / dolna) 40 minut przed końcem dojrzewania ciasta.
- Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia chleba.
- Natnij wierzch ciasta ostrym nożem. Ważne: nacięcia muszą być wystarczająco głębokie, aby para mogła łatwo się ulotnić. Tutaj możesz uwolnić swoją kreatywność i tworzyć wzory!
- Piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejsz do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.
- Wyjmij z blachy do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
Z żeliwnym garnkiem:
- W czasie dojrzewania ciasta wsuń ruszt na środkową półkę piekarnika i umieść żeliwny garnek z pokrywką. Przygotuj rękawice kuchenne.
- Gorący żeliwny garnek wyjmij rękawicami kuchennymi i postaw na ognioodpornej powierzchni i zdejmij pokrywę. Włóż wyrośnięte ciasto bezpośrednio do garnka, tak aby nacięty wierzch pozostał na wierzchu. Zamknij gorącą pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut (w temp. 230°C). Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C i piecz chleb, aż będzie chrupiący i brązowy przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmij chleb z garnka, pozwól mu całkowicie ostygnąć na podstawce.
Marki: | Bake Affair |
---|---|
Pochodzenie: | Austria |
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Bake Affair Chleb z pradawnego zboża
1 recenzja klienta w innym języku
5 gwiazdek | | 0 | (0%) |
---|---|---|---|
4 gwiazdki | | 0 | (0%) |
3 gwiazdki | | 0 | (0%) |
2 gwiazdki | | 0 | (0%) |
1 gwiazdka | | 1 | (100%) |
1 ocena
Brak opinii w języku: polski. Dostępna 1 recenzja w innym języku.
- Nie jest dostępna żadna recenzja
Klienci, którzy nabyli "Chleb z pradawnego zboża", zakupili także:
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 11.400 art.