Bake Affair Chleb z pradawnego zboża

Rustykalna mieszanka do pieczenia

WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie

Opis

Mieszanka do pieczenia z zakwasem z pszenicy durum i cuveé słodowym została stworzona i przetestowana wiele miesięcy przez mistrza cukiernictwa i piekarza. Dzięki prostemu i szybkiemu przygotowaniu będziesz delektować się wspaniałym, rustykalnym chlebem.

Świeże składniki:

  • 430 ml wody

Przygotowanie na 1 kg chleba:

  • Otwórz mieszankę, włóż masę do pieczenia do miski, dodaj 430 ml letniej wody (patrz linia wody w puszce) i wyrabiaj ciasto ręcznie, robotem kuchennym lub termomixem przez ok. 3 minuty.
  • Przykryj i pozostaw ciasto w misce w temperaturze pokojowej (ok. 24°C) na ok. 45 - 60 minut.
  • Posyp powierzchnię roboczą i, jeśli jest dostępny, kosz do wyrastania ciasta mąką.
  • Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj okrągły kształt i ułóż w koszyku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto lekko posyp mąką, przykryj i pozostaw do dojrzewania przez ok. 60 minut w ciepłym miejscu (ok. 24°C).
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C (grzałka górna / dolna) 40 minut przed końcem dojrzewania ciasta.
  • Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia chleba.
  • Natnij wierzch ciasta ostrym nożem. Ważne: nacięcia muszą być wystarczająco głębokie, aby para mogła łatwo się ulotnić. Tutaj możesz uwolnić swoją kreatywność i tworzyć wzory!
  • Piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejsz do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.
  • Wyjmij z blachy do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.

Z żeliwnym garnkiem:

  • W czasie dojrzewania ciasta wsuń ruszt na środkową półkę piekarnika i umieść żeliwny garnek z pokrywką. Przygotuj rękawice kuchenne.
  • Gorący żeliwny garnek wyjmij rękawicami kuchennymi i postaw na ognioodpornej powierzchni i zdejmij pokrywę. Włóż wyrośnięte ciasto bezpośrednio do garnka, tak aby nacięty wierzch pozostał na wierzchu. Zamknij gorącą pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut (w temp. 230°C). Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C i piecz chleb, aż będzie chrupiący i brązowy przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmij chleb z garnka, pozwól mu całkowicie ostygnąć na podstawce.
Marki: Bake Affair
Pochodzenie: Austria

Recenzje naszych klientów

ocen klientów po polski dla Bake Affair Chleb z pradawnego zboża

1 recenzja klienta w innym języku

1,0 z 5 gwiazdek
5 gwiazdek
0 (0%)
4 gwiazdki
0 (0%)
3 gwiazdki
0 (0%)
2 gwiazdki
0 (0%)
1 gwiazdka
1 (100%)

1 ocena

Brak opinii w języku: polski. Dostępna 1 recenzja w innym języku.


Podobne produkty:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Klienci, którzy nabyli "Chleb z pradawnego zboża", zakupili także:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder