Gewürze Lodner Pieprz syczuański

Konieczny w kuchni azjatyckiej!

WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie

Opis

Z tej przyprawy, o przyjemnym cytrynowym zapachu używane są głównie kapsułki nasion i owoców. Nazwa tego " nieprawdziwego" pieprzu wywodzi sięźz chińskiej prowincji Syczuan, gdzie jest on uprawiany. On rośnie na krzewach , przeważnie dziko , aż do wysokości regionów górskich. Zbierany jest jesienią , dojrzałe owoce są suszone na słońcu , aż się otwierają . Małe, czarne nasionko wypada . Główny smak jest zawarty w ściankach kapsułki.

Ten raczej średnio ostry pieprz jest koniecznością w kuchni azjatyckiej i jest często łączony z ostrymi gatunkami chili . Charakterystyczny jest jego piekący smak i lekkie uczucie drętwienia na języku . Poza Azją był pieprz szyczuański rzadko do osiągniącia, aż do przed paru lat.

Syczuan pieprz jest idealnym do wszyskich potraw wok , jasnych potraw drobiowych i rybnych. Mieszankom pieprzu daje on cytruysowy niuans . Wymieszany z cynamonem , kminem rzymskim , anyżem czy goździkami jest osiągalny jako klasyczna przyprawa „Chinese Five Spice“

Marki: Gewürze Lodner
Pochodzenie: Azja
Dodatkowe informacje

Składniki:
Syczuan pieprz

ocen klientów po polski dla Gewürze Lodner Pieprz syczuański

Podobne produkty:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Klienci, którzy nabyli "Pieprz syczuański", zakupili także:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder