Gewürze Lodner Pieprz syczuański
Konieczny w kuchni azjatyckiej!
WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie
Opis
Z tej przyprawy, o przyjemnym cytrynowym zapachu używane są głównie kapsułki nasion i owoców. Nazwa tego " nieprawdziwego" pieprzu wywodzi sięźz chińskiej prowincji Syczuan, gdzie jest on uprawiany. On rośnie na krzewach , przeważnie dziko , aż do wysokości regionów górskich. Zbierany jest jesienią , dojrzałe owoce są suszone na słońcu , aż się otwierają . Małe, czarne nasionko wypada . Główny smak jest zawarty w ściankach kapsułki.
Ten raczej średnio ostry pieprz jest koniecznością w kuchni azjatyckiej i jest często łączony z ostrymi gatunkami chili . Charakterystyczny jest jego piekący smak i lekkie uczucie drętwienia na języku . Poza Azją był pieprz szyczuański rzadko do osiągniącia, aż do przed paru lat.
Syczuan pieprz jest idealnym do wszyskich potraw wok , jasnych potraw drobiowych i rybnych. Mieszankom pieprzu daje on cytruysowy niuans . Wymieszany z cynamonem , kminem rzymskim , anyżem czy goździkami jest osiągalny jako klasyczna przyprawa „Chinese Five Spice“
Marki: | Gewürze Lodner |
---|---|
Pochodzenie: | Azja |
Dodatkowe informacje
Składniki:
Syczuan pieprz
ocen klientów po polski dla Gewürze Lodner Pieprz syczuański
Podobne produkty:
Klienci, którzy nabyli "Pieprz syczuański", zakupili także:
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 229,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Więcej niż 10.450 art.