Przepis: curry ze szpinakiem i ciecierzycą

Przepis: curry ze szpinakiem i ciecierzycą

Curry to prawdopodobnie najbardziej klasyczne danie indyjskie. Istnieje niezliczona ilość rodzajów, które odzwierciedlają nawyki żywieniowe tego ogromnego subkontynentu. Istnieje również wiele rodzajów wegetariańskich curry i jeden z nich chcielibyśmy tutaj przedstawić:

Składniki

  • 220 g szpinaku
  • 130 ml mleka kokosowego
  • 110 g suszonej ciecierzycy
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 kawałek imbiru, świeży (ok. 2,5 cm)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 1 pęczek kolendry, posiekany
  • sok z limonki
  • olej kokosowy lub ghee do smażenia
  • groszek (ilość zależna od osobistych preferencji)
  • sól
  • ryż jako dodatek, ugotowany
  • orzeszki ziemne (według własnego gustu)

Przygotowanie

  1. Namocz ciecierzycę przez noc, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę, aż zmięknie.
  2. W międzyczasie zmiel nasiona kolendry.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki ghee lub oleju kokosowego, następnie dodaj zmielone przyprawy, imbir, marchew, ugotowaną ciecierzycę, czosnek, kurkumę i cebulę i wszystko dobrze podsmaż.
  4. Teraz dodaj migdały i orzechy nerkowca, a następnie wlej wodę, aby wszystkie składniki były pokryte. Dobrze wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, aż trochę zgęstnieje.
  5. Ugotuj ryż.
  6. Teraz dodaj szpinak i groszek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut.
  7. Przypraw curry solą i sokiem z limonki, a na koniec dodaj mleko kokosowe i połowę świeżej kolendry.
  8. Podaj curry w głębokich talerzach na porcji ugotowanego ryżu. Użyj pozostałej kolendry jako dekoracji.
  9. Gotowe!