Anyż gwiazdkowy

Illicium verum

Zastosowanie:

Wykorzystywane są w całości lub mielone owoce. W chińskiej kuchni jest on chętnie wykorzystywany do obfitych potraw jak jagnięcina, kaczka i gęś. W Europie zna się ją raczej jako przyprawę wykorzystywaną podczas Świąt Bożego Narodzenia i do słodkich potraw. Ponadto anyż gwiazdkowy jest ważnym składnikiem chińskich pięciu przypraw. Otoczka anyżu jest bardziej aromatyczna, niż jej rdzeń, dlatego anyż gwiazdkowy wykorzystywany jest z otoczką lub mielony.

Występowanie:

Anyż gwiazdkowy pochodzi prawdopodobnie z Południowych Chin i jest w Europie znany dopiero od 18 wieku. Najważniejsze obszary upraw dzisiaj to Wietnam, Kambodża, Laos, Japonia i Filipiny.

zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH


Produkty z Anyż gwiazdkowy