Anyż gwiazdkowy
Illicium verum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są w całości lub mielone owoce. W chińskiej kuchni jest on chętnie wykorzystywany do obfitych potraw jak jagnięcina, kaczka i gęś. W Europie zna się ją raczej jako przyprawę wykorzystywaną podczas Świąt Bożego Narodzenia i do słodkich potraw. Ponadto anyż gwiazdkowy jest ważnym składnikiem chińskich pięciu przypraw. Otoczka anyżu jest bardziej aromatyczna, niż jej rdzeń, dlatego anyż gwiazdkowy wykorzystywany jest z otoczką lub mielony.
Występowanie:
Anyż gwiazdkowy pochodzi prawdopodobnie z Południowych Chin i jest w Europie znany dopiero od 18 wieku. Najważniejsze obszary upraw dzisiaj to Wietnam, Kambodża, Laos, Japonia i Filipiny.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Anyż gwiazdkowy
-
Cosmoveda Organiczny mielony anyż gwiazdkowy
10 g, 22 g, 75 g, 80 g, 230 g- Do zup i deserów
- Do warzyw i curry
-
Cosmoveda Organiczny anyż gwiazdkowy w całości
7,50 g, 8 g, 35 g, 45 g, 175 g- Do zup i deserów
- Do warzyw i curry
-
- Dobra nuta do curry
- Idealny do drobiu i mięsa
- Ognisty aromat anyżu
-
Cosmoveda Bio Kapha Balance Churna
25 g, 90 g, 100 g, 250 g- dla Kapha typów