Mięso na grilla prawidłowo marynować i przyprawić

poniedziałek, 09 maja 2016

Mięso na grilla prawidłowo marynować i przyprawić

W naszym poprzednim artykule pisaliśmy o tym jak wybrać idealne mięso z grilla, tym razem chcielibyśmy dać Ci kilka wskazówek jak najlepiej marynować mięso. W końcu smak tkwi w marynacie.

Najlepsze mięso jest w połowie tak dobre, jeśli nie jest odpowiednio przyprawione. Można je przyprawić na wiele sposobów. Poniżej podajemy kilka wskazówek i nowych pomysłów. Wybierz co dla ciebie najlepsze.

Najważniejsza zasada to: doprawic można zawsze. Lepiej, żeby na początku nie przesadzać. W najgorszym wypadku mięso będzie niejadalne i trzeba będzie go wyrzucić.

Dla purystów: wystarczy sól i pieprz

Już mniej nie można. Trochę soli i pieprzu i mięso gotowe na grilla. W tym przypadku uzyskasz praktycznie smak mięsny bez domieszek. Ważny jest moment, kiedy sie przyprawia. Opinie różnią się co do tego, czy lepiej jest solić przed lub po grillowaniu. Wielu ekspertów zaleca solić dopiero po grillowaniu, ponieważ wcześniej sól pozbawia mięso wody i je wysusza. Inni twierdzą, że można bez problemu przyprawiać przed grillowaniem. To powinno się jednak zrobić już około dwunastu godzin wcześniej. Wtedy sól zmienia strukturę mięsa, dzięki czemu mięso ponownie odzyskuje stracony sok i podczas grillowania jest znowu soczyste.

W każdym razie zawsze odradza się: przyprawiać mięso bezpośrednio przed grillowaniem.

Dla miłośników ziół: doskonała marynata

Idealna marynata to taka, która najbardziej smakuje. Na szczęście możesz sam wybrać jakich składników użyjesz. Musisz się tylko trzymać paru wskazówek, a marynata będzie sukcesem:

  • Klasyczny marynata na grilla zawsze składa się z trzech podstawowych składników: oleju, kwasu i przypraw. W ten sposób przygotujesz pyszną marynatę ciągu kilku minut.
    • Olej: Używaj najlepiej najwyższej jakości oleju odpornego na wysoka temperaturę, na przykład oleju z oliwek lub orzechowego. Te oleje nie spalają się tak szybko na grillu, dlatego żadne gorzkie substancje nie są uwalniane. Podstawową zasadą jest: im chudsze mięso, tym bardziej tłusta marynata. W przeciwnym razie będzie to zbyt suche.
    • Kwas: By uzyskać kwaskowość najlepiej użyć soku z cytryny i octu ale także piwa, wina lub kawy.
    • Przyprawy: W tym przypadku nie ma żadnych granic. Weź co ci się podoba. Dobrze nadaje się papryka, chili, miód, czosnek, cebula również rozmaryn i tymianek.
  • W zależności od tego, jak duży kawałek mięsa chcesz marynować, trzeba odpowiednio kilka godzin przed grillowaniem zalać marynatą. W przeciwnym razie mieso nie wchłonie żądanego smaku. Bardzo małe kawałki, np. do szaszłyków potrzebują zaledwie około 30 minut. Cienkie kawałki mięsa (kotlety, cienkie steki) wymagają od jednej do trzech godzin. Grubsze kawałki powinny leżeć w marynacie od trzech do sześciu godzin. Naprawdę duże, całe kawałki mięsa powinny być zamoczone w marynacie, by wchłoneły jej smak. Mięso grillowane musi być całkowicie pokryte marynatą.
  • Należy używać tylko naczyń ze stali nierdzewnej do marynowania mięsa, w przeciwnym razie może się zdarzyć, że smak sie zmieni (np. w miseczkach aluminiowych).
  • Przed grillowaniem trzeba dobrze osuszyć mięso. Smak marynaty wniknąłw mięso. Teraz nadmiar ziół i oleju są tylko niepotrzebne. Kapią na rozżarzony węgiel i się spalają. Wydobywa się dym  który poprzez gorzkie substancje pogarsza smak mięsa.

Jakie marynaty istnieją?

Na koniec chcielibyśmy pokrótce przedstawić najczęstsze rodzaje marynat, by pobudzic twoją wyobraźnię.

Kwaśne marynaty

Klasyczna marynata, którą już przedstawiliśmy powyżej w artykule, jest jedną z kwaśnych marynat. Mają one tę zaletę, że dzięki nim mięso jest szczególnie miękkie, ponieważ kwas ścina białko.

Słodkie marynaty

Jako podstawowy składnik najlepiej uużyć soku jabłkowego. Ale też możesz dodac poprostu cukier albo miód. Zdecyduj czy nie masz ochoty pokroić na małe kawałki i dodać paru owoców. Mango i ananas doskonale pasują, łączyć je można z imbirem, czosnkiem lub cebulą.

Marynata z olejem

Te marynaty są przygotowane z olejami roślinnymi, które są odporne na wysokie temperatury (np. olej słonecznikowy lub rzepakowy), w zależności od upodobań przyprawiane.

Marynata z ziółami i przyprawami

Podstawą jest zawsze marynata olejowa. Pokrój kilka ziół, które pasują do danego typu mięsa i tobie smakują i dodaj je do marynaty z oleju. Tak samo postąp, gdy masz ochote przygotować marynatę z przyprawami.

Suche marynaty

Ta marynata składa się z suszonych, drobno posiekanych ziół i przypraw. Składniki zostają wymieszane a następnie wtarte w mięso.

Kremowe marynaty

Kremowe marynaty robi się najlepiej używając jogurtu, ketchupu czy musztardy. To dodatkowe ważne składniki oprócz przypraw i ziół, które nadają marynacie szczególnego smaku.

Następnym artykułem: "Jak najlepiej grillować jakie mięso?" zamkniemy naszą serię o grillowaniu.