Olej kokosowy - smaczny i zdrowy

Olej kokosowy jest jednym z najbardziej uniwersalnych olejów. Wcześniej uznawany za niezdrowy, świętuje teraz powrót jako jeden z najzdrowszych olejów.

Co to jest olej kokosowy?

Olej kokosowy jest naturalnie występującym olejem roślinnym. Uzyskuje się go, jak sama nazwa wskazuje, z kokosów przez tłoczenie miąższu. Olej kokosowy składa się z 99% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są związane w triglicerydy.

Moment! Nasycone kwasy tłuszczowe? Nie są one niezdrowe? W ostatnich dziesięcioleciach było to wielokrotnie głoszone przez wiele ludzi. Tu trzeba jednak rozróżnić. Istnieją różne rodzaje tłuszczów nasyconych i nie wszystkie są szkodliwe. Na przykład kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha należą również do grupy nasyconych tłuszczów, ale mają bardzo różne właściwości. Są łatwe do strawienia i rozpuszczalne w wodzie.

Jeśli przyjmuje je się z pożywieniem, są one transportowane przez krwioobieg bezpośrednio do wątroby. Ta przekształca je w ketony, które z kolei dostarczają na dłuzszy czas energii do mózgu. Olej kokosowy jest w takim razie czystym pożywieniem dla mózgu.

Olej kokosowy nie zawiera tłuszczy trans. To sprawia, że jest on ​​interesującą alternatywą dla sztucznych tłuszczów i masła. Wiele osób nie wie, ale w mleku przeżuwaczy całkiem naturalnie znajduja się tłuszcze trans. Cielęta potrzebują tych tłuszczów, ale człowiek nie. Jeśli więc chcesz ograniczyć spożycie tłuszczów trans, olej kokosowy jest możliwą opcją.

Właściwości kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha

Ponieważ tłuszcze nasycone przez długi czas były uznawane za niezdrowe, badania nad kwasami tłuszczowymi o średniej długości łańcucha stoją dopiero na początku.

Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Do nich należą kwas laurynowy, kaprylowy, kapronowy i kaprynowy. Spośród nich kwas laurynowy został najlepiej zbadany. Okazało się, że on nie tylko dostarcza energii, ale również aktywnie działa przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom, ogranicza ich wzrost lub je niszczy. Dodatkowo wszystkie kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha doskonale nadają się do pielęgnacji skóry.

Cztery wyżej wymienione kwasy tłuszczowe stanowią około 60 do 71% głównego składniku oleju kokosowego. Nie ma innego oleju jadalnego, który by miał wyższą naturalnie występującą zawartość kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha.

Sposoby użycia oleju kokosowego

W kuchni olej kokosowy może być wszechstronnie używany. Można nim posmarować chleb lub zastąpić nim zwykły olej przygotowując majonez i sosy. Do tego olej kokosowy musi być najpierw podgrzany, ponieważ do 24 stopni Celsjusza jest w postaci stałej.

Oleju kokosowego można użyć jako dodatek do zup, müsli, shake'ów, koktajli i deserów. Ponieważ nie dymi się tak jak inne oleje, nadaje się również do smażenia, pieczenia i gotowania na parze. Nadaje potrawom egzotycznego posmaku.

Najlepiej jest korzystać z wysokiej jakości natywnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno z kontrolowanych upraw ekologicznych. W ten sposób można mieć pewność, że otrzymuje się tylko najwyższą jakość.