Olej kokosowy - smaczny i zdrowy
Olej kokosowy jest jednym z najbardziej uniwersalnych olejów. Wcześniej uznawany za niezdrowy, świętuje teraz powrót jako jeden z najzdrowszych olejów.
Co to jest olej kokosowy?
Olej kokosowy jest naturalnie występującym olejem roślinnym. Uzyskuje się go, jak sama nazwa wskazuje, z kokosów przez tłoczenie miąższu. Olej kokosowy składa się z 99% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są związane w triglicerydy.
Moment! Nasycone kwasy tłuszczowe? Nie są one niezdrowe? W ostatnich dziesięcioleciach było to wielokrotnie głoszone przez wiele ludzi. Tu trzeba jednak rozróżnić. Istnieją różne rodzaje tłuszczów nasyconych i nie wszystkie są szkodliwe. Na przykład kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha należą również do grupy nasyconych tłuszczów, ale mają bardzo różne właściwości. Są łatwe do strawienia i rozpuszczalne w wodzie.
Jeśli przyjmuje je się z pożywieniem, są one transportowane przez krwioobieg bezpośrednio do wątroby. Ta przekształca je w ketony, które z kolei dostarczają na dłuzszy czas energii do mózgu. Olej kokosowy jest w takim razie czystym pożywieniem dla mózgu.
Olej kokosowy nie zawiera tłuszczy trans. To sprawia, że jest on interesującą alternatywą dla sztucznych tłuszczów i masła. Wiele osób nie wie, ale w mleku przeżuwaczy całkiem naturalnie znajduja się tłuszcze trans. Cielęta potrzebują tych tłuszczów, ale człowiek nie. Jeśli więc chcesz ograniczyć spożycie tłuszczów trans, olej kokosowy jest możliwą opcją.
Właściwości kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha
Ponieważ tłuszcze nasycone przez długi czas były uznawane za niezdrowe, badania nad kwasami tłuszczowymi o średniej długości łańcucha stoją dopiero na początku.
Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Do nich należą kwas laurynowy, kaprylowy, kapronowy i kaprynowy. Spośród nich kwas laurynowy został najlepiej zbadany. Okazało się, że on nie tylko dostarcza energii, ale również aktywnie działa przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom, ogranicza ich wzrost lub je niszczy. Dodatkowo wszystkie kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha doskonale nadają się do pielęgnacji skóry.
Cztery wyżej wymienione kwasy tłuszczowe stanowią około 60 do 71% głównego składniku oleju kokosowego. Nie ma innego oleju jadalnego, który by miał wyższą naturalnie występującą zawartość kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha.
Sposoby użycia oleju kokosowego
W kuchni olej kokosowy może być wszechstronnie używany. Można nim posmarować chleb lub zastąpić nim zwykły olej przygotowując majonez i sosy. Do tego olej kokosowy musi być najpierw podgrzany, ponieważ do 24 stopni Celsjusza jest w postaci stałej.
Oleju kokosowego można użyć jako dodatek do zup, müsli, shake'ów, koktajli i deserów. Ponieważ nie dymi się tak jak inne oleje, nadaje się również do smażenia, pieczenia i gotowania na parze. Nadaje potrawom egzotycznego posmaku.
Najlepiej jest korzystać z wysokiej jakości natywnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno z kontrolowanych upraw ekologicznych. W ten sposób można mieć pewność, że otrzymuje się tylko najwyższą jakość.
Ostatnia ocena
-
5.0 (1)STAUD‘S "Apfelsüße" Pasta owocowa, dżem - pomarańcza, 250 g
- Słodzona jabłkami
- Do chleba i wypieków
- Pysznie świeża i słodka
25,99 zł (103,96 zł / kg)Dostawa do 15 grudnia
-
5.0 (1)STAUD‘S "Apfelsüße" Pasta owocowa, dżem - borówka, 250 g
- Słodzona jabłkami
- Do chleba i wypieków
- Świeży i owocowy smak
25,99 zł (103,96 zł / kg)Dostawa do 15 grudnia
-
20,99 zł (83,96 zł / kg)Dostawa do 15 grudnia
-
5.0 (1)STAUD‘S Reine Frucht - pomarańcza, 250 g
- Szczególnie owocowa
- Słodzona słodzikiem jabłkowym
- Uszlachetniona koncentratem soku z cytryny
26,99 zł (107,96 zł / kg)Dostawa do 24 grudnia
Nowe artykułu na blogu:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 12.450 art.