Chili
Capsicum
Zastosowanie:
Jagody (lub określane także kapsułkami) są częściowo zbierane dojrzałe, a częściowo niedojrzałe. Im więcej nasion i głównych żyłek liści zostaje zebranych, tym bardziej zmniejsza się stopień ostrości. Chili i proszek chili są bardzo popularne w azjatyckiej i tajskiej kuchni, ale również w nadają one odpowiedni smak w kuchni meksykańskiej, potrawom z Ameryki Łacińskiej i Karaibów.
Występowanie:
Chili, nazywane również ostrą papryką, pochodzi pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i wszystkie pochodzą z jednego rodzaju Bird-Pepper lub Tepin-Chili. Dzisiaj chili jest kultywowane na całym świecie.
Najgorętsze chili na świecie:
Najostrzejszą papryką chili jest jest Capsicum chinense. Koncentracja kapsaicyny wynosi ponad 2% i ma 300.000 jednostek ostrości Scoville'a. Rekord świata należy do papryki habanero odmiany 'Red Savina', która wykazuje całkowitą wartość ponad 577.000 jednostek ostrości Scoville'a - niesamowicie ostra!
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Chili
-
KOTÁNYI Chili chipotle - wędzone papryczki jalapenos, 49 g
- Idealny do potraw kuchni tex-mex
- Aromat dymu
- Przyjemna ostrość
-
KOTÁNYI Chili z solą morską, 35 g
- Stopień ostrości w skali Scoville'a 8000 - 9500
- W młynku
- 50% chili
-
KOTÁNYI Ostra mieszanka chili, 34 g
- Z papryczkami Scotch Bonnet, chili i solą
- Stopień ostrości w skali Scoville: 25000
- Z solą morską
-
Sonnentor Chili, cały stąk, ognista ostrość (25 g)
- Bardzo ostre!
- Silne czerwony kolor
- Uniwersalne zastosowanie
-
KOTÁNYI Bardzo ostre chili w granulkach, 32 g
- Stopień ostrości w skali Scoville'a: 26.000
- Z dojrzałych strąków chilli
- Owocowy aromat