Chili
Capsicum
Zastosowanie:
Jagody (lub określane także kapsułkami) są częściowo zbierane dojrzałe, a częściowo niedojrzałe. Im więcej nasion i głównych żyłek liści zostaje zebranych, tym bardziej zmniejsza się stopień ostrości. Chili i proszek chili są bardzo popularne w azjatyckiej i tajskiej kuchni, ale również w nadają one odpowiedni smak w kuchni meksykańskiej, potrawom z Ameryki Łacińskiej i Karaibów.
Występowanie:
Chili, nazywane również ostrą papryką, pochodzi pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i wszystkie pochodzą z jednego rodzaju Bird-Pepper lub Tepin-Chili. Dzisiaj chili jest kultywowane na całym świecie.
Najgorętsze chili na świecie:
Najostrzejszą papryką chili jest jest Capsicum chinense. Koncentracja kapsaicyny wynosi ponad 2% i ma 300.000 jednostek ostrości Scoville'a. Rekord świata należy do papryki habanero odmiany 'Red Savina', która wykazuje całkowitą wartość ponad 577.000 jednostek ostrości Scoville'a - niesamowicie ostra!
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Chili
-
- Bardzo ostre!
- Silne czerwony kolor
- Uniwersalne zastosowanie
-
- cieniuteńko pokrojone
- łagodna ostrość
- bardzo dekoracyjne
-
- Świeżo, zimno tłoczony
- Intensywna ostrość
- Stosować z umiarem
-
- Jeden z najostrzejszych gatuków
- Do 100.000 w skali Scoville’a
- Owocowy aromat
-
- Z odrobiną oliwy z oliwek
- Idealna do dań z woka
-
- Stopień ostrości w skali Scoville` 70000-90000
- Niesamowita ostrość
-
- Poziom ostrości: 10/10
- Intensywny, owocowy smak
- Suszone zimnym powietrzem
-
- Uwaga ostre!
- 40% chilli
- Idealne do przyprawiania
-
- Stopień ostrości: 10 z 10
- Z Włoch