Chili
Capsicum
Zastosowanie:
Jagody (lub określane także kapsułkami) są częściowo zbierane dojrzałe, a częściowo niedojrzałe. Im więcej nasion i głównych żyłek liści zostaje zebranych, tym bardziej zmniejsza się stopień ostrości. Chili i proszek chili są bardzo popularne w azjatyckiej i tajskiej kuchni, ale również w nadają one odpowiedni smak w kuchni meksykańskiej, potrawom z Ameryki Łacińskiej i Karaibów.
Występowanie:
Chili, nazywane również ostrą papryką, pochodzi pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i wszystkie pochodzą z jednego rodzaju Bird-Pepper lub Tepin-Chili. Dzisiaj chili jest kultywowane na całym świecie.
Najgorętsze chili na świecie:
Najostrzejszą papryką chili jest jest Capsicum chinense. Koncentracja kapsaicyny wynosi ponad 2% i ma 300.000 jednostek ostrości Scoville'a. Rekord świata należy do papryki habanero odmiany 'Red Savina', która wykazuje całkowitą wartość ponad 577.000 jednostek ostrości Scoville'a - niesamowicie ostra!
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Chili
-
- Stopień ostrości w skali Scoville'a: 26.000
- Z dojrzałych strąków chilli
- Owocowy aromat
-
- 1x proszek chili Chili Banan
- 1x proszek chili Erotico
- 1x proszek chili Jalapeno
-
- Typowa meksykańska mieszanka
- Ognisty-korzenny smak
- Subtelna, owocowa słodycz
-
- Mocny i gorzki smak
- Suszone powietrzem
- Poziom ostrości: 10/10
-
- Poziom ostrości: 10/10
- Mocny, lekko wędzony smak
- W szklanych buteleczkach
-
- Poziom ostrości: 6/10
- Intensywny zapach
- Doskonale rozwija się na podniebieniu
-
- Typowy żółty kolor
- Ostry smak
- Subtelna kwasowość
-
- Ostry smak
- 6.000-12.000 Scoville
- Granulowane i suszone
-
- Przyjemna ostrość
- Wędzony i orzechowy aromat
- Wędzone nad drewnem orzechowym - pekanem