Chili
Capsicum
Zastosowanie:
Jagody (lub określane także kapsułkami) są częściowo zbierane dojrzałe, a częściowo niedojrzałe. Im więcej nasion i głównych żyłek liści zostaje zebranych, tym bardziej zmniejsza się stopień ostrości. Chili i proszek chili są bardzo popularne w azjatyckiej i tajskiej kuchni, ale również w nadają one odpowiedni smak w kuchni meksykańskiej, potrawom z Ameryki Łacińskiej i Karaibów.
Występowanie:
Chili, nazywane również ostrą papryką, pochodzi pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i wszystkie pochodzą z jednego rodzaju Bird-Pepper lub Tepin-Chili. Dzisiaj chili jest kultywowane na całym świecie.
Najgorętsze chili na świecie:
Najostrzejszą papryką chili jest jest Capsicum chinense. Koncentracja kapsaicyny wynosi ponad 2% i ma 300.000 jednostek ostrości Scoville'a. Rekord świata należy do papryki habanero odmiany 'Red Savina', która wykazuje całkowitą wartość ponad 577.000 jednostek ostrości Scoville'a - niesamowicie ostra!
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Chili
-
Sonnentor Chili, cały stąk, ognista ostrość (25 g)
- Bardzo ostre!
- Silne czerwony kolor
- Uniwersalne zastosowanie
-
Ankerkraut Birdseye chili całe, 35 g
- Jeden z najostrzejszych gatuków
- Do 100.000 w skali Scoville’a
- Owocowy aromat
-
Ölmühle Solling Organiczne chili aromatyczny olej, 250 ml
- Świeżo, zimno tłoczony
- Intensywna ostrość
- Stosować z umiarem
-
Peperita Proszek chili Seven Pod, 12 g
- Poziom ostrości: 10/10
- Intensywny, owocowy smak
- Suszone zimnym powietrzem
-
Sapore di Sole Taralli z chili, 250 g
- Z najlepszych ekologicznych składników
- Włoska specjalność
- Pyszna przekąska
-
Ankerkraut Sól z chili i limonką, 70 g
- Gruboziarnista mieszanka soli
- Idealna do dań rybnych
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku