Radosne i zdrowe - z pikantnym jedzeniem

wtorek, 25 sierpnia 2020

Radosne i zdrowe - z pikantnym jedzeniem

Wiele osób uwielbia chili w swoim jedzeniu, inni mogą się bez niego obejść. Bez względu na to, co o tym myślisz, chili jest zdecydowanie zdrowe i sprawia, że jesteś szczęśliwy.

Dlaczego chili jest ostre?

Tajemnicę, dlaczego papryczki chili smakują ostro, udało się rozwiązać dopiero w 1997 roku. Tam naukowcy odkryli receptory kapsaicyny w mózgu. Ponieważ papryczki chili zawierają dużo kapsaicyny, to właśnie ta substancja wywołuje uczucie ciepła podczas spożywania chilli. Te same receptory są również aktywne w wysokich temperaturach.

Jeśli ktoś zjada teraz danie z chili, do mózgu dociera sygnał, że osoba ta obecnie pali język. Nic więc dziwnego, że robi ci się gorąco.

Jak ostra jest papryczka chili?

Ostrość chili mierzy się w tak zwanym „Scoville”. Najwyższy poziom to 16 milionów Scoville, czyli czysta kapsaicyna. Jednak w naturze ten wysoki poziom nawet się nie zbliża. Najgorętsze odmiany chili na świecie mają około 100 000 Scoville. Te typy obejmują B. chili karaibskie Scotch Bonnet lub meksykańskie habaneros. Normalne danie z chili osiąga maksymalnie 30000 Scoville, ale jest wtedy bardzo ostre.

Chili jest dla ciebie dobre

Papryczki chili i otrzymany z nich pieprz cayenne korzenny działają nie tylko orzeźwiająco, ale też dobrze wpływają na organizm. Pobudzają więc apetyt, ale nie tylko, pobudzane jest również krążenie i zwiększony przepływ krwi. Ponadto mówi się, że chili pomaga w leczeniu niestrawności i wzdęć, a także bólu i napięcia mięśni, a także ma właściwości antybakteryjne.

Ponadto strąki w jaskrawych kolorach - od czerwonego do pomarańczowego do żółtego - zawierają witaminy A, B1, B2, B3, C i E oraz minerały żelazo i wapń. Zawartość witaminy C w niektórych rodzajach chili jest nawet dwukrotnie wyższa niż w cytrynach. Kapsaicyna chroni również błonę śluzową żołądka i mówi się, że ma pozytywny wpływ na poziom lipidów we krwi.

Dlaczego pikantne potrawy sprawiają, że jesteś szczęśliwy

Pikantne potrawy sprawiają, że jesteś szczęśliwy i są dobre dla Twojego ciała. Wyjaśnienie tego jest proste: wiele osób często utożsamia ostrość z bólem. To nie jest tylko subiektywna percepcja w mózgu, ale wydaje się, że ludzkie ciało faktycznie nie może odróżnić ostrości od bólu. Zatem reakcja organizmu na ostrość jest taka sama jak na ból - uwalniane są endorfiny, które powodują ustąpienie bólu. Te endorfiny nie tylko łagodzą ból, ale także wywołują uczucie szczęścia. To zjawisko ma nawet własną nazwę, ponieważ występuje regularnie podczas spożywania papryczek chilli: wysoki efekt pieprzowy.

A jeśli nie znoszę chili?

Jak wspomniano wcześniej, wiele osób boryka się z pikantnymi potrawami. Nie ma powodu do rozpaczy. Jeśli zauważysz tylko łzawienie oczu i pieczenie błon śluzowych, a także nadmierne pocenie się przy pikantnych potrawach, możesz coś z tym zrobić. Ciało przyzwyczaja się do wszystkiego, a co za tym idzie także do gorąca chili - pod warunkiem regularnego treningu. Im częściej ktoś spożywa chili, tym bardziej kubki smakowe przyzwyczajają się do tego. Tak więc z biegiem czasu tolerancja ostrości wzrasta. Jeśli chcesz to poprawić, powinieneś po prostu regularnie jeść pikantne. Tak ostry, że jest po prostu w porządku lub nawet trochę ponad limit. Z biegiem czasu tolerancja wzrasta automatycznie.

Jeśli podczas treningu złapiemy za dużo, powinniśmy użyć ryżu, mleka lub sałatki z ogórków jako krótkoterminowej „metody usuwania”. Z drugiej strony woda tylko pogarsza sprawę.

Jeśli nie możesz się teraz doczekać i chciałbyś doświadczyć efektu Pepper High Effect, znajdziesz tutaj duży wybór produktów z chili.