Cynamon
Cinnamomum verum
Zastosowanie:
Stosowana jest sucha wewnętrzna kora, pokrojona na kawałki lub mielona. Cynamon ma wszechstronne zastosowanie. W naszych regionach jest on raczej stosowany do słodkich potraw, do wypieków świątecznych i gorących napojów, w kuchni orientalnej przyprawia ona potrawy mięsne i rybne oraz curry. Olejek cynamonowy jest ponadto napojem podobnym do coli i dodawany do lemoniady.
Występowanie:
Cynamon pochodzi ze Sri Lanki. Tymczasem występuje on również w południowo-zachodniej części Indii, na Seszelach i Madagaskarze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Cynamon
-
Cosmoveda Organiczny cynamon cejloński w całości, 10 szt.
- Delikatny i słodki
- Do dań z owoców i dań z drobiu
-
Mogli Bio saszetka "Quetschie" jabłko i cynamon, 120 g
- Od 1. roku życia
- Jabłko, banan i cynamon
- Bez dodatku cukru, glutenu i laktozy
-
Sonnentor Cynamon Cejloński, mielony, 40 g
- Słodki-łagodny smak
- Świeży aromat
- Uniwersalne zastosowanie
-
BioKing Konfekt jabłkowo-daktylowy z cynamonem bio, 200 g
- Pokryte wiórkami kokosowymi
- Całkowicie naturalny
- Ręcznie wykonane
-
KOTÁNYI Cynamon - cały, 260 g
- Przyjemny zapach
- Słodkawy i ostry
- Aromatyczny i ciepły
-
KOTÁNYI Cynamon mielony, 100 g
- Wzbogaca potrawy słodkie i słone
- Ciepły, pikantny smak
- Symbol bogactwa
-
KOTÁNYI BIO cynamon mielony, 52 g
- Starannie zbierany i przetwarzany
- Wyszukane surowce