Cynamon
Cinnamomum verum
Zastosowanie:
Stosowana jest sucha wewnętrzna kora, pokrojona na kawałki lub mielona. Cynamon ma wszechstronne zastosowanie. W naszych regionach jest on raczej stosowany do słodkich potraw, do wypieków świątecznych i gorących napojów, w kuchni orientalnej przyprawia ona potrawy mięsne i rybne oraz curry. Olejek cynamonowy jest ponadto napojem podobnym do coli i dodawany do lemoniady.
Występowanie:
Cynamon pochodzi ze Sri Lanki. Tymczasem występuje on również w południowo-zachodniej części Indii, na Seszelach i Madagaskarze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Cynamon
-
Sonnentor Cynamon Cejloński, mielony, 40 g
- Słodki-łagodny smak
- Świeży aromat
- Uniwersalne zastosowanie
-
Sonnentor Laski cynamonu "Ceylon", 18 g
- Klasyczna przyprawa Świąt Bożego Narodzenia
- Bardzo dekoracyjna
- Lekkie pomarańczowe nuty
-
Ölmühle Solling Bio cynamon cejloński, 180 g
- Świetnie komponuje się z ryżem na mleku, ciastami lub musli
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
- Drobno zmielony
-
HOYER Cynamon w miodzie Bio, 250 g
- Cynamon i pomarańcza
- Różnorodne zastosowanie
- Smakuje i podkreśla smak
-
Ankerkraut Mielony cynamon, 75 g
- Bardzo uniwersalna przyprawa
- Przypomina Boże Narodzenie
- Idealny do przepisów z Dalekiego Wschodu
-
-
Altmüller Pestki dyni z cynamonem i cukrem, 100 g
- Idealne do podjadania
- Doprawione cynamonem i cukrem kryształem
-
Spice for Life Kwiaty cynamonu w całości, 70 g
- Używać jak cynamonu
- Pasuje do dań słodkich i pikantnych
- Kwiatowa, owocowa słodycz
-
Fiasconaro Panettone z kandyzowanym jabłkiem i cynamonem, 1.000 g
- Wyjątkowo świąteczny smak
- Bez rodzynek
- Śliczne opakowanie