Cynamon
Cinnamomum verum
Zastosowanie:
Stosowana jest sucha wewnętrzna kora, pokrojona na kawałki lub mielona. Cynamon ma wszechstronne zastosowanie. W naszych regionach jest on raczej stosowany do słodkich potraw, do wypieków świątecznych i gorących napojów, w kuchni orientalnej przyprawia ona potrawy mięsne i rybne oraz curry. Olejek cynamonowy jest ponadto napojem podobnym do coli i dodawany do lemoniady.
Występowanie:
Cynamon pochodzi ze Sri Lanki. Tymczasem występuje on również w południowo-zachodniej części Indii, na Seszelach i Madagaskarze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Cynamon
-
Sonnentor Laski cynamonu "Ceylon", 18 g
- Klasyczna przyprawa Świąt Bożego Narodzenia
- Bardzo dekoracyjna
- Lekkie pomarańczowe nuty
-
Ölmühle Solling Bio cynamon cejloński, 180 g
- Świetnie komponuje się z ryżem na mleku, ciastami lub musli
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
- Drobno zmielony
-
-
Cosmoveda Organiczny cynamon cejloński w całości, 10 szt.
- Delikatny i słodki
- Do dań z owoców i dań z drobiu
-
Alnatura Bio cynamon cejloński, 50 g
- Do słodkich potraw
- Drobno zmielony
- 100% bio
-
KOTÁNYI Cynamon - mielony, 312 g
- Idealny w zimie
- Słodkawy i ostry
- Aromatyczny i ciepły
-
Ben's Original Express Ryż na mleku z cynamonem, 220 g
- Bez sztucznych barwników i aromatów
- Proste przygotowanie
- Wegański
-
Bio Family Marmolada z pomarańczą malinową i cynamonem, 360 g
- Z całych organicznych pomarańczy
- Cudownie owocowe
- Delikatnie przyprawione
-
Österreichische Bergkräuter Cynamon Bio, Proszek, 50 g
- Mielony cynamon cejloński
- Charakterystyczny aromat
- Uszlachetnia desery i napoje