Mity o zaprawianiu

Mity o zaprawianiu

Możesz powiedzieć, co chcesz, ale widok pełnej szafki, w której znajdują się konserwy, jest po prostu czymś pięknym. Konserwowanie to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie owoców, warzyw i innych składników na długi czas. Możesz cieszyć się latem nawet w zimie. Jednak w czasach internetu, gdzie każdy może wyrazić swoją opinię, fałszywe informacje można zawsze znaleźć. Dlatego wymieniliśmy kilka mitów na temat zaprawiania, które nie są tak dobre.

Mit: Wszystko, co można znaleźć w puszkach, można również zakonserwować w domu

To nie prawda. Zasadniczo można zakonserwować wszystko, co się znajdzie w puszkach z jedzeniem w supermarkecie. Ale wiele składników wymaga bardzo specyficznych procedur, których nie można powtórzyć w domu. Są rzeczy, których nie możesz sam zaprawić. Aby się nie zagalopować i nie próbować składników, które nie są możliwe, możesz skorzystać z książek o zaprawianiu. Pokazują, co można zrobić w domu.

Mit: próżnia = bezpieczne

Słoiki do zaprawiania są zaprojektowane jak zawór. Ciepło rozszerza powietrze i wypływa na zewnątrz. Jeśli wszystko ostygnie, do słoika nie dostaje się powietrze, więc powstaje próżnia. Ale próżnia nie oznacza, że konserwowanie idealnie sie udało. W końcu składniki muszą być naprawdę sterylne. Możesz uzyskać próżnię, gdy składniki są bardzo gorące. Ale nie są sterylne. Dlatego zawsze ważne jest dokładne przestrzeganie zalecanych czasów gotowania. Wtedy jesteś po bezpiecznej stronie.

Mit: Piekarnik nadaje się do zaprawiania

To nie prawda. Chociaż możesz używać piekarnika do zaprawiania, ale nie jest to pewne. Powodem tego jest po prostu to, że temperatury piekarnika nie można tak dokładnie kontrolować, a ciepło jest przekazywane przez powietrze (a nie przez wodę, jak w garnku). Ciepło nie tylko dłużej przenika do słoików, ale nigdy nie można z całą pewnością stwierdzić, czy składniki naprawdę na tyle długo były poddane wysokiej temperaturze, aby wszystkie mikroorganizmy były martwe. W najgorszym przypadku ma to negatywny wpływ na nasze zdrowie; powinniśmy zaprawianie lepiej wziąć dosłownie i wyłączyć piekarnik.

Mit: Odwróć słoiki i pozostaw je odwrócone do góry nogami

To działanie powinno zapewnić sterylizację pokrywek przez gorące przetwory. To nie jest optymalne. Z jednej strony może się zdarzyć, że pokrywki nie zostają tak naprawdę wysterylizowane, z drugiej strony przeszkadza to w tworzeniu próżni. Lepiej jest wygotować pokrywkę przed zaprawianiem, więc najpierw wysterylizuj ją, a następnie użyj.