Złote zasady dobrego przyprawiania

środa, 07 września 2016

Złote zasady dobrego przyprawiania

Dopiero przyprawy nadają daniom tego czegoś specjalnego. Dlatgeo powinno je się używać poprawnie. Oto nasze złote zasady idealnego przyprawiania.

Prawidłowe przechowywanie przypraw

Poprzez niewłaściwe przechowywanie przypraw ich smak szybko się ulatnia. Optymalna powinno przechowywać się przyprawy w suchym, ciemnym i szczelnym miejscu. Szczególnie wilgoć zmienia smak. Nie przechowuj więc przypraw nad kuchenką, gdzie para z garnka nieustannie wisi w powietrzu.

Przyprawa jest zbyt stara, gdy po otwarciu opakowania nie czuć żadnego aromatu.

Wszyscy gotują własną zupkę

Każdy człowiek jest inny. Co jednemu smakuje, jest dla drugiego niesmaczne. Zobacz co tobie smakuje. Poznaj twoje własne ulubione przyprawy, twoje umiejętności gotowania będą lepsze, nawet jeśli inaczej przyprawiasz.

Nie wszystko co smażone smakuje lepiej

Niektóre przyprawy nie mogą być w żadnym wypadku smażone, więc nie poddawaj ich zbyt wcześnie do potraw. Papryka i pieprz np. nie lubią gorąca. Wtedy szybko smakują bardzo gorzko.

Świeże jest intensywne

Intensywny smak mają świeżo zebrane zioła. To jest logicznie, ponieważ ze świeżych składników nie ulotnił się jeszcze aromat i olejki eteryczne. Świeże zioła także dodaj bardzo późno do jedzenia, inaczej wygotuja się i pokruszą.

Klasyki pozostaną klasykami

Istnieje powód, dlaczego klasyczne mieszanki przypraw mają pewne nazwy. Są one idealne do konkretnej potrawy. Ty również powinnieneś wiedzieć, co się najlepiej pasuje do np. ryb. Wtedy możesz eksperymentować.

Rozdrobnienie ziół

Rozdrobnij przyprawy krótko przed gotowaniem. Przede wszystkim dla ziół jest ta wskazówka bardzo przydatna. Także suszone przyprawy powinienieś rozdrobnić ponownie w moździerzu. W ten sposób uzyskasz pełny smak.

Główna przyprawa

Zawsze używaj głównej przyprawy. Wszystkie inne przyprawy powinny tylko dopełniać smak. Dwie intensywne przyprawy będą się ze sobą kłócić.

Cierpliwość to smak

Pełny smak przypraw zawsze przychodzi z czasem. Poczekaj z doprawianiem, aż przyprawy rozwiną swój pełny smak. Odnosi się to także do sałatek. Nie jedz ich natychmiast, odstaw je na chwilę. Tak otrzymają więcej smaku.

Mniej znaczy więcej

Upewnij się, że użyte przyprawy nie przesłaniają naturalnego smaku potrawy. Zwłaszcza z warzywami to prawdziwa sztuka. Niektóre odmiany mają taki delikatny własny smak, że jest to trudne. W takich przypadkach stosuj mieszankę soli i cukru. Wtedy będzie bardziej uwydatniona.

Wskazówka na koniec: kto się boi przyprawiać źle lub zbyt wiele, przegapia niezrównane doświadczenia smakowe. Bądź kreatywny i miej odwagę do nietypowych kreacji. Twoje hasło to "przyprawiać, próbuj, ucz się, żyj".