Czosnek
Allium sativum
Zastosowanie:
Jako roślina do przyprawiania i lecznicza: cebula jest stosowna w całości lub w postaci pasty, zarówno sucha jak i mielona. Uniwersalna przyprawa do pikantnych potraw, ponadto niezbędna w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Czosnek pasuje idealnie do mięsa, ryb, dresingów do sałatek i dipów.
Występowanie:
Pierwotnie czosnek pochodzi z Azji Zachodniej, dzisiaj jest jednak kultywowany na całym świecie. Największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Indiach, Korei Południowej, Rosji i USA. Czosnek rośnie najlepiej w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Czosnek
-
- Przypomina czosnek
- Uniwersalne zastosowanie
- Charakterystyczny zapach
-
- Nadaje wielu potrawom to "coś"
- Intensywne korzenny aromat
- Pasuje do wszystkich potraw
-
- Przyjemnie łagodny
- Idealny jako przystawka
- Z najlepszych składników
-
- Pyszny smak
- Idealna do mięsa i sałatek
-
- Ostry i lekko słodki smak
- Do potraw kuchni azjatyckiej
- Do małży i ratatouille
-
- Bez dodatku soli
- Przyjemna ostrość
- Idealny do makaronu
-
- Delikatny zapach
- Ostre nuty czosnku
- Pyszny do zup kremowych i puree ziemniaczanych
-
- Poziom ostrości: 3/10
- Intensywny aromat
- W szklanych buteleczkach
-
- Świeża ostrość
- Wszechstronna
- Idealna do kuchni azjatyckiej