Sezon grillowy 2022 czas zacząć - wskazówki od Bake Affair

Sezon grillowy 2022 czas zacząć - wskazówki od Bake Affair

W powietrzu unosi się cudownie pyszny zapach grilla, nad rozżarzonymi węglami skwierczą kiełbaski, steki, grillowany chleb i dodatki warzywne, kłęby dymu unoszą się do góry, a z sąsiedniego ogródka rozbrzmiewa śmiech. Znasz to? Sezon na grilla czas rozpocząć! Jednak sama kiełbasa z musztardą, sałatką ziemniaczaną i kupiony chleb w końcu znudzi się nawet największemu fanowi grilla. W zasadzie grillowanie jest stosunkowo zdrowe, ale czają się tu też pułapki kaloryczne. Podpowiemy Ci, jak możesz grillować w nietypowy, kreatywny i zdrowy sposób.

Grillowanie w sposób zrównoważony, np. z liśćmi bananowca zamiast folii aluminiowej
Czy kiedykolwiek grillowałeś z liśćmi bananowca? Jeśli nie, to naprawdę przegapiłeś coś bardzo praktycznego. Dzięki tej sztuczce z łatwością wyczarujesz niezwykłą ucztę z grilla.

Zawiń grillowaną żywność: mięso, warzywa albo ser, razem ze świeżymi ziołami i przyprawami w liść bananowca, a całość zawiąż nitką. Następnie posmaruj wszystko olejem i połóż na grilla. To grillowane jedzenie nie tylko wygląda stylowo, ale jest też zdrowsze niż grillowane z folią aluminiową. Rabarbar, kapusta i boćwina również mogą być używane w ten sposób.

Cały sos!
Każdy fan grilla wie, jakim ważnym dodatkiem do potraw z rusztu jest sos, jednak bardzo często w sosie ukryło się wiele kalorii. Podczas zakupów zwróć uwagę na zawartość cukru w Twoim ulubionym sosie. Nieznane dodatki można znaleźć praktycznie wszędzie. Gotowe, już zamarynowane mięso, które kupisz w supermarkecie często zawiera wiele szkodliwych dodatków.

Nasza wskazówka: zrób sos i zamarynuj mięso sam! To wszystko możesz wykonać w prosty sposób i będziesz miał pewność z jakich składników zostały zrobione. Szczególnie warto dodać do nich świeże zioła: rozmaryn, oregano i szałwię, które doskonale doprawią każdy sos! Marynata z sosu sojowego, wina ryżowego, oleju sezamowego i czosnku pasuje do wołowiny i drobiu i sprawi, że będą miały wyjątkowy smak oraz pyszną glazurę, która wytworzy się podczas grillowania.

Dodatki i pieczywo z grilla
Dodatki do grilla są tak samo ważne jak kiełbaski itp. Jeśli masz ochotę na coś bardziej niezwykłego, spróbuj czegoś nowego. Na przykład domowy chleb z grilla, ale także pieczywo z grilla marki Bake w różnych marynatach, pieczone na grillu bataty z ziołami czy grillowana feta doskonale będą wspaniałymi dodatkami do innych dań z rusztu.

Wysokiej jakości mieszanki do pieczenia od Bake Affair to prawdziwy atut, zwłaszcza dla wytwirnych smakoszy. Niezwykłe aromaty dostarczają zupełnie nowych doznań smakowych. Pieczywo z grilla i mieszanki do pieczenia są również bez dodatków, w 100% naturalne i wyłącznie z Austrii.

Porada kulinarna: ziołowy chleb czosnkowy
Wysokiej jakości świeża mąka, zioła z własnego ogródka i świeże masło sprawiają, że bagietka jest czymś wyjątkowym. Oto przepis dla wszystkich, którzy chcą spróbować tej bagietki na kolejnym grillu.

Składniki:

  • Mieszanka do pieczenia chleba/bagietki od Bake Affair
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz, chili
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Posyp świeżą pietruszką, listkami mięty
  • Jeśli chcesz: ser (np. Gouda)

Przygotowanie:

  1. Wsypać masę do pieczenia do miski, dodać 450 ml letniej wody i wyrabiać ciasto ręcznie, za pomocą maszyny kuchennej lub za pomocą Thermomixa przez ok. 3 minuty.
  2. Ciasto przykryć i pozostawić w misce w temperaturze pokojowej (ok. 24°C) na ok. 30 - 60 minut.
  3. Krótko zagnieść ciasto na dobrze posypanej mąką blacie, podzielić na 4 kawałki mniej więcej tej samej wielkości i uformować do pożądanego, podłużnego kształtu o długości ok. 20 cm. Alternatywnie można uformować 2 duże bagietki (ok. 35 cm).
  4. Przykryć i odstawić na kolejne 30 - 60 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzać grill do 230°C. Naciąć kilkakrotnie wierzch bagietek ostrym nożem. Posmarować lub spryskać bagietki letnią wodą.
  5. Położyć na ruszcie w temperaturze 230°C - ciepło pośrednie, zamknąć pokrywkę, zamknąć zasuwy wentylacyjne i piec ok. 20 minut.
  6. Drobno pokroić ząbki czosnku lub przecisnąć przez praskę czosnkową, wymieszać z masłem i pozostałymi składnikami.
  7. Bagietkę naciąć nożem do chleba, ale nie przecinać na wylot. Posmarować masłem czosnkowym.
  8. Ser pokroić w plastry i nadziać nimi bagietkę. Posmaruj bagietki pozostałym masłem.
  9. Piec chleb przez kolejne 10 minut na złoty kolor. Chleb smakuje najlepiej na ciepło.