Indie - kraj przypraw
Co przychodzi Tobie do głowy gdy myślisz o kuchni indyjskiej? Curry - jako potrawa lub przyprawa? A może imbir, kminek rzymski czy kardamno? Już sama myśli o przyprawach kuchni indyjskich pozwala płynąć ślinie do ust . Jak się temu bliżej przyjrzymy nie ma się co dziwić . Różnorodność i kulturalne zwyczaje wielu części tego ogromnego kraju odzwierciedlają się w różnorodności przypraw i potraw.
Indie to największy kraj na świecie z niesamowitą populacją ludzkości i różnicami geograficznymi . Na subkontynencie indyjskim znajdziemy piękne białe plaże piaszczyste, ale również wysokie góry Himalaja.Dlatego nie jest łatwym znalezienie typowej , klasycznej kuchni indyjskiej i jej opisanie. W tym kraju istnieje wiele stylów gotowania z reginalnymi , typowymi cechami i z wpływami czynników historycznych.
Wpływy religijne i kulturalne odzwierciedliły się w kuchni indyjskiej. Nie tylko elementy orientalne, ale również wpływ mocarstwa kolonilanego pozostawiły ślady. Mimo tego jest możliwe , wśród wielu regionalnych różnic, podanie paru typowych cech tej kuchni.
Charakterystyka kuchni indyjskiej
Jako podstawowa odżywiania służą: ryż, pszenica i rośliny strączkowe, przy czym każdy gatunek przeważa tam, gdzie jestr uprawianym. I tak np. na Północy uprawiana jest pszenica i ona jest tam podstawą pożywienia.
Mięso odgrywa w Indiach podrzędną rolę. I to z wielu powodów. Po pierwsze wegetariańska kuchnia hinduizmu zabrania jego spożywanie. To zabranianie nie jest dogmatem, ale spożycie wołowony jest całkowicie zabronione. Około 20% populacji odżywia się ściśle wegańsko . W muzułmańskiej części popułacji jest spożycie wieprzowiny całkowicie zabronione. Dodatkowo żyje w Indiach wiele biednych i dlatego jadają ludzie to na co ich stać. Mięso jest drogie. Jako dawca białkla, zamiast mięsa, służą produkty mleczne i rośliny strączkowe.
Charakterystyczne jest dla wszystkich regionów szerokie użycie wielu przypraw.
W świecie zachodnim, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, była kuchni indyjska nieznana aż do okłoło 30 lat. Jednym z powodów było , że Indie stały się w tych latach bardzo ciekawe dla turystów i ci przywieźli tą kuchnię do Europy. Również imigranci rozpowszechnili własne zwyczaje odżywiania w świecie zachodnim.
Międzynarodowo znane są pokarmy , które mają ogólną nazwę " curry". Dodatkowo jako "curry" są określane typowe indyjskie przyprawy. Więcej na ten temat znajdziesz:tutaj .
Typowe indyjskich przyprawy to:
Nasiona kozieradki : kozieradka jest bardzo ważna w kuchni indyjskiej. Nasiona są małe, wydłużone i mają jasny brązowy kolor. Suszone i mielone nasiona są często wykorzystywane w różnych mieszankach przypraw.
Chili w proszku : Chili pochodzi z Ameryki Południowej i w czasach mocarstwa kolonialnego zawędrowało do Indii . Tam zostało entuzjastycznie przyjęte i od tego czasu jest częścią kuchni indyjskiej. , jakby tam zawsze było zadomowione.
Curry liście : suszone liście mają korzenny zapach i pochodzą z drzewa curry. . One są gotowane razem z potrawami jak liście laurowe.
Nasiona kopru: koper zaczęto uprawiać w regionie Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się szybko i zawędrował do Indii.Ta przyprawa jest już składnikiem wielu mieszanek przypraw.
Kardamon : kapsułki owoców kardamonu są mielone. One zawierają wiele olejków eterycznych i dlatego mają ten przyjemny zapach . Używane są w mieszankach przypraw.
Kolendra : ta przyprawa daje potrawom ziemisto - pieprzny smak . Ona jest również używana do sałatek.
Kurkuma : proszek kurkumy jest produkowany z korzenia rośliny . Ona jest spokrewniona z imbirem. Kurkuma jest głównym składnikiem wszystkich mieszanek przypraw indyjskich.
Kminek rzymski : nasiona kminku mają nieco gorzkawy smak i pachnący zapach.
Anyż : anyż jest bardzo popularną przyprawą w krajach azjatyckich i składnikiem wielu curry.
Czarny kminek : smakiem przypomina czarny kminek nasiona sezamu i kminku. Ta roślina nie jest spokrewniona , ani z kminkiem, ani z kminem rzymskim. W krajach azjatyckich jest również zwana " nasionami czarnej cebuli".
Imbir: ta roślina jest najbardziej lubianą . Ona ma bardzo typowy, niepowtarzalny smak i aromatyczny zapach i jest bardzo zdrowa.
Ostatnia ocena
- 5.0 (3)
Mulino Sobrino Mąka jęczmienna bio, 900 g
- Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe
- Do pieczenia i gotowania
25,99 zł (28,88 zł / kg)Tymczasowo niedostępne
- 5.0 (5)
Kandisin Classic w płynie, 225 ml
- Do gotowania i pieczenia
- Idealny do słodzenia bez kalorii
- Idealny do owoców, puddingów i deserów
13,99 zł (62,18 zł / l)Dostawa do 15 maja
- 5.0 (3)
HiPP Mleko początkowe PRE HA Combiotik®, 600 g
- Od urodzenia
- Przy karmieniu piersią lub jako wyłączny pokarm
- Z naturalnymi kulturami kwasu mlekowego
81,00 zł (135,00 zł / kg)Dostawa do 2 maja
- 5.0 (1)
STAUD‘S Czarna wiśnia - dżem, edycja limitowana, 250 g
- Słodki, owocowy smak
- Owoce ze wschodniej Styrii
- Jako pasta do smarowania i nadzienie
31,99 zł (127,96 zł / kg)Dostawa do 2 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 229,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Więcej niż 10.450 art.