Indie - kraj przypraw
Co przychodzi Tobie do głowy gdy myślisz o kuchni indyjskiej? Curry - jako potrawa lub przyprawa? A może imbir, kminek rzymski czy kardamno? Już sama myśli o przyprawach kuchni indyjskich pozwala płynąć ślinie do ust . Jak się temu bliżej przyjrzymy nie ma się co dziwić . Różnorodność i kulturalne zwyczaje wielu części tego ogromnego kraju odzwierciedlają się w różnorodności przypraw i potraw.
Indie to największy kraj na świecie z niesamowitą populacją ludzkości i różnicami geograficznymi . Na subkontynencie indyjskim znajdziemy piękne białe plaże piaszczyste, ale również wysokie góry Himalaja.Dlatego nie jest łatwym znalezienie typowej , klasycznej kuchni indyjskiej i jej opisanie. W tym kraju istnieje wiele stylów gotowania z reginalnymi , typowymi cechami i z wpływami czynników historycznych.
Wpływy religijne i kulturalne odzwierciedliły się w kuchni indyjskiej. Nie tylko elementy orientalne, ale również wpływ mocarstwa kolonilanego pozostawiły ślady. Mimo tego jest możliwe , wśród wielu regionalnych różnic, podanie paru typowych cech tej kuchni.
Charakterystyka kuchni indyjskiej
Jako podstawowa odżywiania służą: ryż, pszenica i rośliny strączkowe, przy czym każdy gatunek przeważa tam, gdzie jestr uprawianym. I tak np. na Północy uprawiana jest pszenica i ona jest tam podstawą pożywienia.
Mięso odgrywa w Indiach podrzędną rolę. I to z wielu powodów. Po pierwsze wegetariańska kuchnia hinduizmu zabrania jego spożywanie. To zabranianie nie jest dogmatem, ale spożycie wołowony jest całkowicie zabronione. Około 20% populacji odżywia się ściśle wegańsko . W muzułmańskiej części popułacji jest spożycie wieprzowiny całkowicie zabronione. Dodatkowo żyje w Indiach wiele biednych i dlatego jadają ludzie to na co ich stać. Mięso jest drogie. Jako dawca białkla, zamiast mięsa, służą produkty mleczne i rośliny strączkowe.
Charakterystyczne jest dla wszystkich regionów szerokie użycie wielu przypraw.
W świecie zachodnim, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, była kuchni indyjska nieznana aż do okłoło 30 lat. Jednym z powodów było , że Indie stały się w tych latach bardzo ciekawe dla turystów i ci przywieźli tą kuchnię do Europy. Również imigranci rozpowszechnili własne zwyczaje odżywiania w świecie zachodnim.
Międzynarodowo znane są pokarmy , które mają ogólną nazwę " curry". Dodatkowo jako "curry" są określane typowe indyjskie przyprawy. Więcej na ten temat znajdziesz:tutaj .
Typowe indyjskich przyprawy to:
Nasiona kozieradki : kozieradka jest bardzo ważna w kuchni indyjskiej. Nasiona są małe, wydłużone i mają jasny brązowy kolor. Suszone i mielone nasiona są często wykorzystywane w różnych mieszankach przypraw.
Chili w proszku : Chili pochodzi z Ameryki Południowej i w czasach mocarstwa kolonialnego zawędrowało do Indii . Tam zostało entuzjastycznie przyjęte i od tego czasu jest częścią kuchni indyjskiej. , jakby tam zawsze było zadomowione.
Curry liście : suszone liście mają korzenny zapach i pochodzą z drzewa curry. . One są gotowane razem z potrawami jak liście laurowe.
Nasiona kopru: koper zaczęto uprawiać w regionie Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się szybko i zawędrował do Indii.Ta przyprawa jest już składnikiem wielu mieszanek przypraw.
Kardamon : kapsułki owoców kardamonu są mielone. One zawierają wiele olejków eterycznych i dlatego mają ten przyjemny zapach . Używane są w mieszankach przypraw.
Kolendra : ta przyprawa daje potrawom ziemisto - pieprzny smak . Ona jest również używana do sałatek.
Kurkuma : proszek kurkumy jest produkowany z korzenia rośliny . Ona jest spokrewniona z imbirem. Kurkuma jest głównym składnikiem wszystkich mieszanek przypraw indyjskich.
Kminek rzymski : nasiona kminku mają nieco gorzkawy smak i pachnący zapach.
Anyż : anyż jest bardzo popularną przyprawą w krajach azjatyckich i składnikiem wielu curry.
Czarny kminek : smakiem przypomina czarny kminek nasiona sezamu i kminku. Ta roślina nie jest spokrewniona , ani z kminkiem, ani z kminem rzymskim. W krajach azjatyckich jest również zwana " nasionami czarnej cebuli".
Imbir: ta roślina jest najbardziej lubianą . Ona ma bardzo typowy, niepowtarzalny smak i aromatyczny zapach i jest bardzo zdrowa.
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
MAMA's Salsa z pieczonej papryki - Łagodna, 550 g
- Wyrazista i kremowa
- Wegańska i bezglutenowa
- W 100% naturalne składniki
31,99 zł (58,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren - chrzan ze Styrii z jabłkiem, 80 g
- Wyjątkowa przyjemność
- Delikatnie ostry
- Idealne do przekąsek, mięs i serów
10,99 zł (137,38 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (2)
Frierss Wielkanocna kiełbasa austriacka, 250 g
-13%- Delikatny pikantny smak
- Ręcznie robione według starej rodzinnej receptury
- Z austriackiej wołowiny i wieprzowiny
20,79 zł 23,99 zł (83,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 4.4 (5)
Frierss Salami Villacher, 1,15 kg
- Lekko pikantna w smaku
- Suszona na powietrzu przez 12 tygodni
- Zgodnie z tradycyjną, rodzinną recepturą
132,00 zł (114,78 zł / kg)Dostawa do 5 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa 24h
Więcej niż 11.400 art.