Indie - kraj przypraw

środa, 24 czerwca 2015

Indie - kraj przypraw

Co przychodzi Tobie do głowy gdy myślisz o kuchni indyjskiej? Curry - jako potrawa lub przyprawa? A może  imbir, kminek rzymski  czy kardamno? Już sama myśli o przyprawach kuchni indyjskich pozwala płynąć ślinie do ust . Jak się temu bliżej przyjrzymy nie ma się co dziwić . Różnorodność i kulturalne zwyczaje wielu części tego ogromnego kraju  odzwierciedlają się w  różnorodności przypraw i potraw.

Indie  to największy kraj na świecie  z niesamowitą populacją ludzkości  i różnicami geograficznymi . Na subkontynencie indyjskim znajdziemy piękne białe plaże piaszczyste, ale również wysokie góry Himalaja.Dlatego nie jest łatwym znalezienie typowej  , klasycznej kuchni indyjskiej  i jej opisanie. W tym kraju istnieje  wiele stylów gotowania  z reginalnymi , typowymi cechami  i z wpływami  czynników historycznych.

Wpływy religijne i kulturalne odzwierciedliły się w kuchni indyjskiej. Nie tylko elementy orientalne, ale również wpływ mocarstwa kolonilanego  pozostawiły ślady. Mimo tego jest możliwe , wśród wielu regionalnych różnic, podanie paru typowych cech tej kuchni. 

Charakterystyka kuchni indyjskiej

Jako podstawowa odżywiania służą: ryż, pszenica i  rośliny strączkowe, przy czym każdy  gatunek przeważa tam, gdzie jestr uprawianym. I tak np. na Północy uprawiana jest pszenica  i ona jest tam podstawą pożywienia.

Mięso odgrywa w Indiach podrzędną rolę. I to z wielu powodów. Po pierwsze wegetariańska kuchnia hinduizmu zabrania jego spożywanie.  To zabranianie nie jest dogmatem, ale spożycie wołowony jest całkowicie zabronione. Około 20% populacji odżywia się ściśle wegańsko . W muzułmańskiej części popułacji jest spożycie wieprzowiny całkowicie zabronione. Dodatkowo żyje w Indiach wiele biednych i dlatego jadają ludzie to na co ich stać. Mięso jest drogie. Jako dawca białkla, zamiast mięsa, służą produkty mleczne i rośliny strączkowe.

Charakterystyczne jest dla wszystkich regionów szerokie użycie wielu przypraw.

W świecie zachodnim, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, była kuchni indyjska nieznana aż do okłoło 30 lat. Jednym z powodów było , że Indie  stały się w tych latach bardzo ciekawe dla turystów i ci przywieźli tą kuchnię do Europy. Również imigranci rozpowszechnili własne zwyczaje odżywiania w świecie zachodnim.

Międzynarodowo znane są pokarmy , które mają ogólną nazwę " curry". Dodatkowo jako "curry" są określane typowe indyjskie przyprawy. Więcej na ten temat znajdziesz:tutaj .

Typowe indyjskich przyprawy to:

Nasiona kozieradki : kozieradka jest bardzo ważna w kuchni indyjskiej. Nasiona są małe, wydłużone i mają jasny brązowy kolor. Suszone i mielone nasiona są często wykorzystywane w różnych mieszankach przypraw.

Chili w proszku : Chili pochodzi z Ameryki Południowej i w czasach mocarstwa kolonialnego zawędrowało do Indii . Tam zostało entuzjastycznie przyjęte i  od tego czasu jest częścią kuchni indyjskiej. , jakby tam zawsze było zadomowione.

Curry liście : suszone liście  mają korzenny zapach i pochodzą z drzewa curry. . One są gotowane razem z potrawami jak liście laurowe.

Nasiona kopru:  koper zaczęto uprawiać w regionie Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się szybko i zawędrował do Indii.Ta przyprawa jest już składnikiem wielu mieszanek przypraw.

Kardamon : kapsułki owoców kardamonu są mielone. One zawierają wiele olejków eterycznych  i dlatego mają ten przyjemny zapach . Używane są w mieszankach przypraw.

Kolendra : ta przyprawa daje potrawom ziemisto - pieprzny smak . Ona jest również używana do sałatek.

Kurkuma : proszek kurkumy jest produkowany z korzenia rośliny  . Ona jest spokrewniona z imbirem. Kurkuma jest głównym składnikiem wszystkich mieszanek przypraw indyjskich.

Kminek rzymski  : nasiona kminku mają nieco gorzkawy smak i pachnący zapach.

Anyż : anyż jest bardzo popularną przyprawą w krajach azjatyckich  i składnikiem wielu curry.

Czarny kminek : smakiem przypomina czarny kminek nasiona sezamu i kminku. Ta roślina nie jest spokrewniona , ani z kminkiem, ani z kminem rzymskim. W krajach azjatyckich jest również zwana " nasionami czarnej cebuli".

Imbir:  ta roślina jest najbardziej lubianą . Ona ma bardzo typowy, niepowtarzalny smak i aromatyczny zapach i jest bardzo zdrowa.