Goździki
Syzygium aromaticum
Zastosowanie: Stosowane są mielone lub w całości pąki kwiatowe. Czym by były słodkie potrawy, poncz i czas Świąt Bożego Narodzenia bez goździków? Nie można sobie wyobrazić wielu potraw bez tego ogniście - ostrego smaku i intensywnego zapachu. Nie tylko w okresie świątecznym goździk jest popularny. Wspaniale przyprawia on również ostrą kuchnię np. dziczyznę, drób, czerwoną kapustę i wiele marynat. Ponadto goździk jest ważnym składnikiem wielu mieszanek przypraw jak np. indyjskiej "Garam masala", arabskiej "Baharat" i chińskiej mieszanki pięciu przypraw.
Występowanie: Goździk pochodzi z drzewa z indonezyjskiej wyspy Moluki, zwane również Wyspą Korzenną. Obecnie goździk uprawiany jest na Madagaskarze, w Tanzanii, Sri Lanka i Malezji.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Goździki
-
Sonnentor Goździki, cały (35 g)
- Intensywny smak
- Uniwersalne zastosowanie
- Składnik proszku pięciu przypraw
-
Österreichische Bergkräuter Goździki, Proszek, 10 g
- Ognisto - ostry smak
- Stosować oszczędnie
- Typowo świąteczne
-
-
KOTÁNYI Goździki mielone, 20 g
- Doskonale łączą się z cynamonem i gałką muszkatołową
- Zachować umiar w stosowaniu
-
Sonnentor Bio dżem "Fruchtheld", bez i śliwka z cynamonem i goździkiem, 250 g
- Śliwka, bez i przyprawy
- Do smarowania i nadziewania
- 60% owoców i 0% cukru
-
Cosmoveda Organiczny goździk w całości, 25 g
- Zawierają eugenol, pinen i wanilię
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
Classic Ayurveda Organiczne, mielone goździki, 50 g
- Silny aromatyczny i słodki zapach
- Również do sosów
-
-
SoSo Factory Fleur de Sel "Aphrodite", 100 g
- Z ekstrawaganckimi przyprawami
- Pochodzenie: Hiszpania
- Do dań mięsnych i rybnych