Aromatyczne odświeżenie na lato
Bezchmurna niedziela. Jest gorąco. Słońce spala bezlitośnie wszystko, co się nie może ukryć w cieniu. Tam da się jeszcze wytrzymać. Idealny czas na odświeżenie. O rozmaicenie troszczą się orzeźwiające napoje.
Tajska mrożona herbata
Należy użyć:
1 ½ liter wody
60 g czarnej herbaty
125 g cukru
375 ml mleka
Anyż gwiazdkowy (według smaku)
Tamaryndowiec (według smaku)
Kardamon (według smaku)
W razie potrzeby dodać kostki lodu
Wszystkie przyprawy wraz z herbatą zalać wrzącą wodą i pozostawić na pięć minut do zaparzenia. Następnie usunąć liście herbaty. Wymieszać z cukrem. Dodać mleko i wymieszać. Pozostawić herbatę przynajmniej 20 minut do ochłodzenia. Włożyć do szklanki kostki lodu i zalać herbatą.
Bowle (bezalkoholowe)
Należy użyć:
750 ml soku z białych winogron
250 ml wody mineralnej
250 g melona
150 g czereśni
2 Kiwi
2 płaskie łyżeczki proszku chili
2 płaskie łyżeczki proszku z imbiru
Owoce pokroić na małe kawałki, zalać sokiem z winogron i wodą mineralną i przyprawić chili iimbirem.
Cytrusowo - miętowy syrop
Należy użyć:
5 surowych cytryn
4 surowych limetek
50 g imbir, imbir pokrojony w plastry
7 zielonych kapsułek kardamonu
1 wiązka mięty
500 g cukru
500 ml wody
Owoce cytrusowe umyć gorącą wodą , następnie obrać. Owoce wycisnąć i włożyć do garnka. Obrać imbir i pokroić w cienkie plastry. Wycisnąć kapsułki kardamonu, aż ziarna oderwą się od skorupki. Wszystkie składniki oprócz mięty doprowadzić do gotowania. Następnie dodać mięte i wszystko gotować ok. 1 minutę. Zdjąć garnek z palników i pozostawić do ochłodzenia. Wszystko przecedzić przez drobne sitko i jeszcze raz zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, a następnie wlać do wysterylizowanych butelek. Dobrze zamknąć, butelkę ustawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Syrop jest dobry kilka tygodni oraz jest cudownym odświeżeniem wraz z wodą lub wodą mineralną podczas letnich upałów.
Aromatyczna herbata chłodzona
Należy użyć:
4 torebki czarnej herbaty
Sok cytrynowy z 3 cytryn
1 surową cytrynę pokrojoną w paski
1 łyżeczkę proszku imbirowego
1 laskę cynamonu
4 goździki
150 g cukru
1,5 litra wody
W razie potrzeby kostki lodu
Doprowadzić wodę do wrzenia. Torebki herbaty, cynamon, goździki i imbir zalać wrzącą wodą w jednym garnku. Przecedzić przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Dodać plasterki cytryny i doprawić cukrem i sokiem cytrynowym.
Nimbu Pani - indyjska lemonada
Należy użyć:
1 litra wody
50 ml soku z limetki
10 liści mięty
1 łyżeczkę mielonego kminku rzymskiego
1 łyżeczki cukru
4 kapsułki kardamonu
1 szczyptę soli
W razie potrzeby kostki lodu
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w lodówce na jedną godzinę. Podawać w szklance.
TERAZ MOŻE PRZYJŚĆ LATO!
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
MAMA's Salsa z pieczonej papryki - Łagodna, 550 g
- Wyrazista i kremowa
- Wegańska i bezglutenowa
- W 100% naturalne składniki
31,99 zł (58,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren - chrzan ze Styrii z jabłkiem, 80 g
- Wyjątkowa przyjemność
- Delikatnie ostry
- Idealne do przekąsek, mięs i serów
10,99 zł (137,38 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (2)
Frierss Wielkanocna kiełbasa austriacka, 250 g
-13%- Delikatny pikantny smak
- Ręcznie robione według starej rodzinnej receptury
- Z austriackiej wołowiny i wieprzowiny
20,79 zł 23,99 zł (83,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 4.4 (5)
Frierss Salami Villacher, 1,15 kg
- Lekko pikantna w smaku
- Suszona na powietrzu przez 12 tygodni
- Zgodnie z tradycyjną, rodzinną recepturą
132,00 zł (114,78 zł / kg)Dostawa do 5 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa 24h
Więcej niż 11.400 art.