Aromatyczne odświeżenie na lato

Bezchmurna niedziela. Jest gorąco. Słońce spala bezlitośnie wszystko, co się nie może ukryć w cieniu. Tam da się jeszcze wytrzymać. Idealny czas na odświeżenie. O rozmaicenie troszczą się orzeźwiające napoje.

Tajska mrożona herbata

Należy użyć:

1 ½ liter wody

60 g czarnej herbaty

125 g cukru

375 ml mleka

Anyż gwiazdkowy (według smaku)

Tamaryndowiec (według smaku)

Kardamon (według smaku)

W razie potrzeby dodać kostki lodu

Wszystkie przyprawy wraz z herbatą zalać wrzącą wodą i pozostawić na pięć minut do zaparzenia. Następnie usunąć liście herbaty. Wymieszać z cukrem. Dodać mleko i wymieszać. Pozostawić herbatę przynajmniej 20 minut do ochłodzenia. Włożyć do szklanki kostki lodu i zalać herbatą.

Bowle (bezalkoholowe)

Należy użyć:

750 ml soku z białych winogron

250 ml wody mineralnej

250 g melona

150 g czereśni

2 Kiwi

2 płaskie łyżeczki proszku chili

2 płaskie łyżeczki proszku z imbiru

Owoce pokroić na małe kawałki, zalać sokiem z winogron i wodą mineralną i przyprawić chili iimbirem.

Cytrusowo - miętowy syrop

Należy użyć:

5 surowych cytryn

4 surowych limetek

50 g imbir, imbir pokrojony w plastry

7 zielonych kapsułek kardamonu

1 wiązka mięty

500 g cukru

500 ml wody

Owoce cytrusowe umyć gorącą wodą , następnie obrać. Owoce wycisnąć i włożyć do garnka. Obrać imbir i pokroić w cienkie plastry. Wycisnąć kapsułki kardamonu, aż ziarna oderwą się od skorupki. Wszystkie składniki oprócz mięty doprowadzić do gotowania. Następnie dodać mięte i wszystko gotować ok. 1 minutę. Zdjąć garnek z palników i pozostawić do ochłodzenia. Wszystko przecedzić przez drobne sitko i jeszcze raz zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, a następnie wlać do wysterylizowanych butelek. Dobrze zamknąć, butelkę ustawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Syrop jest dobry kilka tygodni oraz jest cudownym odświeżeniem wraz z wodą lub wodą mineralną podczas letnich upałów.

Aromatyczna herbata chłodzona

Należy użyć:

4 torebki czarnej herbaty

Sok cytrynowy z 3 cytryn

1 surową cytrynę pokrojoną w paski

1 łyżeczkę proszku imbirowego

1 laskę cynamonu

4 goździki

150 g cukru

1,5 litra wody

W razie potrzeby kostki lodu

Doprowadzić wodę do wrzenia. Torebki herbaty, cynamon, goździki i imbir zalać wrzącą wodą w jednym garnku. Przecedzić przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Dodać plasterki cytryny i doprawić cukrem i sokiem cytrynowym.

Nimbu Pani - indyjska lemonada

Należy użyć:

1 litra wody

50 ml soku z limetki

10 liści mięty

1 łyżeczkę mielonego kminku rzymskiego

1 łyżeczki cukru

4 kapsułki kardamonu

1 szczyptę soli

W razie potrzeby kostki lodu 

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w lodówce na jedną godzinę. Podawać w szklance.

TERAZ MOŻE PRZYJŚĆ LATO!