Trybula - więcej niż tylko przyprawa do zupy

wtorek, 29 marca 2016

Trybula - więcej niż tylko przyprawa do zupy

Trybula lub po prostu kulinarne zioło ma bardzo delikatny, dyskretny aromat. Trzyma się dyskretnie w tle, podkreśla jednak smak innych przypraw.  Doskonale pasuje do kuchni wiosennej.

Smak

Smak, który można wywnioskować z trbuli jest bardzo zróżnicowany. Smakuje jak mieszanka anyżu, kopru i pietruszki, ale ze słodką nutą.

Pochodzenie i charakterystyka

Trybula pochodzi z Kaukazu oraz Azji. Prawdopodobnie Rzymianie przynieśli ją do Europy. Głównymi obszarami uprawy są teraz Stany Zjednoczone, Francjia i Belgiia, ale w samych Niemczech jest ona uprawiana na powierzchni około 50 hektarów.

Roślina nalezy do rodziny selerowatych. Oprócz postaci uprawnej, istnieje również dzika, która rośnie na łąkach i w lasach. Trybula jest roczna i przypomina z wyglądu pietruszkę. Roślina powinna być zebrana przed zakwitnięciem białych kwiatów. Wtedy jest najbardziej aromatyczna.

W kuchni

Trybula należy do "ziół prowansalskich", jednej z najbardziej znanych francuskich mieszanek ziołowych. Wykorzystywane są głównie liście, jednak można także gotować łodygi i korzenie. Mają one również wspaniały aromat. Trybula nie powinna byc stosowana do gotowania. Najlepiej, by dodać ją tuż przed podaniem, w przeciwnym razie smak wyparuje.

Trybula doskonałe nadaje się do potraw z delikatnym aromatem, w przeciwnym razie jej aromat zniknie. Przypraw nią drób, cielęcinę czy ryby. Idealne pasuje do jajek, dań jednogarnkowych i sosów.

Lecznicze właściwości

Podobnie jak większość ziół trybula posiada właściwości kojące. Ma pozytywny wpływ na trawienie i wątrobę i rozrzedza krew. W etnologii znana jest z łagodzącego wpływu podczas przeziębienia i bólu głowy.

Jeśli teraz masz ochotę upichcić coś z trybulą, ale nie masz jej w ogrodzie, dzieli cię tylko kilka kliknięć od eleganckiego-dyskretnego smaku.