7 wskazówek jak poprawnie przechowywać zioła i przyprawy

7 wskazówek jak poprawnie przechowywać zioła i przyprawy

Oto, jak twoje zioła i przyprawy zachowują swój aromat tak długo, jak to możliwe.

Gotowanie to wspaniała rzecz, szczególnie jeśli właśnie kupiłeś nowe zioła i przyprawy. W końcu to one nadają każdej potrawie tego czegoś. Ale zaraz po przyjemnym posiłku pojawia się pytanie: jak najlepiej przechowywać nowe zioła i przyprawy, aby móc z nich korzystać jak najdłużej? Oto kilka wskazówek:

Kup całe przyprawy

Całe przyprawy - tj. cała gałka muszkatołowa lub kapsułka kardamonu - dłużej zachowują świeżość i aromat. Jest to logiczne, ponieważ proces mielenia zwiększa obszar. Im większy obszar, tym szybciej ulatniają się pyszne olejki eteryczne, które nadają przyprawom smaku.

Właściwe przechowywanie, dłuższa trwałość.

Całe przyprawy, jeśli są dobrze przechowywane, mogą być świeże nawet przez cztery lata. Przyprawy mielone zwykle utrzymują się przez dwa lata, po czym tracą dużo aromatu. Dobrze przechowywane zioła utrzymują się w zależności od odmiany od jednego do trzech lat. Trzema największymi wrogami aromatycznych przypraw i ziół są:

  • ciepło
  • wilgotność
  • światło słoneczne

Zatem nigdy nie przechowuj przypraw w pobliżu pieca (bardzo niedobrze jest nad piecem) lub na parapecie, wtedy pozostaną dłużej smaczne. Ponadto należy zawsze upewnić się, że przyprawy i suszone zioła są hermetycznie zamknięte.

Nie psuje się!

Zioła i przyprawy nie mają daty przydatności do spożycia, tzn. że nie mogą się zepsuć. Ale tracą powód, dla którego pierwotnie je kupiliśmy: ich aromat. Stare przyprawy mają już swojego smaku. Byłoby szkoda innych składników, jeśli danie nie smakuje, tylko dlatego, że przyprawy już nie są mocne.

Procedura testowa: zmysły.

Zastanawiasz się, jak sprawdzić, czy Twoje przyprawy i zioła są jeszcze świeże? To bardzo proste, używając naszych własnych zmysłów. Czy kolor nadal jest mocny lub już wyblakły? Jak przyprawy pachną i smakują? Jeśli przyprawy utraciły swoją moc, czas je wymienić.

Nigdy nie przyprawiać nad garnkiem.

Nigdy nie należy dodawać przyprawy lub ziół bezpośrednio z opakowania do parowującego garnka. Para wodna wnika do naczynia i wyciąga przyprawom za każdym razem nieco aromatu. Ponadto przyprawy mielone mogą stwardnieć i się posklejać.

To samo dotyczy używanych urządzeń pomiarowych. Jeśli potrzebujesz łyżeczkę przypraw do dania, powinna być naprawdę sucha. Jeśli jest wilgotna, przenosi wilgoć wgłąb przyprawy; podczas odparowywania aromaty również uciekają.

Schłódź paprykę!

Dla wszystkich mielonych przypraw z rodziny papryczek - w tym pieprzu cayenne, chili itd. - zasada jest taka, że ​​dłużej zachowują świeżość, dłużej zachowują swój aromat i tracą mniej koloru, gdy są przechowywane w lodówce.

Młynki lepiej mielą.

Tani młynek do kawy potrafi zdziałać w kuchni cuda, ponieważ nic nie jest lepsze niż świeżo zmielone przyprawy. Młynek jest najlepszy dla wszystkich całych przypraw, od goździków po nasiona i pałeczki cynamon. Nie pożałujesz tej inwestycji.