Imbir
Zingiber officinale
Zastosowanie:
Używa się świeży lub suchy korzeń do mielenia na proszek lub do marynaty. Imbir ma aromatycznie -ostry zapach, a w smaku jest owocowy, pikantny i bardzo aromatyczny. Imbir to typowa przyprawa z Dalekiego Wschodu i jest chętnie wykorzystywana do curry, gulaszu, jagnięciny i ryb. W mielonej postaci stosuje się go również do pierników, ryżu na mleku i sałatek owocowych.
Występowanie:
Roślina imbiru pochodzi pierwotnie z Tropików i ma swój początek prawdopodobnie w Azji Środkowej i Południowej. Dzisiaj największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Japoni, Indi, Australi i Ameryce Południowej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Imbir
-
-
HOYER Imbir w miodzie bio, 250 g
- Imbir i cytryna
- Owocowa świeżość
- Idealny dodatek do potraw i napojów
-
TEEKANNE Cold & Fresh Bio grejpfrut, mięta i imbir, 41 g (41,25 g)
- Owocowa, miętowa i lekko ostra
- 15 torebek do parzenia na zimno
- Słodycz pochodząca ze stewii
-
Willi Dungl Organiczne cukierki pomarańcza imbir kurkuma, 65 g
- Naturalna receptura
- Delikatne ekstrakty i aromaty
- Orzeźwiająca nuta smakowa
-
Willi Dungl Organiczne cukierki ziołowe imbir-cytryna, 65 g
- Naturalne ekstrakty i aromaty
- Wyjątkowe cukierki
- Świeży smak
-
-
Rapunzel Bio kandyzowane kawałki imbiru, 75 g
- Owocowa ostrość i słodycz cukru
- Kandyzowany i otoczony w cukrze trzcinowym
- Przekąska, do pieczenia i gotowania
-
-
Seeberger Kandyzowany imbir w kawałkach, 200 g
- Owocowe, słodkie i pikantne
- Niepowtarzalny smak
- Wegańskie