Imbir
Zingiber officinale
Zastosowanie:
Używa się świeży lub suchy korzeń do mielenia na proszek lub do marynaty. Imbir ma aromatycznie -ostry zapach, a w smaku jest owocowy, pikantny i bardzo aromatyczny. Imbir to typowa przyprawa z Dalekiego Wschodu i jest chętnie wykorzystywana do curry, gulaszu, jagnięciny i ryb. W mielonej postaci stosuje się go również do pierników, ryżu na mleku i sałatek owocowych.
Występowanie:
Roślina imbiru pochodzi pierwotnie z Tropików i ma swój początek prawdopodobnie w Azji Środkowej i Południowej. Dzisiaj największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Japoni, Indi, Australi i Ameryce Południowej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Imbir
-
-
-
TEEKANNE Herbata - Thai mango i imbir, 20 torebek herbaty (45 g)
- Owocowy smak mango
- Subtelna ostrość imbiru
- Zawartość: 20 torebek herbaty
-
Sonnentor Herbata imbir i kurkuma, 18 Torebek herbaty (32,40 g)
- Pikantna
- Ostra mieszanka
- Pasuje do egzotycznych potraw
-
TEEKANNE Foursenses torebki piramidki - krwawa pomarańcza i imbir, 20 torebek piramidek (50 g)
- Owocowy, śródziemnomorski smak
- Bez kofeiny
- 20 wytrzymałych torebek piramidek
-
Sonnentor Imbir kandyzowany, 75 g
- Słodko - ostry smak
- Idealne do podjadania
- Ma ocieplające działanie
-
HOYER Imbir w miodzie bio, 250 g
- Imbir i cytryna
- Owocowa świeżość
- Idealny dodatek do potraw i napojów
-
KOTÁNYI BIO imbir mielony, 43 g
- Doskonały pod ciast, kompotów i grzanego wina
- Ma rozgrzewający charakter
- Ma cytrynowe nuty
-
Ölmühle Solling Bio imbir w proszku, 500 g
- Pikantny i ostry smak
- Bez dodatków
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych