Imbir
Zingiber officinale
Zastosowanie:
Używa się świeży lub suchy korzeń do mielenia na proszek lub do marynaty. Imbir ma aromatycznie -ostry zapach, a w smaku jest owocowy, pikantny i bardzo aromatyczny. Imbir to typowa przyprawa z Dalekiego Wschodu i jest chętnie wykorzystywana do curry, gulaszu, jagnięciny i ryb. W mielonej postaci stosuje się go również do pierników, ryżu na mleku i sałatek owocowych.
Występowanie:
Roślina imbiru pochodzi pierwotnie z Tropików i ma swój początek prawdopodobnie w Azji Środkowej i Południowej. Dzisiaj największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Japoni, Indi, Australi i Ameryce Południowej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Imbir
-
- Słodko - ostry smak
- Idealne do podjadania
- Ma ocieplające działanie
-
- Ogrzewający aromat
- Idealny do herbaty
- Intensywna ostrość
-
- Ajurwedyjska tradycja
- Wyjątkowe składniki
-
- Pikantna
- Ostra mieszanka
- Pasuje do egzotycznych potraw
-
- Pikantny i ostry smak
- Bez dodatków
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
- Smak cytrynowo-ostry
- Ze Sri Lanki
- Może być używany na wiele sposobów
-
- Świeża ostrość
- Wszechstronna
- Idealna do kuchni azjatyckiej
-
- Odświeżające dla gardła
- Bez cukru
- Z orzeźwiającym imbirem
-
- Pikantny aromatyczny smak
- Świeżość skórki cytryny i limonki
- Z lukrecją