Imbir
Zingiber officinale
Zastosowanie:
Używa się świeży lub suchy korzeń do mielenia na proszek lub do marynaty. Imbir ma aromatycznie -ostry zapach, a w smaku jest owocowy, pikantny i bardzo aromatyczny. Imbir to typowa przyprawa z Dalekiego Wschodu i jest chętnie wykorzystywana do curry, gulaszu, jagnięciny i ryb. W mielonej postaci stosuje się go również do pierników, ryżu na mleku i sałatek owocowych.
Występowanie:
Roślina imbiru pochodzi pierwotnie z Tropików i ma swój początek prawdopodobnie w Azji Środkowej i Południowej. Dzisiaj największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Japoni, Indi, Australi i Ameryce Południowej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Imbir
-
Sonnentor Imbir kandyzowany, 75 g
- Słodko - ostry smak
- Idealne do podjadania
- Ma ocieplające działanie
-
-
-
TEEKANNE Herbata - Thai mango i imbir, 20 torebek herbaty (45 g)
- Owocowy smak mango
- Subtelna ostrość imbiru
- Zawartość: 20 torebek herbaty
-
Sonnentor Herbata imbir i kurkuma, dwukomorowa torebka (32,40 g)
- Pikantna
- Ostra mieszanka
- Pasuje do egzotycznych potraw
-
TEEKANNE Cold & Fresh Bio grejpfrut, mięta i imbir, 41 g (41,25 g)
- Owocowa, miętowa i lekko ostra
- 15 torebek do parzenia na zimno
- Słodycz pochodząca ze stewii
-
BIO PRIMO Bio kandyzowane pałeczki z imbiru, 100 g
- Pikantny i słodki aromat
- Idealny pomiędzy
- Wegańskie
-
Willi Dungl Organiczne cukierki ziołowe imbir-cytryna, 65 g
- Naturalne ekstrakty i aromaty
- Wyjątkowe cukierki
- Świeży smak
-
KOTÁNYI BIO imbir mielony, 43 g
- Doskonały pod ciast, kompotów i grzanego wina
- Ma rozgrzewający charakter
- Ma cytrynowe nuty