Imbir
Zingiber officinale
Zastosowanie:
Używa się świeży lub suchy korzeń do mielenia na proszek lub do marynaty. Imbir ma aromatycznie -ostry zapach, a w smaku jest owocowy, pikantny i bardzo aromatyczny. Imbir to typowa przyprawa z Dalekiego Wschodu i jest chętnie wykorzystywana do curry, gulaszu, jagnięciny i ryb. W mielonej postaci stosuje się go również do pierników, ryżu na mleku i sałatek owocowych.
Występowanie:
Roślina imbiru pochodzi pierwotnie z Tropików i ma swój początek prawdopodobnie w Azji Środkowej i Południowej. Dzisiaj największe obszary upraw znajdują się w Chinach, Japoni, Indi, Australi i Ameryce Południowej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Imbir
-
KOTÁNYI BIO imbir mielony, 43 g
- Doskonały pod ciast, kompotów i grzanego wina
- Ma rozgrzewający charakter
- Ma cytrynowe nuty
-
Sonnentor Herbata z imbirem, Luzem, 100 g
- Intensywny i pikantny smak
- Ostre nuty smakowe
- Świąteczne niuanse
-
Rapunzel Bio kandyzowane kawałki imbiru, 75 g
- Owocowa ostrość i słodycz cukru
- Kandyzowany i otoczony w cukrze trzcinowym
- Przekąska, do pieczenia i gotowania
-
Yogi Tea Herbata z imbirem i cytryną, 1 opakowanie (17 Worków)
- Orzeźwiająco - słodki smak
- Do poczucia lekkości
- Nadaje odwagi
-
Willi Dungl Organiczne cukierki pomarańcza imbir kurkuma, 65 g
- Naturalna receptura
- Delikatne ekstrakty i aromaty
- Orzeźwiająca nuta smakowa