Kminek
Carum carvi
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone nasiona. Kminek nie harmonizuje się z innymi przyprawami, woli on działać jako " indywidualista". W potrawach z kapusty włoskiej warzywnej i białej, jak również w kiszonej jest po prostu niezastąpiony. Pasuje również do obfitych potraw jak gęś, wieprzowina, jagnięcina. Chętnie przyprawia się nim także pierniki i chleb.
Występowanie:
Kminek rośnie dziko w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie iw Indiach i jest jedną z najstarszych europejskich przypraw. Kultywowany jest dzisiaj w Polsce, na Węgrzech i w Holandii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kminek
-
Sonnentor Kminek
60 g- Ostry, słodko-gorzki smak
- Charakterystyczny smak
- Bardzo orzeźwiający
-
KOTÁNYI Kminek mielony
29 g, 35 g- Lekko słodki i delikatnie cierpki smak
- Do pikantnych potraw
-
- Wędzona na drewnie bukowym
- Szczególnie niska zawartość tłuszczu
- Świetny smak
-
- Pochodzenie: Egipt
- Łagodny, dojrzały smak
- Bogata w olejki eteryczne
-
Cosmoveda Organiczny kminek rzymski w całości
10 g, 25 g, 80 g, 280 g- Kulinarna i lecznicza roślina
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
KOTÁNYI Kminek cały
32 g- Cierpki i korzenny smak
- Wyjątkowo aromatyczny
- Do pieczywa i pieczeni wieprzowej
-
Ölmühle Solling Organiczny czarny kminek, filtrowany, egipski
100 ml, 250 ml, 500 ml- Tłoczony na zimno
- Łagodny, w pełni dojrzały smak
- Idealny do potraw orientalnych
-
KOTÁNYI Sól z przyprawami do pieczeni wieprzowej
47 g, 100 g- Doskonałe do polędwicy wieprzowej i sosów grzybowych
- Wyjątkowe nuty smakowe
- Z kminkiem i kolendrą
-
- Z najlepszych składników z regionu
- Z anyżem, kminkiem i koprem włoskim
- Wykwintne składniki