Kminek
Carum carvi
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone nasiona. Kminek nie harmonizuje się z innymi przyprawami, woli on działać jako " indywidualista". W potrawach z kapusty włoskiej warzywnej i białej, jak również w kiszonej jest po prostu niezastąpiony. Pasuje również do obfitych potraw jak gęś, wieprzowina, jagnięcina. Chętnie przyprawia się nim także pierniki i chleb.
Występowanie:
Kminek rośnie dziko w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie iw Indiach i jest jedną z najstarszych europejskich przypraw. Kultywowany jest dzisiaj w Polsce, na Węgrzech i w Holandii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kminek
-
- Ostry, słodko-gorzki smak
- Charakterystyczny smak
- Bardzo orzeźwiający
-
- Lekko słodki i delikatnie cierpki smak
- Do pikantnych potraw
-
- Cierpki i aromatyczny smak
- Idealny do chleba i wypieków
- Doskonale pasuje do potraw z warzywami i ziemniakami
-
- Tłoczony na zimno
- Łagodny, w pełni dojrzały smak
- Idealny do potraw orientalnych
-
- Kulinarna i lecznicza roślina
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
- Cierpki i korzenny smak
- Wyjątkowo aromatyczny
- Do pieczywa i pieczeni wieprzowej
-
- Kremowa konsystencja z chrupiącymi kawałkami
- Idealna przekąska
- Gotowa do podania
-
- Idealna do potraw z grilla
- Lekko ostra, owocowa, słodka
- Również jako marynata
-
- Aromatyczne herbaty ziołowe
- Korzystne i harmonijne
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych