Kminek
Carum carvi
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone nasiona. Kminek nie harmonizuje się z innymi przyprawami, woli on działać jako " indywidualista". W potrawach z kapusty włoskiej warzywnej i białej, jak również w kiszonej jest po prostu niezastąpiony. Pasuje również do obfitych potraw jak gęś, wieprzowina, jagnięcina. Chętnie przyprawia się nim także pierniki i chleb.
Występowanie:
Kminek rośnie dziko w Europie, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie iw Indiach i jest jedną z najstarszych europejskich przypraw. Kultywowany jest dzisiaj w Polsce, na Węgrzech i w Holandii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kminek
-
Sonnentor Kminek, mielony (60 g)
- Ostry, słodko-gorzki smak
- Charakterystyczny smak
- Bardzo orzeźwiający
-
TEEKANNE Bio ziołowy ogród - koper włoski, anyż, kminek, 20 torebek dwukomorowych (45 g)
- Słodkawa i delikatna
- Dla całej rodziny
-
-
Ölmühle Solling Organiczny czarny kminek, filtrowany, egipski, 500 ml
- Tłoczony na zimno
- Łagodny, w pełni dojrzały smak
- Idealny do potraw orientalnych
-
KOTÁNYI BIO Kminek cały, 55 g
- Cierpki i aromatyczny smak
- Idealny do chleba i wypieków
- Doskonale pasuje do potraw z warzywami i ziemniakami
-
KOTÁNYI Kminek cały, 32 g
- Cierpki i korzenny smak
- Wyjątkowo aromatyczny
- Do pieczywa i pieczeni wieprzowej
-
Cosmoveda Organiczny mielony kminek rzymski, 25 g
- Kulinarna i lecznicza roślina
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
KOTÁNYI Kminek cały, 100 g
- Kminek z Austrii
- Aromatyczny smak
- Do chleba i wypieków
-
KOTÁNYI Kminek - mielony, 290 g
- Smak ziołowo-korzenny, lekko palący-gorzki
- Idealny do pieczonej wieprzowiny
- Subtelna nuta cytrusowa