Kurkuma
Zastosowanie:
Używany jest świeży lub suchy korzeń, w całości lub mielony. Kurkuma lub żółty szafran, czyli sproszkowany korzeń szafranu jest ważnym składnikiem wielu curry. Jest również bardzo popularna jako pojedyncza przyprawa w kuchni indyjskiej i kuchni ze wschodniej Afryki. Kurkuma pasuje do ryb, owoców morza, drobiu, chuntey i oczywiście do warzyw z curry. Typową cechą charakterystyczną jest żółty kolor wszystkich potraw.
Występowanie:
Kurkuma pochodzi z Azji Południowej, a obecnie uprawiana głównie w dużej części Indii.
Wskazówka dotycząca gotowania:
Kurkuma - kurczak z brzoskwiniami i ryżem
2 filety z piersi kurczaka
1 szklanka słodkiej śmietany
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka kurkumy
1 kieliszek białego wina, wytrawnego
1/2 szklanki bulionu
1 1/2 szklanki ryżu basmati
1 łyżeczka masła
2 3/4 szklanki wody do ryżu
Ryż basmati krótko podsmażyć na maśle w rondlu, gotować intensywnie ryż, mieszać i przykryć i wyłączyć palniki (garnek pozostawić jednak na palnikach).
Pokrój filety z kurczaka około 1/2 cm grupe plastry i przypiec porządnie na maśle lub oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni., aż będą one miały złociście brązowawe rumience (
Produkty z Kurkuma
-
- Aromatyczny i korzenny smak
- Nadaje potrawom charakterystyczny żółty kolor
-
- Słodka i waniliowa
- Żółto-pomarańczowy proszek
- Łatwe przygotowanie
-
- Pochodzenie: Południowe Indie
- Łagodna, pikantna i lekko gorzka
- Dla ryżu i kuskusu
-
- Ajurwedyjska tradycja
- Wyjątkowe składniki
-
- Wspiera system odpornościowy
- Z imbirem i kardamonem
- Podwójna szaszetka
-
- Z dziką różą i jabłkami
- Delikatne nuty cynamonu
- Naturalna moc imbiru
-
- Wyjątkowo słodki i delikatnie cierpki
- Chroni i wspiera
- Do smarowania, jedzenia i słodzenia
-
- Korzenny aromat
- Obróbka ręczna
- Gwarantuje wspaniały żółty kolor
-
- Pikantny cierpki smak
- Wykonane z najlepszych ekologicznych składników