Dynia królowa jesieni
Sezon na dynie już trwa. Dynia to zdecydowanie niezastąpiona królowa jesieni – piękna, smaczna i bardzo zdrowa.
Dynia nie należy do warzyw – to najbardziej charakterystyczny owoc jesieni, a dokładnie jest rodzajem jagody. Istnieje wiele różnych odmian dyni, które różnią się nie tylko kolorem, kształtem, rozmiarem, ale przede wszystkim smakiem.
Dynia pochodzi pierwotnie z Ameryki Południowej i jest z powodzeniem uprawiana na prawie całym świecie, w tym również i w naszym kraju.
Dynia dyni nie równa. Nie wszystkie nadają się do spożycia. Dynia nadaje się do:
- smażenia
- pieczenia
- gotowania
- marynowania
- ozdoby
Dynia świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, przyprawami, ziołami, a także jest smaczna na słodko. Sekretem jest, że dynia szybko przejmuje smaki i aromaty innych składników. Niektóre odmiany dyni można spożywać na surowo.
Jakie mamy rodzaje dyni?
- Dynia hokkaido: To japońska odmiana dyni. Klasyk do zup. Ta pomarańczowa dynia jadalna ma delikatny orzechowy aromat. Dynia z gatunku Hokkaido ma cienką, delikatną skórkę, dlatego nie wymaga obierania.
- Dynia muskat: Można ją spożywać na surowo. Ma orzechowy smak.
- Dynia piżmowa: Ma kształt gruszki, a jej miąższ jest bardzo aromatyczny, a w smaku jest słodka i lekko orzechowa, dlatego nadaje się idealnie ciast oraz zup.
- Dynia makaronowa: Ma żółty miąższ, który ma ciekawy kształt makaronu, dzięki której dynia nosi swoją nazwę. Po ugotowaniu miąższ dyni rozpada się na długie włókna, przypominające makaron. Ta dynia ma żółty kolor i pochodzi z Japonii.
Przechowywanie i oznaka dojrzałości
Owoce dyni mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w temperaturze 12-15oC, jeśli mają odpowiednią jakość. Jak zatem rozpoznać, czy dynia jest dojrzała? Dojrzałość dyni można poznać po głuchym odgłosie, który dynia wydaje, gdy się w nią puka. Skórka dyni powinna być twarda, pozbawiona plam, przebarwień i pęknięć. Pamiętaj, aby kupować dynię z "ogonkiem", ponieważ miąższ może w przeciwnym razie szybciej zgnić oraz mogą łatwiej przeniknąć do niej bakterie. Po przekrojeniu dyni przechowywać w lodówce lub w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż przez 2 dni. Miąższ dyni można zamrozić.
Przepis na smaczną zupę z dyni
Składniki na 4 porcję:
- 600 g miąszu z dyni
- 1 cebula
- 3/4 l bulionu wołowego
- 1/4 szklanka śmietany
- 2 łyżki topionego masła
- 2łyżka mąki
- szklanka białego wina półwytrawnego
- styryjski olej z pestek dyni odrobina tłuszczu
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
- Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy. W rondlu podsuszamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, następnie wrzucamy dynię i krótko podsmażamy.
- Dodajemy mąkę, gorący bulion oraz wino. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy przez około 30 minut.
- Gdy wszystko jest miękkie, przecieramy przez sitko i miksujemy blenderem. Następnie lekko podgrzać zupę doprawić gałką muszkatołową.
- W międzyczasie podsmażyć pestki dyni na odrobinie tłuszczu.
- Udekorować zupę smażonymi pestkami z dyni i dodać kilka kropel oleju z dyni.
Smacznego!
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
MAMA's Salsa z pieczonej papryki - Łagodna, 550 g
- Wyrazista i kremowa
- Wegańska i bezglutenowa
- W 100% naturalne składniki
31,99 zł (58,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren - chrzan ze Styrii z jabłkiem, 80 g
- Wyjątkowa przyjemność
- Delikatnie ostry
- Idealne do przekąsek, mięs i serów
10,99 zł (137,38 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (2)
Frierss Wielkanocna kiełbasa austriacka, 250 g
-13%- Delikatny pikantny smak
- Ręcznie robione według starej rodzinnej receptury
- Z austriackiej wołowiny i wieprzowiny
20,79 zł 23,99 zł (83,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 4.4 (5)
Frierss Salami Villacher, 1,15 kg
- Lekko pikantna w smaku
- Suszona na powietrzu przez 12 tygodni
- Zgodnie z tradycyjną, rodzinną recepturą
132,00 zł (114,78 zł / kg)Dostawa do 5 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa 24h
Więcej niż 11.400 art.