Dynia królowa jesieni

wtorek, 04 października 2016

Dynia królowa jesieni

Sezon na dynie już trwa. Dynia to zdecydowanie niezastąpiona królowa jesieni – piękna, smaczna i bardzo zdrowa.

Dynia nie należy do warzyw – to najbardziej charakterystyczny owoc jesieni, a dokładnie jest rodzajem jagody. Istnieje wiele różnych odmian dyni, które różnią się nie tylko kolorem, kształtem, rozmiarem, ale przede wszystkim smakiem.

Dynia pochodzi pierwotnie z Ameryki Południowej i jest z powodzeniem uprawiana na prawie całym świecie, w tym również i w naszym kraju.

Dynia dyni nie równa. Nie wszystkie nadają się do spożycia. Dynia nadaje się do:

  • smażenia
  • pieczenia
  • gotowania
  • marynowania
  • ozdoby

Dynia świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, przyprawami, ziołami, a także jest smaczna na słodko. Sekretem jest, że dynia szybko przejmuje smaki i aromaty innych składników. Niektóre odmiany dyni można spożywać na surowo.

Jakie mamy rodzaje dyni?

  • Dynia hokkaido: To japońska odmiana dyni. Klasyk do zup. Ta pomarańczowa dynia jadalna ma delikatny orzechowy aromat. Dynia z gatunku Hokkaido ma cienką, delikatną skórkę, dlatego nie wymaga obierania.
  • Dynia muskat: Można ją spożywać na surowo. Ma orzechowy smak.
  • Dynia piżmowa: Ma kształt gruszki, a jej miąższ jest bardzo aromatyczny, a w smaku jest słodka i lekko orzechowa, dlatego nadaje się idealnie ciast oraz zup.
  • Dynia makaronowa: Ma żółty miąższ, który ma ciekawy kształt makaronu, dzięki której dynia nosi swoją nazwę. Po ugotowaniu miąższ dyni rozpada się na długie włókna, przypominające makaron. Ta dynia ma żółty kolor i pochodzi z Japonii.

Przechowywanie i oznaka dojrzałości

Owoce dyni mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w temperaturze 12-15oC, jeśli mają odpowiednią jakość. Jak zatem rozpoznać, czy dynia jest dojrzała? Dojrzałość dyni można poznać po głuchym odgłosie, który dynia wydaje, gdy się w nią puka. Skórka dyni powinna być twarda, pozbawiona plam, przebarwień i pęknięć. Pamiętaj, aby kupować dynię z "ogonkiem", ponieważ miąższ może w przeciwnym razie szybciej zgnić oraz mogą łatwiej przeniknąć do niej bakterie. Po przekrojeniu dyni przechowywać w lodówce lub w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż przez 2 dni. Miąższ dyni można zamrozić.

Przepis na smaczną zupę z dyni
Składniki na 4 porcję:

  • 600 g miąszu z dyni
  • 1 cebula
  • 3/4 l bulionu wołowego
  • 1/4 szklanka śmietany
  • 2 łyżki topionego masła
  • 2łyżka mąki
  • szklanka białego wina półwytrawnego
  • styryjski olej z pestek dyni odrobina tłuszczu
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz
  1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy. W rondlu podsuszamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, następnie wrzucamy dynię i krótko podsmażamy.
  2. Dodajemy mąkę, gorący bulion oraz wino. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy przez około 30 minut.
  3. Gdy wszystko jest miękkie, przecieramy przez sitko i miksujemy blenderem. Następnie lekko podgrzać zupę doprawić gałką muszkatołową.
  4. W międzyczasie podsmażyć pestki dyni na odrobinie tłuszczu.
  5. Udekorować zupę smażonymi pestkami z dyni i dodać kilka kropel oleju z dyni.

Smacznego!