Papryka
Capsicum annuum
Zastosowanie:
Papryka jest uważana za narodową przyprawę Węgier, ponieważ wykorzystuje się ją przede wszystkim do gulaszu, ryżu z mięsem. Pasuje ona także do wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu. Zasadniczo papryka ma uniwersalne zastosowanie, pasuje również do dań z jajkami, warzywami i do potraw rybnych.
Występowanie:
Kolumb, po swoich odkryciach przywiózł paprykę do Europy i od tego czasu jest ona bardzo popularna. Tak więc jest oczywiste, że przyprawa ta pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Dzisiaj papryka jest uprawiana przede wszystkim w Chinach, Stanach Zjednoczonych i na Bałkanach.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Papryka
-
La Chinata Wędzona słodka papryka
70 g, 150 g, 160 g, 350 g, 500 g, 750 g, 1 Kilogram- Zbierana i sortowana ręcznie
- Wędzona przez drzewo dębowe
- Wspaniały aromat
-
- Do gulaszu, kurczaka i zupy pomidorowej
- Idealny do kuchni węgierskiej
- Ma pikantny smak
-
- Pakowane ręcznie
- Certyfikat Demeter
- Wegańskie i wegetariańskie
-
- Marynowane w delikatnie przyprawionej marynacie
- Delikatna obróbka cieplna
- Jako przekąska lub do gotowania
-
- Z czerwoną papryką
- Z najlepszych austriackich ziemniaków
- Bez sztucznych wzmacniaczy smaku
-
- Z wędzoną papryką w proszku
- Bez barwników i konserwantów
- 4 torebki po 12 g każda
-
- Własna kreacja Dukkah
- Idealne do małych tapas
- Afrykańsko-arabska mieszanka orzechów i przypraw
-
- Doskonała do potraw jajecznych, ryb i twarogów
- Delikatny słodki smak
- Łagodna i owocowa
-
- Dla idealnej jajecznicy
- Z pysznych ziół