Papryka
Capsicum annuum
Zastosowanie:
Papryka jest uważana za narodową przyprawę Węgier, ponieważ wykorzystuje się ją przede wszystkim do gulaszu, ryżu z mięsem. Pasuje ona także do wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu. Zasadniczo papryka ma uniwersalne zastosowanie, pasuje również do dań z jajkami, warzywami i do potraw rybnych.
Występowanie:
Kolumb, po swoich odkryciach przywiózł paprykę do Europy i od tego czasu jest ona bardzo popularna. Tak więc jest oczywiste, że przyprawa ta pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Dzisiaj papryka jest uprawiana przede wszystkim w Chinach, Stanach Zjednoczonych i na Bałkanach.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Papryka
-
- Zbierana i sortowana ręcznie
- Wędzona przez drzewo dębowe
- Wspaniały aromat
-
- Zbierana i sortowana ręcznie
- Wędzona przez drzewo dębowe
- Wspaniały aromat
-
- Bardzo aromatyczny zapach
- Pikantnie-słodka
- Przyjemne wędzone nuty
-
- Pakowane ręcznie
- Certyfikat Demeter
- Wegańskie i wegetariańskie
-
- Zbierana i sortowana ręcznie
- Delikatne strąki chili
- Wspaniały aromat
-
- Z rodzinnego przedsiębiorstwa
- Tradycyjna węgierski przyprawa
- Certyfikat hodowli ekologicznej
-
- Zbierana i sortowana ręcznie
- W 2 różnych rodzajach
- Z wędzonego drzewa dębowego
-
- Wspaniały zapach wędzonki
- Idealna do gulaszu i na grilla
- Delikatny zapach
-
- Bez łodygi i nasion
- Owocowy, słodki i wędzony smak
- Idealna do dań jednogarnkowych, mięsa, warzyw...