Wskazówki dotyczące gotowania z miętą

środa, 12 czerwca 2019

Wskazówki dotyczące gotowania z miętą

Mięta ma niezrównany smak. Nic dziwnego, że od tysiącleci jest za to ceniona. Nie tylko smak jest nieporównywalny, mięta jest również skutecznym lekiem, który może przynieść ulgę przy różnych dolegliwościach.

Jak w przypadku każdego składnika intensywnie smakującego, trzeba wiedzieć w jaki sposób go najlepiej użyć w kuchni - danie będzie smakować wyśmienicie lub smak się popsuje.

Aby temu zapobiec i doświadczyć wielu wspaniałych chwil z tym ziołem, przygotowaliśmy kilka wskazówek.

Użyj wszechstronności

Mięta to niezwykle wszechstronna przyprawa. Może być stosowana w potrawach surowych i gotowanych, a także w pikantnych lub słodkich. Jest również w napojach doskonałym składnikiem orzeźwiającym. Wiele koktajli wykorzystuje miętę jako główny składnik smakowy. Można z niej także zrobić doskonałą herbatę.

Czy znasz różne rodzaje mięty

Mięta nie jest zawsze tą samą miętą, ponieważ istnieją różne rodzaje, a każdy gatunek ma swoje zalety. Najczęściej stosowanymi obecnie rodzajami mięty są mięta zielona i mięta pieprzowa. Obie oferują znany smak, ale smaki są zupełnie inne. Mięta zielona jest łagodniejsza i dlatego jest używana głównie w sałatkach lub koktajlach (Mojito). Mięta pieprzowa zawiera dużo mentolu, dlatego smakuje o wiele bardziej intensywnie. Ze względu na wysoką zawartość mentolu jest również często stosowana jako lek. Możesz zrobić z niej pyszną herbatę, która może pomóc w dolegliwościach trawiennych i oddechowych.

Nigdy nie używaj mięty pieprzowej jako substytutu 1:1 mięty zielonej

Czasami chcesz ugotować danie, ale zamiast zielonej mięty masz tylko miętę pieprzową. Zasadniczo nie jest to problem, ponieważ można użyć mięty pieprzowej jako substytutu mięty zielonej. Należy jednak wziąć pod uwagę wysokie stężenie mentolu w mięcie pieprzowej. Stosując według przepisu tyle mięty pieprzowej, co mięty zielonej, danie robi się niejadalne. Na początku należy wziąć znacznie mniej i zwiększać ilość, jeśli to konieczne.

Prawidłowo przechowuj miętę

Istnieje wiele różnych sposobów przechowywania mięty. Najłatwiej jest przechowywać świeżą miętę w lodówce. Należy umieścić łodygi mięty w pozycji pionowej w pojemniku z wodą w lodówce.

Można też powiesić miętę i pozwolić jej wyschnąć na powietrzu. Alternatywnie można skorzystać z suszarki lub pieca z gorącym powietrzem.

Świeżą miętę można również zamrozić. Ma to tę zaletę, że smaki nie zmieniają się, jak to ma miejsce podczas suszenia. Posiekaną można umieścić w formie na kostki lodu i napełnić wodą. W ten sposób uzyskasz kostki lodu o dużym smaku.

Użyj miętowej herbaty

Jeśli zalewamy herbatę miętową, mamy wiele opcji. Przede wszystkim możemy pić herbatę - logicznie. Możemy też posypać nią sałatkę owocową lub użyć jako składnika innych napojów. Daje to aromat miętowy bez użycia innych ziół.

Właściwe przygotowanie do koktajli

Przygotowując miętę do koktajli, najlepiej użyć moździerza. Liście są gniecione, ale nie na papkę. Jeśli przesadzisz, koktajl będzie smakował gorzko, ponieważ chlorofil zawarty w liściach zostanie uwolniony. Ponadto należy zawsze zgniatać liście mięty w szklance, w której następnie przygotuje się koktajl, w przeciwnym razie marnujesz dużo smaku.