Pieprz cayenne
Capsicum frutescens
Zastosowanie:
Stosowane są owoce z nasionami suche i mielone. Pieprz cayenne odgrywa ważną rolę w kreolskiej i południowo amerykańskiej kuchni, jest on również wykorzystywany tradycyjnie u Indian i Azjatów do niektórych potraw. Pieprz cayenne przyprawia dania rybne, owoce morza, gulasze i zupy.
Występowanie:
Pieprz cayenne otrzymywany jest z owoców papryki gałęzistej (papryki ostrej). Roślina ta ma swoje korzenie w Ameryce Południowej i Środkowej. Dzisiaj można znaleźć go we wszystkich tropikalnych obszarach na ziemi.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Pieprz cayenne
-
Ankerkraut Zmielony pieprz cayenne, 65 g
- Bardzo ostry gatunek papryki
- 100% zmielone chilli cayenne
- Wszechstronny
-
KOTÁNYI Pieprz cayenne mielony, 38 g
- Drobny proszek
- Delikatny wędzony aromat
- Uniwersalne zastosowanie
-
Spice for Life Mieszanka przypraw północnoindyjskich - Garam Masala, 80 g
- Intensywny aromat
- Kreatywna przyprawa
- Wszechstronne zastosowanie
-
Zwergenwiese Bio pasta do smarowania mango curry, 180 g
- Z pestek słonecznika
- Z papają i jabłkiem
- Ze szczyptą pieprzu cayenne
-
Zwergenwiese Bio keczup pomidorowy, 500 ml
- Aromatycznie owocowy smak
- Delikatnie doprawiony
- Idealny do potraw z ziemniaków
-
Regional Co. Ras El Hanout sól przyprawowa, 65 g
- Z imbirem, kurkumą i wieloma innymi dodatkami
- Idealna do kuskusu i Tabouleh
- Zachwycający smak
-
Zwergenwiese Bio Soul Kitchen Tikka Masala, 370 g
- Zdrowe danie gotowe
- Według indyjskiej receptury
- Pasuje idealnie do ryżu i makaronu
-
Khoysan Meersalz Bio Bashir special, 100 g
- Ciepłe-korzenne nuty
- Ogień na podniebieniu
- Idealny do warzyw i mięsa