Jak powinno się grillować jakie mięso?

poniedziałek, 23 maja 2016

Jak powinno się grillować jakie mięso?

W tym artykule, trzecim z naszej serii o idealnym grillowaniu, dowiecie się jak najlepiej przygotować mięso i który rodzaj mięsa jak długo powinien być na grillu. Tylko prawidłowo grillowane mięso, będzie rozkoszą na podniebieniu

Stek wołowy

Zacznijmy od dyscypliny mistrzów. Na poczatku nasuwa sie pytanie, jaką część wołowiny wybrać na stek. Jeśli wybierzesz biodro i tylno ćwiartkę, stek będzie niezwykle delikatny. Mięso z górnej części jest rzeczywiście tańsze, ale może stać się po grillowaniu zbyt twarde. Nasza rada: steki z tuszy wołowej. Mięso z tuszy jest dużo bardziej soczyste niż bardzo droga polędwica. Również dobre są steki Chateaubriand, antrykot, Porterhouse lub T-bone. Mięso nie może być za chude, w przeciwnym razie będzie miało mało smaku.
Grilluj steki, które są mniej więcej grubości kciuka, na dużym ogniu przez trzy do pięciu minut z każdej strony, a następnie odstaw na około pięć minut.

Filet ze steka

Mięso z filetów będzie podczas grillowania najdelikatniejsze, obojętnie czy z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny. To po prostu najlepsze mięso. Pokrój filety na około trzy centymetrowe grube kawałki, następnie marynuj je w oleju. Najlepiej robić to zawsze samemu, ponieważ wiesz co jest w marynadzie. Ważne: Jeśli to możliwe, posól steki dopiero po grillowaniu.
Steki grilluj trzy do czterech minut na dużym ogniu, po obu stronach. Następnie umieść je na około sześć minut na wysoko umieszczonym ruszcie, by się "dogotowały".

Jagnięcina

Na początku odkrój grube krawędzie tłuszczu, pozostaw tylko cienki pasek tłuszczu. W ten sposób mięso będzie soczyste. Najlepsze na grilla są steki, kotlety lub plastry z uda.
Czas grillowania to około pięciu minut z każdej strony. Koniecznie pozostaw mięso na kolejne pięć minut na wyższym ruszcie. Gdy będzie gotowe, zaserwuj i jedz, póki gorące.

Drób

Nogi, skrzydełka, steki z indyka lub filety z piersi najlepiej się nadają na grilla. Części mięsa grillować na średnim ogniu przez co najmniej dziesięć do piętnastu minut z każdej strony. Steki z indyka grilluje się najlepiej przez pięć minut na dużym ogniu z każdej strony.

Kotlety

Schab podczas grillowania szybko wyschnie. Dlatego przed grillowaniem koniecznie zanurz je w oleju. Soczyste kawałki to karkówka, ponieważ ma więcej tłuszczu. Odetnij grubą krawędź tłuszczu, by tylko został wąski pasek. By mięso było bardziej miękkie, można je przed grillowaniem troche rozbić.
Kotlety grilluj przez około sześć minut po obu stronach, następnie pozostaw na kolejne pięć minut na wysokim ruszcie.

Kiełbasy/kiełbaski

Przed grillowaniem należy naciąć kiełbaski kilka razy w poprzek. Delikatnie posmaruj je olejem i włóż na grilla.
Na średnim ogniu kiełbaski będą gotowe po dziesięciu minutach.

Mielone

To mięso jest bardzo wrażliwe. Należy zatem dobrze je schładzać i wyciągnąć krótko przed grillowaniem. Grilluj kotleciki, tak długo, aż mięso w srodku będzie gotowe. Przewrócić na druga stronę można je wtedy, gdy mięso będzie już zbite.
Mielone mięso nie lubi dużego gorąca. Zatem najlepiej grilluj kotleciki na nie za dużym ogniu przez siedem do dziesięciu minut z każdej strony.

Żeberka

Grillowanie żeberek jest nieco bardziej skomplikowane, ale za to świetnie one smakują. Według amerykańskiej oryginalnej receptury, żeberka powinno się najpierw krótko ugotować, a potem na małym ogniu przez następną godzinę wolno gotować. Potem natrzyj mięso przyprawami i sosem bbq. Czas gotowania to około 45 minut w niskiej temperaturze. Pamiętaj, aby zamknąć pokrywę od grilla. Najlepsze żeberka wyjdą wtedy, gdy podczas grillowania będzie się je wielokrotnie nasmarowywało sosem barbecue.

Zatem: Smacznego i szczęśliwego grillowania!