Rozmaryn
Rosmarinus officinalis
Zastosowanie:
Używane są świeże i suszone liście. Przede wszystkim nie można sobie wyobrazić kuchni śródziemnomorskiej bez rozmarynu. Rozmaryn jest chętnie wykorzystywana do przyprawiania obfitych potraw jak jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, drób. Pasuje także do dań ziemniaczanych, pomidorów, oberżyny i cukinii.
Występowanie:
Rozmaryn pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie do dziś. Największe obszary upraw są w Hiszpania, Francji i USA, ale również w naszych ogródkach można kultywować tę aromatyczną przyprawę.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Rozmaryn
-
KOTÁNYI BIO Rozmaryn, 30 g
- Doskonały do cukini, pomidorów i bakłażana
- Pikantny smak
- Śródziemnomorski aromat
-
KOTÁNYI Rozmaryn mielony, 20 g
- Silny korzenny oraz lekko gorzki smak
- Śródziemnomorski aromat
- Do zup i gulaszu
-
KOTÁNYI Rozmaryn cięty, 25 g
- Doskonały do zup i gulaszu
- Mocny korzenny, lekko gorzki smak
- Śródziemnomorski aromat
-
TEEKANNE Cold & Fresh Bio pomarańcza i rozmaryn, 41 g
- Aromat owocowo-śródziemnomorski
- Słodycz pochodząca ze stewii
- 15 torebek herbaty do zimnych naparów
-
Sonnentor Pokrojony rozmaryn, 25 g
- Pyszność Morza Śródziemnego
- Silnie aromatyczny zapach
- Świeżo-korzenne nuty
-
Soletti Paluszki z rozmarynem, 230 g
- Wyprodukowane w Feldbach
- Z solą z Alp
- Wegańskie i bez oleju palmowego
-
-
Cosmoveda Pokrojony rozmaryn BIO, 200 g
- Wysoce aromatyczny
- Popularny w basenie Morza Śródziemnego
- Idealny do sałatek i zup
-