Rozmaryn
Rosmarinus officinalis
Zastosowanie:
Używane są świeże i suszone liście. Przede wszystkim nie można sobie wyobrazić kuchni śródziemnomorskiej bez rozmarynu. Rozmaryn jest chętnie wykorzystywana do przyprawiania obfitych potraw jak jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, drób. Pasuje także do dań ziemniaczanych, pomidorów, oberżyny i cukinii.
Występowanie:
Rozmaryn pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie do dziś. Największe obszary upraw są w Hiszpania, Francji i USA, ale również w naszych ogródkach można kultywować tę aromatyczną przyprawę.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Rozmaryn
-
- Typowo włoski
- Przyprawia wiele potraw śródziemnomorskich
- Uniwersalne zastosowanie
-
- Z włoskich surowców
- Z oliwą z oliwek
-
- Silny korzenny oraz lekko gorzki smak
- Śródziemnomorski aromat
- Do zup i gulaszu
-
- Z najlepszymi składnikami
- Typowe włoskie
- Świetna przekąska
-
- Pyszność Morza Śródziemnego
- Silnie aromatyczny zapach
- Świeżo-korzenne nuty
-
- Intensywny
- Aromatyczny
-
- Drobno zmielona
- Bez konserwantów
- Z solą morską
-
- Od 1. roku życia
- Bez glutenu
- Delikatnie przyprawione
-
- Śródziemnomorski aromat
- Do zup i gulaszu
- Stosować w małych ilościach