Bazylia - pyszne królewskie zioło

poniedziałek, 01 października 2018

Bazylia - pyszne królewskie zioło

Tutaj znajdziesz więcej informacji o niesamowicie aromatycznej bazylii.

W czasach starożytnych bazylia była czczona jako święta roślina i służyła jedynie do specjalnych ceremonii religijnych. Na szczęście tak dzisiaj nie jest, ponieważ to niezwykle aromatyczne zioło jest po prostu zbyt pyszne, by mogło być używane tylko podczas rzadkich okazji. Nic więc dziwnego, że bazylia z czasem przeważyła i stała się integralną częścią kuchni śródziemnomorskiej.

Pochodzenie

Bazylia pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale była także uprawiana w starożytnym Rzymie. W średniowieczu zioło było w żadnym ogrodzie klasztornym, a dziś jest cenione na całym świecie.

Duże obszary upraw znajdują się obecnie w obszarze Morza Śródziemnego, na Węgrzech, w Azji i Indonezji.

Uprawa i aromat

Aby bazylia mogła rozwijać swój niepowtarzalny aromat, potrzebuje dużo słońca - im więcej, tym intensywniejszy aromat. Zioło należy do rodziny mięty i dlatego jest bliskim krewnym mięty lub szałwi. Rośliny mają zielono świecące, stosunkowo duże, owalne liście, które wybrzuszają się lekko w górę. Od lipca kwitną białymi lub różowymi kwiatami.

Bazylia jest bogata w olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za charakterystyczny aromat. Smakuje świeżo, słodko-pikantnie, a wysuszona posiada lekką, pieprzową nutę.

Medycyna

W medycynie ludowej bazylia ceniona jest za działanie uspokajające na układ nerwowy. Ponadto stymuluje trawienie, pijąc filiżankę świeżo zaparzonych liści. Jest również zalecana w przypadku utraty apetytu i problemów żołądkowych. Wiele olejków eterycznych ma również działanie przeciwbakteryjne, dlatego też przy ukąszeniach owadów można zastosować starte, świeże liście.

Stosowanie

W kuchni bazylii używa się świeżej lub suszonej. Ze względu na suszenie niestety traci dużo aromatu, dlatego zawsze preferowane są świeże liście.

Ważne: podczas gotowania zawsze dodawaj bazylię tuż przed końcem gotowania. Olejki eteryczne z bazylii są niezwykle lotne i szybko się ulatniają po podgrzaniu.

Wskazówka: świeżą bazylię można zamrozić, żeby cieszyć się nią dłużej. Najlepiej pociąć liście na drobne paski, wymieszać je z wodą i zamrozić w pojemniku na kostki lodu.

Kliknij tutaj, aby zapoznać się z naszą ofertą bazylii.