Sól
Natriumchlorid
Zastosowanie:
Stosuje się sól mieloną w różnych ziarnach lub jako kamień. Głównie rozróżnia się sól morską, fizjologiczną i kamienną. Prawie do wszystkich potraw wykorzystuje się sól, nawet słodkie dania uzyskują dzięki soli wyjątkowy smak.
Występowanie:
Sól występuje na całym świecie i też jest kultywowana na wielu obszarach. Woda morska zawiera np. 3 procent soli fizjologicznej. Często występuje również w podziemnych jeziorach, które zostały utworzone z poprzednich mórz.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sól
-
Alnatura Bio sól morska, 500 g
- Nierafinowana i drobnoziarnista
- Bez dodatku substancji przeciwzbrylających
- Z hiszpańskich słonych mokradeł
-
SoSo Factory Naturalna sól morska, 1.000 g
- W 100% naturalna sól morska
- Delikatnie wilgotna konsystencja
- Uniwersalne zastosowanie
-
-
-
Sonnentor Sól Morza Śródziemnego kwiatowa sól BIO, Puszka, 90 g
- Udoskonala dania kuchni śródziemnomorskiej
- Bardzo dekoracyjna
- Świeży zapach róż
-
Sonnentor Szwabska sól wędzona, 150 g
- Według starożytnej tradycji wędzenia
- Z dymem jodły i buku
- Wspaniały smak dymu
-
BioKing Sól krystaliczna drobno zmielona, 1.000 g
- Najlepsza sól kuchenna
- Delikatny proces produkcyjny
- Całkowicie naturalna
-
KOTÁNYI Chili z solą morską, 35 g
- Stopień ostrości w skali Scoville'a 8000 - 9500
- W młynku
- 50% chili
-
Bioenergie Sól pradawna, drobna, 1000g torebka
- Drobno zmielona
- Z jednej z najstarszych kopalni soli w Niemczech
- Naturalna i bez dodatków