Sól
Natriumchlorid
Zastosowanie:
Stosuje się sól mieloną w różnych ziarnach lub jako kamień. Głównie rozróżnia się sól morską, fizjologiczną i kamienną. Prawie do wszystkich potraw wykorzystuje się sól, nawet słodkie dania uzyskują dzięki soli wyjątkowy smak.
Występowanie:
Sól występuje na całym świecie i też jest kultywowana na wielu obszarach. Woda morska zawiera np. 3 procent soli fizjologicznej. Często występuje również w podziemnych jeziorach, które zostały utworzone z poprzednich mórz.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sól
-
-
Alnatura Bio sól morska, 500 g
- Nierafinowana i drobnoziarnista
- Bez dodatku substancji przeciwzbrylających
- Z hiszpańskich słonych mokradeł
-
SoSo Factory Naturalna sól morska, 1.000 g
- W 100% naturalna sól morska
- Delikatnie wilgotna konsystencja
- Uniwersalne zastosowanie
-
Sonnentor Sól Morza Śródziemnego kwiatowa sól BIO, Puszka, 90 g
- Udoskonala dania kuchni śródziemnomorskiej
- Bardzo dekoracyjna
- Świeży zapach róż
-
Sonnentor Szwabska sól wędzona, 150 g
- Według starożytnej tradycji wędzenia
- Z dymem jodły i buku
- Wspaniały smak dymu
-
Bioenergie Sól pradawna, drobna, 200g solniczka
- Drobno zmielona
- Z jednej z najstarszych kopalni soli w Niemczech
- Naturalna i bez dodatków
-
KOTÁNYI Perska sól, 84 g
- W 100% naturalna sól kamienna
- Intensywny słony smak
- Doskonała do potraw mięsnych i dań z truflą
-
Bioenergie Sól kryształowa z podnóży Himalajów - drobna, 1000g torebka
- W 100% naturalna
- Bez jodu
- Nierafinowana
-
KOTÁNYI Sól wędzona z solą morską - w młynku, 30 g
- Sól wędzona z solą morską
- Wędzona na zimno nad drzewem bukowym
- Idealna do ryb i dań z makaronu