6 faktów na temat różowego pieprzu

6 faktów na temat różowego pieprzu

Różowy pieprz można znaleźć dzisiaj w prawie każdym mixie pieprzu, ale można go również kupić jako pojedynczą przyprawę. Ale niewiele osób wie, że w rzeczywistości nie jest to pieprz. Ale to nie jedyna rzecz, którą można powiedzieć o tej ciekawej przyprawie. Oto sześć faktów, które warto znać o Rosa Pfeffer:

1. Różowy pieprz nie jest tak naprawdę pieprzem

To prawda: w większości mieszanek pieprzowych znajduje się także różowy pieprz, ale tak na prawdę nie jest to ieprz, ale jagody. Pochodzą one z brazylijskiego lub peruwiańskiego drzewa pieprzowego, które należą do rodziny sumaków. Są one po prostu nazywane pieprzem, ponieważ są do niego podobne i mają pieprzowy smak. Owoce są często używane jako ozdoby świąteczne, dlatego też noszą nazwę jagód bożonarodzeniowych.

2. Różowy pieprz pochodzi z Ameryki Południowej

Jak już wspomniano, różowy pieprz pochodzi z brazylijskiego lub peruwiańskiego drzewa pieprzowego. Przyprawa pochodzi z Ameryki Południowej, dlatego rośliny rosną szczególnie dobrze w gorącym, wilgotnym klimacie. Dziś jednak rośliny te nie tylko rosną w Ameryce Południowej, ale także w południowych Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Afryce Południowej i Australii.

3. Posiadanie Różowego pieprzu podlega karze

Na Florydzie zarówno posiadanie, jak i sadzenie tych drzew podlegają karze. Powodem tego jest to, że roślina, po jej przywiezieniu na Florydę około 1840 r. z czasem zdziczała. Dzisiaj przerosła ona wiele naturalnych biotopów. Duże obszary słynnych Everglades są dziś wyłącznie zasobami drzew pieprzowych. Na Florydzie wydaje się dużo pieniędzy na wyczyszczenie obszarów tej rośliny. Oczywiście nie pomaga to, gdy drzewa pieprzowe są importowane lub sadzone raz za razem - stąd kary.

4. Różowy pieprz jest wszechstronny

Trudno w to uwierzyć, ale to prawda: różowy pieprz nadaje się jako przyprawa do słonych, a także słodkich potraw. Chociaż smak przypomina typowy pieprzowy aromat czarnego pieprzu, ale ponieważ jest on jagodą, ta przyprawa ma słodką, owocową nutę. Dzięki czemu ma on wiele różnych zastosowań w kuchni.

5. Jagody są lekkie i wklęsłe

W przeciwieństwie do czarnego pieprzu jagody pieprzu praktycznie nie mają ciężaru. Nie są też twarde i twarde, ale miękkie i puste. Dlatego przy stosowaniu mieszanki pieprzu z różowym pieprzem zawsze używaj gruboziarnistego młynka.

6. Różowy pieprz jest wrażliwy na ciepło

Różowy pieprz zawiera wiele olejków eterycznych, które bardzo szybko wyparowują. Dlatego zawsze należy się upewnić, że podczas gotowania zawsze dodajemy różowy pieprz na samym końcu, w przeciwnym razie traci swój smak.