Szafran

Crocus sativus

Zastosowanie:
Stosuje się suche, w całości, mielone znamię kwiatu. Prawdziwy szafran nadaje potrawom intensywny żółty kolor. Dzięki niemu hiszpańska Paella i włoskie risotto alla milanese mają swój typowy kolor. Szafran pasuje ponadto wyśmienicie do jagnięciny, drobiu, ryb, ponieważ przyprawia delikatnie i służy jako naturalny barwnik.

Występowanie:
Szafran uprawny, w dużej mierze spokrewniony z naszym ogródkowym korkusem, pochodzi prawdopodobnie z Krety lub Azji Przedniej. Dzisiaj jest uprawiany w dużej mierze w regionie Morza Śródziemnego po Indie. Rocznie sprzedaje się 300 ton szafranu, 80% pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Indii, najlepszą opinięm ma La Mancha z Hiszpanii.

zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH


Produkty z Szafran