Szafran
Crocus sativus
Zastosowanie:
Stosuje się suche, w całości, mielone znamię kwiatu. Prawdziwy szafran nadaje potrawom intensywny żółty kolor. Dzięki niemu hiszpańska Paella i włoskie risotto alla milanese mają swój typowy kolor. Szafran pasuje ponadto wyśmienicie do jagnięciny, drobiu, ryb, ponieważ przyprawia delikatnie i służy jako naturalny barwnik.
Występowanie:
Szafran uprawny, w dużej mierze spokrewniony z naszym ogródkowym korkusem, pochodzi prawdopodobnie z Krety lub Azji Przedniej. Dzisiaj jest uprawiany w dużej mierze w regionie Morza Śródziemnego po Indie. Rocznie sprzedaje się 300 ton szafranu, 80% pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Indii, najlepszą opinięm ma La Mancha z Hiszpanii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Szafran
-
- Najlepsza jakość
- Pięknie zapakowane
- Intensywny kolor
-
- Drobno mielony
- Najlepsza jakość
- Można go stosować przy pomocy końcówki noża
-
- Ziemisty i piżmowy smak
- Czerwony imponujący kolor
- Cierpka aromatyczność
-
- Bardzo intensywny kolor
- Bardzo aromatyczny
- Ręcznie zbierany
-
- Z La Mancha
- Szczególnie aromatyczny
- Nadaje potrawom delikatny, cierpki smak
-
- Łatwe do przygotowania
- Idealny do ryb i mięsa
- Z dużą zawartością nitek szafranu
-
- Makaron toskański
- Naturalnie barwiony
- Czas gotowania: 6-7 minut
-
- Zawiera alkohol
- Wykonana ręcznie
-
- Ma silny żółty kolor
- Do słodkich potraw
- Do curry