Teraz będziemy zaprawiać - tylko jak?
Chciałbyś zaprawić jedzenie, ale nie wiesz jak to zrobić? Oto krótki przegląd.
Kto nie zna tej sytuacji: po raz kolejny kupiłeś mnóstwo rzeczy w supermarkecie, a teraz powoli w lodówce gniją pyszne warzywa i owoce, ponieważ nie możesz ich wystarczająco szybko zjeść. Aby temu ponownie zapobiec, możesz nadmiar jedzenia zagotować i zaprawić. To nie tylko zapobiega ich wyrzuceniu, ale także trwa wiele miesięcy.
Zobaczmy, jak zaprawianie i marynowanie działa.
Dlaczego zaprawianie działa?
To proste. Zaprawianie polega przede wszystkim na konserwowaniu różnych potraw. Odbywa się to poprzez gotowanie, napełnianie sterylizowanych słoików i szczelne zamykanie. Trzeba po prostu upewnić się, że jak najmniej bakterii i grzybów ma kontakt z gotowanym jedzeniem. Wtedy potrawy mają długą trwałość.
Rodzaje konserw
Konserwowanie żywności ma bardzo długą tradycję, więc nic dziwnego, że z czasem pojawiło się wiele różnych form. Te rodzaje mogą różnić się np. w zależności od smaku. Istnieją cztery kierunki:
- słodki: klasyk, ze względu na większość domowej roboty marmolady. Jest to po prostu cukier lub cukier żelujący i albo jest podgrzewany ze składnikami i butelkowany, albo wlewany na składniki w słoiku. Słodkie marynowanie nadaje się nie tylko do owoców lub dżemów. To obejmuje również likiery.
- kwaśny: jedzenie jest konserwowane w occie. Ten rodzaj jest idealny do warzyw, np. korniszonów, papryki lub dyni.
- słone: tutaj składniki są zalane bulionem, który często jest udoskonalony przyprawami lub ziołami.
- pikantny: typowa metoda konserwowania z obszaru śródziemnomorskiego, do tego stosuje się głównie oliwę z oliwek. Olej uszczelnia hermetycznie składniki. Ponadto dodaje się zioła i przyprawy, aby uzyskać lepszy aromat. Ten rodzaj jest idealny do papryki, pomidorów lub cukinii.
Słoiki
Słoiki zaprawowe charakteryzują się stosunkowo grubym szkłem i stabilnym kształtem. W ten sposób lepiej znoszą nagłe różnice temperatur (gdy do słoików wlewa się gorący płyn) i są chronione przed wstrząsami. Istnieją w zasadzie trzy różne rodzaje słoików:
Zakręcane słoiki: te są znane z supermarketu. Zaletą tych słoików jest to, że można je ponownie zamknąć po otwarciu, dlatego są dziś używane do dżemów i innych.
Wek (słoik): Te tradycyjne słoiki, używane od ponad 100 lat, mają gumowy pierścień i metalowe klamry do ich blokowania. Klipsy można usunąć po schłodzeniu, ponieważ powstaje próżnia.
Słoik z uchwytem mocującym: tutaj pokrywa jest przymocowana do szkła za pomocą drucianej ramy. Wszystko czego potrzebujesz to gumowy pierścień między szkłem a pokrywką, a drut utrzymuje słoik pod ciśnieniem.
Zawsze sterylizuj
Zanim zaczniesz marynować żywność, upewnij się, że słoiki są sterylne. W przeciwnym razie bakterie i inne mają łatwą grę. Istnieje kilka sposobów sterylizacji słoików. Albo zrobisz to w piekarniku (w temperaturze 180 stopni przez dziesięć minut, a następnie pozwolisz ostygnąć) lub gotujesz (10 minut).
Proces konserwowania
Samo konserwowanie nie jest tak naprawdę skomplikowane.
- Słoiki już wysterylizowaliśmy.
- Gdy stygną, możemy zająć się składnikami. Wystarczy je po prostu krótko umyć, usunąć wszelkie zanieczyszczenia, a następnie pociąć do pożądanego rozmiaru. Bardzo twarde warzywa (marchew, kalarepa...) można również krótko zblanszować w osolonej wodzie.
- Następnie należy napełnić słoiki. Są na to dwa sposoby. Można ułożyć składniki w słoikach i zalać je gorącym naparem, albo można najpierw ugotować składniki, a następnie napełnić słoiki, jak w przypadku dżemu.
- Po napełnieniu słoiki są szczelnie zamykane, a następnie gotowane w kąpieli wodnej. Wrzątek zabija wszelkie mikroorganizmy, a rozszerzanie się powietrza wytwarza próżnię podczas chłodzenia, w której żadne mikroorganizmy nie mogą żyć. Czas gotowania różni się w zależności od użytych składników. W każdym razie ważne jest, aby pozostawić słoiki na 10 minut w garnku.
- Konserwowane jedzenie najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ostatnia ocena
- 5.0 (3)
Mulino Sobrino Mąka jęczmienna bio, 900 g
- Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe
- Do pieczenia i gotowania
25,99 zł (28,88 zł / kg)Tymczasowo niedostępne
- 5.0 (5)
Kandisin Classic w płynie, 225 ml
- Do gotowania i pieczenia
- Idealny do słodzenia bez kalorii
- Idealny do owoców, puddingów i deserów
13,99 zł (62,18 zł / l)Dostawa do 15 maja
- 5.0 (3)
HiPP Mleko początkowe PRE HA Combiotik®, 600 g
- Od urodzenia
- Przy karmieniu piersią lub jako wyłączny pokarm
- Z naturalnymi kulturami kwasu mlekowego
81,00 zł (135,00 zł / kg)Dostawa do 2 maja
- 5.0 (1)
STAUD‘S Czarna wiśnia - dżem, edycja limitowana, 250 g
- Słodki, owocowy smak
- Owoce ze wschodniej Styrii
- Jako pasta do smarowania i nadzienie
31,99 zł (127,96 zł / kg)Dostawa do 2 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 229,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Więcej niż 10.450 art.