Teraz będziemy zaprawiać - tylko jak?

poniedziałek, 29 lipca 2019

Teraz będziemy zaprawiać - tylko jak?

Chciałbyś zaprawić jedzenie, ale nie wiesz jak to zrobić? Oto krótki przegląd.

Kto nie zna tej sytuacji: po raz kolejny kupiłeś mnóstwo rzeczy w supermarkecie, a teraz powoli w lodówce gniją pyszne warzywa i owoce, ponieważ nie możesz ich wystarczająco szybko zjeść. Aby temu ponownie zapobiec, możesz nadmiar jedzenia zagotować i zaprawić. To nie tylko zapobiega ich wyrzuceniu, ale także trwa wiele miesięcy.

Zobaczmy, jak zaprawianie i marynowanie działa.

Dlaczego zaprawianie działa?

To proste. Zaprawianie polega przede wszystkim na konserwowaniu różnych potraw. Odbywa się to poprzez gotowanie, napełnianie sterylizowanych słoików i szczelne zamykanie. Trzeba po prostu upewnić się, że jak najmniej bakterii i grzybów ma kontakt z gotowanym jedzeniem. Wtedy potrawy mają długą trwałość.

Rodzaje konserw

Konserwowanie żywności ma bardzo długą tradycję, więc nic dziwnego, że z czasem pojawiło się wiele różnych form. Te rodzaje mogą różnić się np. w zależności od smaku. Istnieją cztery kierunki:

  • słodki: klasyk, ze względu na większość domowej roboty marmolady. Jest to po prostu cukier lub cukier żelujący i albo jest podgrzewany ze składnikami i butelkowany, albo wlewany na składniki w słoiku. Słodkie marynowanie nadaje się nie tylko do owoców lub dżemów. To obejmuje również likiery.
  • kwaśny: jedzenie jest konserwowane w occie. Ten rodzaj jest idealny do warzyw, np. korniszonów, papryki lub dyni.
  • słone: tutaj składniki są zalane bulionem, który często jest udoskonalony przyprawami lub ziołami.
  • pikantny: typowa metoda konserwowania z obszaru śródziemnomorskiego, do tego stosuje się głównie oliwę z oliwek. Olej uszczelnia hermetycznie składniki. Ponadto dodaje się zioła i przyprawy, aby uzyskać lepszy aromat. Ten rodzaj jest idealny do papryki, pomidorów lub cukinii.

Słoiki

Słoiki zaprawowe charakteryzują się stosunkowo grubym szkłem i stabilnym kształtem. W ten sposób lepiej znoszą nagłe różnice temperatur (gdy do słoików wlewa się gorący płyn) i są chronione przed wstrząsami. Istnieją w zasadzie trzy różne rodzaje słoików:

Zakręcane słoiki: te są znane z supermarketu. Zaletą tych słoików jest to, że można je ponownie zamknąć po otwarciu, dlatego są dziś używane do dżemów i innych.

Wek (słoik): Te tradycyjne słoiki, używane od ponad 100 lat, mają gumowy pierścień i metalowe klamry do ich blokowania. Klipsy można usunąć po schłodzeniu, ponieważ powstaje próżnia.

Słoik z uchwytem mocującym: tutaj pokrywa jest przymocowana do szkła za pomocą drucianej ramy. Wszystko czego potrzebujesz to gumowy pierścień między szkłem a pokrywką, a drut utrzymuje słoik pod ciśnieniem.

Zawsze sterylizuj

Zanim zaczniesz marynować żywność, upewnij się, że słoiki są sterylne. W przeciwnym razie bakterie i inne mają łatwą grę. Istnieje kilka sposobów sterylizacji słoików. Albo zrobisz to w piekarniku (w temperaturze 180 stopni przez dziesięć minut, a następnie pozwolisz ostygnąć) lub gotujesz (10 minut).

Proces konserwowania

Samo konserwowanie nie jest tak naprawdę skomplikowane.

  1. Słoiki już wysterylizowaliśmy.
  2. Gdy stygną, możemy zająć się składnikami. Wystarczy je po prostu krótko umyć, usunąć wszelkie zanieczyszczenia, a następnie pociąć do pożądanego rozmiaru. Bardzo twarde warzywa (marchew, kalarepa...) można również krótko zblanszować w osolonej wodzie.
  3. Następnie należy napełnić słoiki. Są na to dwa sposoby. Można ułożyć składniki w słoikach i zalać je gorącym naparem, albo można najpierw ugotować składniki, a następnie napełnić słoiki, jak w przypadku dżemu.
  4. Po napełnieniu słoiki są szczelnie zamykane, a następnie gotowane w kąpieli wodnej. Wrzątek zabija wszelkie mikroorganizmy, a rozszerzanie się powietrza wytwarza próżnię podczas chłodzenia, w której żadne mikroorganizmy nie mogą żyć. Czas gotowania różni się w zależności od użytych składników. W każdym razie ważne jest, aby pozostawić słoiki na 10 minut w garnku.
  5. Konserwowane jedzenie najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.