Tymianek
Thymus vulgaris
Zastosowanie: Stosowane są świeże i suszone liście. Tymianek ma bogaty aromatyczny smak i intensywny zapach. Pasuje bardzo dobrze do wielu potraw mięsnych i rybnych, ale także do sosów, zup, sałatek. Chętnie przyprawia się nim również wiele warzyw. Tymianek jest ponadto ważną częścią francuskiej mieszanki przypraw "Herbes de Provence" (= zioła Prowansji).
Występowanie: Początki tymianku znajduje się w regionie Morza Śródziemnego, dzisiaj jest on kultywowany w całej Europie i jest popularnym ziołem w ogródku. Im intensywniejsze promienie słoneczne, tym silniejszy aromat tymianku.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Tymianek
-
KOTÁNYI Tymianek otarty
14 g, 19 g- Doskonały do mięsa, ryby i dziczyzny
- Również do kuchni śródziemnomorskiej
- Pikantny smak
-
- Typowo śródziemnomorski
- Bardzo ostry smak
- Wyjątkowo pachnący
-
- Delikatnie osuszony
- Idealny do przyprawiania
- Pikantny smak
-
- Łagodna ostrość
- Cierpki-korzenny aromat
- Pasuje do ryb i jagnięciny
-
- Tropikalny owocowy smak
- Z ciemną czekoladą mleczną
- Drobny ganache z marakui
-
- Świeżo tłoczony
- Ciepłe - ziołowe nuty ziół
- Idealny do kuchni śródziemnomorskiej
-
- autentycznie toskańskie
- wielostronne
-
Cosmoveda Posiekany tymianek BIO
40 g, 50 g, 150 g- Intensywny smak
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
Ölmühle Solling Ocet ziołowy
250 ml- Lekki i świeży
- Biały ocet winny
- Smak śródziemnomorski