Tymianek
Thymus vulgaris
Zastosowanie: Stosowane są świeże i suszone liście. Tymianek ma bogaty aromatyczny smak i intensywny zapach. Pasuje bardzo dobrze do wielu potraw mięsnych i rybnych, ale także do sosów, zup, sałatek. Chętnie przyprawia się nim również wiele warzyw. Tymianek jest ponadto ważną częścią francuskiej mieszanki przypraw "Herbes de Provence" (= zioła Prowansji).
Występowanie: Początki tymianku znajduje się w regionie Morza Śródziemnego, dzisiaj jest on kultywowany w całej Europie i jest popularnym ziołem w ogródku. Im intensywniejsze promienie słoneczne, tym silniejszy aromat tymianku.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Tymianek
-
- Idealny do kuchni śródziemnomorskiej
- Pieprzny i ziemisty smak
- Może być również stosowany jako herbata
-
- Delikatnie osuszony
- Idealny do przyprawiania
- Pikantny smak
-
- Typowo śródziemnomorski
- Bardzo ostry smak
- Wyjątkowo pachnący
-
- Świeżo tłoczony
- Ciepłe - ziołowe nuty ziół
- Idealny do kuchni śródziemnomorskiej
-
- Przyjemnie pikantny
- Pasuje do ryb, mięsa i dziczyzny
-
- Z pomarańczową skórką
-
- Łagodna ostrość
- Cierpki-korzenny aromat
- Pasuje do ryb i jagnięciny
-
- Ręcznie zbierane
- Z kontrolowanej uprawy organicznej
- Może być stosowana do wielu wspaniałych potraw
-
- Intensywny smak
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy