Wzmocnienie nerwów - orzeszko: Radość chrupania dla całej rodziny

Ciągle jeszcze słońce chowa się często za horyzontem, dlatego też chętnie pozostajemy w domu i osładzamy sobie wieczory. Czy przy wspólnej grze planszowej, czy oglądając telewizorlub przy czytaniu dobrej książki: zdrowa radość z chrupania. Wszyscy chętnie sięgają po kolejną porcję orzechowych pyszności. Miseczka nie powinna być nigdy pusta!

Orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy makadamia, migdały, orzeszki piniowe, nasiona słonecznika, orzechy pekan lub prażone pestki dyni są małe, ale za to są wspaniałą chrupiącą dawką energii, która dostarcza nam wiele zdrowych i cennych składników. A w dodatku nie powodują tycia! Nasiona i orzechy to koncentracja energii, zawierają wprawdzie wiele kalorii, pełna dłoń wieloziarnistego pakietu siły jest mimo to ulubioną przekąską w międzyczasie. Nowe badania wykazują nawet, że należy zjadać wiele orzechów, gdy się zjada zbyt wiele kalorii...

Orzechy są więc całkowicie pyszne i zdrowe, dlaczego?

Jedzenie orzechów oznacza, że poziom cukru pozostaje wysoki, a głód może się schować. Orzechy pomagają zachować nerwy oraz zimną głowę, wzmacniają system odpornościowy i wspierają zdolności koncentracji, wspierają wątrobę i trzustkę przy detoksacji, chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, jak również chronią rogówkę oka i zmniejszają ryzyko cukrzycy, sprytnie walczą z wolnymi rodnikami oraz mają dobry wpływ dzięki składnikom równoważącym na jelito i czynią skórę jędrną. Są one również, ze względu na dużą zawartość witaminy B i magnezu odpowiednią żywnością dla nerwów- dlatego też w tzw." jedzeniu studenckim" zawarta jest duża ilość orzechów.

Czy tak zdrowe są orzechy? Tak, ale przede wszystkim są one pyszne. Nie tylko dla wiewiórek, ptaków - ale również szefowie kuchni często sięgają po nie np. jeśli chodzi o połączenie orzecha laskowego z górską solą: pyszność, która nie tylko udoskonala smak warzyw. Przy czystej radości chrupania orzechów są preferowane oczywiście orzeszki, które zawierają przed wszystkim sól kuchenną i z tego powodu nie są one zbyt zdrowe. Uważać muszą również alergicy - dla nich spożywanie orzechów może być niebezpieczne.