Zupa gulaszowa - węgierska potrawa narodowa

Zupa gulaszowa - węgierska potrawa narodowa

Wypróbuj dumę węgierskiej gastronomii

Zupa gulaszowa (węg. Gulyásleves) została nazwana na cześć osoby, która strzegła „guly”, stada bydła. Pasterz był określany jako „Gulyás” od X do XIII wieku. Jednak samo danie zostało wynalezione dopiero znacznie później. Pasterze lubili przygotowywać wołowinę w metalowych garnkach na świeżym powietrzu. W XIX wieku zupa gulaszowa podbiła nie tylko kuchnię mieszczańską, ale i arystokratyczną.

Głównymi składnikami zupy, która stała się węgierskim daniem narodowym, są papryka, ziemniaki, marchew, kminek i wołowina. W dzisiejszych czasach jednak zamiast wołowiny można użyć prawie każdego rodzaju mięsa - na przykład mięsa owczego, wieprzowego czy drobiowego.

Ale teraz do przygotowań! Pokażemy Ci tradycyjny przepis na węgierską zupę gulaszową.

Lista składników:

  • 600 g golonki wołowej
  • 400 gramów ziemniaków
  • 300 gramów czerwonej cebuli
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża rzepa
  • 1 papryka
  • 1 mała laska selera
  • 1 mały pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki papryki (z czego połowa może być chilli, w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 liście laurowe
  • ½ pęczka pietruszki
  • 5 listków selera
  • 2 łyżki tłuszczu lub oleju
  • 2,5 litra wody

W tym przepisie zupa gulaszowa podawana jest z węgierskim kluseczkiem. Są to tak zwane „Csipetke”.

Do przygotowania makaronu potrzeba:

  • 80 g mąki wybornej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Gdy masz już niezbędne składniki, możesz zacząć przygotowywać. Należy pamiętać, że czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju mięsa. Na przykład drób wymaga mniej czasu gotowania.

Przygotowanie zupy gulaszowej:

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w 2 cm kostkę i na razie odstaw.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Do cebuli dodaj posiekaną paprykę i zalej 150 ml wody. Gotuj, aż nie będzie więcej tłuszczu.
  4. Teraz dodaj wołowinę i smaż, aż będzie biała.
  5. Dopraw solą i pieprzem, posyp kminkiem i dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojony w kostkę pomidor, całą, obraną ze skóry paprykę i liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i gotuj we własnym soku przez 90 minut. Uwaga: jeśli chcesz wybrać bardziej pikantną wersję, ostre papryczki chili pojawią się później w zupie!
  6. W międzyczasie możesz przygotować makaron, dobrze ugniatając składniki i odrywając małe kawałki. Możesz później zostawić to w gotowej zupie na około 10 minut. Gdy makaron wypłynie na powierzchnię, jest gotowy.
  7. Teraz pokrój w kostkę marchew, buraki, seler i ziemniaki i dodaj je do zupy z posiekaną natką pietruszki i listkami selera i dodaj 2 - 2,5 litra wody. Przykryj i gotuj przez 50 minut.
  8. Zupa jest prawie gotowa. Teraz możesz dodać chilli i gotować przez kolejne 10 minut. Smacznego!

Tym razem przepis pochodzi od Gábor, naszej koleżanki z zespołu tłumaczy pochodzącej z Węgier. Miłego gotowania.