Kandyzowane herbatniki imbirowe

środa, 14 grudnia 2016

Kandyzowane herbatniki imbirowe

Imbir jest bardzo popularny w chłodniejszych miesiącach roku. Pomaga na przeziębienie. Nadaje także herbatnikom niesamowitego smaku. Oto nasz przepis.

Składniki:

  • 1 ¼ filiżanki posiekanego, kandyzowanego imbiru
  • 1 filiżanka cukru trzcinowego Muscovado
  • ½ filiżanki mąki
  • ¼ filiżanki oleju roślinnego
  • ¼ filiżanki syropu klonowego lub miodu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier krystaliczny do posypania herbatników

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki (mąka i przyprawy) wsyp do dużej miski i wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj cukier brązowy, syrop klonowy lub miód i olej mikserem przez pięć minut przy średniej prędkości. Następnie wlej jajko i ponownie wymieszaj masę przy niskiej prędkości przez jedną minutę.

Dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko mikserem przez dwie minuty przy średniej prędkości.

Dodaj posiekany, kandyzowany imbir do masy i dobrze wszystko wymieszaj.

Włóż ciasto do lodówki i pozostaw na parę godzin.

IMG_8989 - edited.jpg

Kilka godzin później:

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Użyj dwóch łyżek, by wyjąć ciasto z miski, a następnie zroluj między dłońmi w kulkę. Obtocz ciastka w cukrze krystalicznym i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz kulki przez 13 minut. Cukier sprawi, że herbatniki będą miały cudownie chrupiącą otoczkę, ale miękki środek.

Pozostaw herbatniki do ostudzenia.

Smacznego!