Anyż
Pimpinella anisum
Anyż
Zastosowanie:
Anyż to tradycyjna przyprawa Świąt Bożego Narodzenia, ale również bardzo popularna przyprawa do pieczenia. Anyż jest dodawaną mieszanką do wódki i likierów, jak takich Sambuca, Raki, Ouzo i Absynt - dzięki anyżowi zyskują one podobny aromat do lukrecji.
Występowanie:
Przyprawa ta najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, dlatego głównym obszarem jej występowania jest południe Rosji. Pierwotnie anyż pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Anyż
-
- Smak podobny do lukrecji
- Słodko-korzenny aromat
- Bardzo wszechstronna przyprawa
-
- Bardzo dekoracyjny
- Słodki aromat
- Idealny do herbatników i kompotów
-
- Doskonały do pieczenia
- Aromat podobny do lukrecji
-
- Do zup i deserów
- Do warzyw i curry
-
- Do deserów
- Także do warzyw
-
- W alkoholu, cukiernictwie, chlebie i wypiekach
- Anyż z Indii
-
- Do napojów spirytusowych i słodyczy
- Do chleba i wypieków
- Anyż z Indii
-
- Przyprawiona ajurwedyjska herbata
- Egzotyczny smak
- Jakość premium
-
- Dekoracja do deserów
- Do chińskiego jedzenia