Lubczyk
Levisticum officinale
Zastosowanie:
Używane są świeże liście i korzeń. Przede wszystkim lubczyk jest popularny w Liguri. Przyprawia on przede wszystkim zupy, gulasz i dresing ziołowy. W Austrii i Niemczech nazywany często "ziołem magii".
Występowanie:
Pierwotnie lubczyk pochodzi z Azji, ale obecnie występuje on w dużej części Europy. W regionie Morza Śródziemnego lubczyk jest kultywowany od starożytnych Rzymian.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Lubczyk
-
- Idealny jako przyprawa do zupy
- Bardzo intensywny
- Stosować z umiarem
-
- Znany jako "przyprawa maggii"
- Klasyczna przyprawa do zupy
- Intensywnie aromatyczna przyprawa
-
- Intensywny zapach
- Delikatnie suszony
- Udoskonala smak zup i dresingów
-
- Idealna do zup i sosów
- Bez środków antyadhezyjnych i konserwantów
-
- Zastępuje sól kuchenną
- Świetny smak
- Uniwersalne zastosowanie
-
- Aromatyczne nuty ziół
- Do zup z warzywami i mięsem
- Pyszny smak
-
- Uniwersalne zastosowanie
- Przyjemny smak
- Świetna równowaga między solą i ziołami
-
- Z 12 różnych ziół
- Nadaje się również do smarowania pieczywa i dipów
- Przyjemna aromatyczność
-
- Naturalna mieszanka
- Pikantny ziołowy smak
- Nasiona kozieradki i alpinia lekarska