Czekolada Zotter: pyszna przyjemność ze Styrii
Historia firmy Zotter Schokoladen to także historia człowieka, który nie dbał o konwencje i który przemyślał wszystko na nowo i działał inaczej. Josef Zotter rozpoczął działalność jako producent czekolady, wkroczył na nowe ścieżki, co ostatecznie uczyniło go jednym z najlepszych producentów czekolady na świecie. Podstawą tej sławy było niekonwencjonalne myślenie i ogromny asortyment produktów, który oferuje nowe zakresy dla kreatywnych, ale także klasycznych kreacji.
Jak to się wszystko zaczęło...
Historia sukcesu Zotter Schokoladen rozpoczęła się prawie trzydzieści lat temu, a dokładniej w 1992 roku. W tym roku Josef Zotter sam zaczął produkować czekoladę. W tym czasie posiadał własną cukiernię w Grazu. Wówczas chciał rozszerzyć asortyment. Opracował nowy proces produkcji czekolady, dzięki któremu później zaczął produkować ręcznie robioną czekoladę.
Dwa lata później Josef Zotter rozpoczął współpracę z Andreasem H. Gratze. Artysta miał ozdobić opakowanie czekolady swoimi dziełami sztuki. To połączenie sztuki i kulinarności było strzałem w dziesiątkę, produkty stały się charakterystyczne. Posiadanie opakowań z różnorodnymi motywami, które są wciąż rozpoznawalne i inspirują ludzi, jest nadal wykonywane.
W 1999 r. otwarto fabrykę czekolady Zotter w Riegersburgu w Styrii. W tym czasie Josef Zotter zaczął podróżować do krajów pochodzenia surowców, których potrzebował do produkcji czekolady. Rezultatem jest produkcja "bean-to-bar", czyli "od ziarna do batonu/tabliczki", dla której fabryka została powiększona w 2007 roku. Od tego czasu wszystkie składniki poczynając od ziarna kakaowego są przetwarzane bezpośrednio w Riegersburgu. Ziarna kakaowe są kupowane bezpośrednio w krajach pochodzenia, importowane do Styrii i bezpośrednio w fabryce prażone, mielone i przetwarzane. Ten nowy proces wymagał dużego know-how, co znalazło również odzwierciedlenie w całkowicie nowych wyrobach czekoladowych. Surowce i przetwarzanie można było teraz lepiej poznać i wpłynąć bardziej precyzyjnie na produkcję. Ponadto Zotter Schokoladen stał się jednym z niewielu niezależnych producentów "bean-to'bar" w Europie, który produkuje wyłącznie w jakości ekologicznej i uczciwie.
Teatr czekolady
Zapotrzebowanie na czekolady Zotter gwałtownie wzrosło od 2002 roku, a sama manufaktura jest teraz prawdziwym magnesem przyciągającym tłumy ciekawskich. Kilkaset tysięcy odwiedza fabrykę rocznie. Wynika to również z teatru czekolady, w którym zwiedzający mogą nie tylko doświadczyć produkcji na żywo, ale są też różne stanowiska degustacyjne, przy których można co nieco przekąsić i spróbować.
Duży asortyment
W tej chwili Zotter Schokoladen przetwarza około 200 ton ziaren kakaowych i 150 ton masła kakaowego, tworząc 646 ton czekolady rocznie. Ogromny asortyment obejmuje ponad 500 różnych rodzajów czekolady. Oprócz klasycznych odmian, które występują we wszystkich możliwych smakach, z czasem powstały również nowe linie. Oprócz Nashido, cienkich, wypełnionych kremem tabliczek czekolady, istnieje także Mitzi Blue, okrągła czekolada z fantazyjnymi wzorami. Ponadto klienci mają również możliwość wymyślenia i wyprodukowania swojej własnej czekolady. Fabryka czekolady w Riegersburg zatrudnia obecnie ponad 200 osób.
W Piccantino nasi klienci znajdą ponad 200 wyrobów czekoladowych od Zotter Schokoladen. Dzięki temu dużemu wyborowi, od klasycznych tabliczek, czekolady pitne i kawy po czekolady na prezenty, każdy znajdzie coś dla siebie.
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
MAMA's Salsa z pieczonej papryki - Łagodna, 550 g
- Wyrazista i kremowa
- Wegańska i bezglutenowa
- W 100% naturalne składniki
31,99 zł (58,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren - chrzan ze Styrii z jabłkiem, 80 g
- Wyjątkowa przyjemność
- Delikatnie ostry
- Idealne do przekąsek, mięs i serów
10,99 zł (137,38 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (2)
Frierss Wielkanocna kiełbasa austriacka, 250 g
-13%- Delikatny pikantny smak
- Ręcznie robione według starej rodzinnej receptury
- Z austriackiej wołowiny i wieprzowiny
20,79 zł 23,99 zł (83,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 4.4 (5)
Frierss Salami Villacher, 1,15 kg
- Lekko pikantna w smaku
- Suszona na powietrzu przez 12 tygodni
- Zgodnie z tradycyjną, rodzinną recepturą
132,00 zł (114,78 zł / kg)Dostawa do 5 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa 24h
Więcej niż 11.400 art.