Czekolada Zotter: pyszna przyjemność ze Styrii

czwartek, 20 lutego 2020

Czekolada Zotter: pyszna przyjemność ze Styrii

Historia firmy Zotter Schokoladen to także historia człowieka, który nie dbał o konwencje i który przemyślał wszystko na nowo i działał inaczej. Josef Zotter rozpoczął działalność jako producent czekolady, wkroczył na nowe ścieżki, co ostatecznie uczyniło go jednym z najlepszych producentów czekolady na świecie. Podstawą tej sławy było niekonwencjonalne myślenie i ogromny asortyment produktów, który oferuje nowe zakresy dla kreatywnych, ale także klasycznych kreacji.

Jak to się wszystko zaczęło...

Historia sukcesu Zotter Schokoladen rozpoczęła się prawie trzydzieści lat temu, a dokładniej w 1992 roku. W tym roku Josef Zotter sam zaczął produkować czekoladę. W tym czasie posiadał własną cukiernię w Grazu. Wówczas chciał rozszerzyć asortyment. Opracował nowy proces produkcji czekolady, dzięki któremu później zaczął produkować ręcznie robioną czekoladę.

Dwa lata później Josef Zotter rozpoczął współpracę z Andreasem H. Gratze. Artysta miał ozdobić opakowanie czekolady swoimi dziełami sztuki. To połączenie sztuki i kulinarności było strzałem w dziesiątkę, produkty stały się charakterystyczne. Posiadanie opakowań z różnorodnymi motywami, które są wciąż rozpoznawalne i inspirują ludzi, jest nadal wykonywane.

W 1999 r. otwarto fabrykę czekolady Zotter w Riegersburgu w Styrii. W tym czasie Josef Zotter zaczął podróżować do krajów pochodzenia surowców, których potrzebował do produkcji czekolady. Rezultatem jest produkcja "bean-to-bar", czyli "od ziarna do batonu/tabliczki", dla której fabryka została powiększona w 2007 roku. Od tego czasu wszystkie składniki poczynając od ziarna kakaowego są przetwarzane bezpośrednio w Riegersburgu. Ziarna kakaowe są kupowane bezpośrednio w krajach pochodzenia, importowane do Styrii i bezpośrednio w fabryce prażone, mielone i przetwarzane. Ten nowy proces wymagał dużego know-how, co znalazło również odzwierciedlenie w całkowicie nowych wyrobach czekoladowych. Surowce i przetwarzanie można było teraz lepiej poznać i wpłynąć bardziej precyzyjnie na produkcję. Ponadto Zotter Schokoladen stał się jednym z niewielu niezależnych producentów "bean-to'bar" w Europie, który produkuje wyłącznie w jakości ekologicznej i uczciwie.

Teatr czekolady

Zapotrzebowanie na czekolady Zotter gwałtownie wzrosło od 2002 roku, a sama manufaktura jest teraz prawdziwym magnesem przyciągającym tłumy ciekawskich. Kilkaset tysięcy odwiedza fabrykę rocznie. Wynika to również z teatru czekolady, w którym zwiedzający mogą nie tylko doświadczyć produkcji na żywo, ale są też różne stanowiska degustacyjne, przy których można co nieco przekąsić i spróbować.

Duży asortyment

W tej chwili Zotter Schokoladen przetwarza około 200 ton ziaren kakaowych i 150 ton masła kakaowego, tworząc 646 ton czekolady rocznie. Ogromny asortyment obejmuje ponad 500 różnych rodzajów czekolady. Oprócz klasycznych odmian, które występują we wszystkich możliwych smakach, z czasem powstały również nowe linie. Oprócz Nashido, cienkich, wypełnionych kremem tabliczek czekolady, istnieje także Mitzi Blue, okrągła czekolada z fantazyjnymi wzorami. Ponadto klienci mają również możliwość wymyślenia i wyprodukowania swojej własnej czekolady. Fabryka czekolady w Riegersburg zatrudnia obecnie ponad 200 osób.

W Piccantino nasi klienci znajdą ponad 200 wyrobów czekoladowych od Zotter Schokoladen. Dzięki temu dużemu wyborowi, od klasycznych tabliczek, czekolady pitne i kawy po czekolady na prezenty, każdy znajdzie coś dla siebie.