Pieprz
Piper nigrum
Zastosowanie:
Stosowane są marynowane, suche i mielone owoce. Pieprz jest uniwersalną przyprawom europejskiej i północno - amerykańskiej kuchni. Pieprz jest przede wszystkim dużą częścią różnych mieszanek przypraw. W kuchni obowiązują dwie stałe zasady: biały pieprz do jasnych potraw, czarny do ciemnych.
Rodzaje pieprzu:
Zielony pieprz
Są zbierane niedojrzałe ziarna i od razu umieszczane w solance lub w kwasie octowym lub zostają poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Zielony pieprz jest bardzo aromatyczny, dlatego ma uniwersalne zastosowanie. Przede wszystkim obfite potrawy jak dziczyzna, jagnięcina i pieczeń wieprzowa uzyskują ich delikatny aromat.
Czarny pieprz
Tak jak przy zielonym pieprzu, zbierane są niedojrzałe ziarna, a następnie są one suszone na słońcu - przez to otrzymują one swój czarny kolor. Czarny pieprz jest idealny dzięki jego piekącemu ostremu aromatowi do sosów, zup, marynat i grillowanego mięsa.
Biały pieprz
To właściwie czerwone, w pełni dojrzałe zebrane jagody, które zostają namoczone tydzień w wodzie, zanim zostanie usunięta skórka owocu. Następnie ziarna są suszone na słońcu i otrzymują żółtawy kolor. Biały pieprz jest łagodniejszy niż inne rodzaje pieprzu i pasuje dlatego też do jasnych sosów, ryb i sałatek.
Różowy pieprz
Ten rodzaj pochodzi z brazylijskiego drzewa i zadomowiony jest w całej Ameryce Południowej. Różowe jagody są tak samo przetwarzane, jak i czarne. Smakowo są one raczej słodkawe i lekko ostre.
Produkty z Pieprz
-
KOTÁNYI Pieprz czarny w całości
24 g, 36 g- Udoskonala smak zup, sosów i dresingów
- Dba o wyjątkową ostrość
-
- Wieloaspektowa mieszanka
- Bogactwo kolorów na talerzu
- Pieprzna ostrość
-
KOTÁNYI Pieprz biały cały
21 g, 52 g- Doskonały do marynat, ryb i sosów
- Z lekką nutą ostrości
- Suszony w słońcu
-
KOTÁNYI Pieprz czarny mielony
24 g, 50 g- Pasuje prawie do wszystkiego
- Dba o wyjątkową ostrość
- Ma wszechstronne zastosowanie
-
- Pieprz goździkowy
- Aromatyczna przyprawa
- Uniwersalne zastosowanie
-
- Z niedojrzałych jagód pieprzu
- Do grillowanego i pieczonego pieprzu
- Udoskonala smak zup i sosów
-
- Do dziczyzny i do potraw z mięsem
- Orzechowy smak
- Pieprz czarny cały
-
- ręcznie zbierany
- zapach cytryny i żywicy
- długotrwała ostrość
-
- Ostry posmak
- Znakomite połączenie
- Do wszystkich rodzajów steków