Pieprz
Piper nigrum
Zastosowanie:
Stosowane są marynowane, suche i mielone owoce. Pieprz jest uniwersalną przyprawom europejskiej i północno - amerykańskiej kuchni. Pieprz jest przede wszystkim dużą częścią różnych mieszanek przypraw. W kuchni obowiązują dwie stałe zasady: biały pieprz do jasnych potraw, czarny do ciemnych.
Rodzaje pieprzu:
Zielony pieprz
Są zbierane niedojrzałe ziarna i od razu umieszczane w solance lub w kwasie octowym lub zostają poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Zielony pieprz jest bardzo aromatyczny, dlatego ma uniwersalne zastosowanie. Przede wszystkim obfite potrawy jak dziczyzna, jagnięcina i pieczeń wieprzowa uzyskują ich delikatny aromat.
Czarny pieprz
Tak jak przy zielonym pieprzu, zbierane są niedojrzałe ziarna, a następnie są one suszone na słońcu - przez to otrzymują one swój czarny kolor. Czarny pieprz jest idealny dzięki jego piekącemu ostremu aromatowi do sosów, zup, marynat i grillowanego mięsa.
Biały pieprz
To właściwie czerwone, w pełni dojrzałe zebrane jagody, które zostają namoczone tydzień w wodzie, zanim zostanie usunięta skórka owocu. Następnie ziarna są suszone na słońcu i otrzymują żółtawy kolor. Biały pieprz jest łagodniejszy niż inne rodzaje pieprzu i pasuje dlatego też do jasnych sosów, ryb i sałatek.
Różowy pieprz
Ten rodzaj pochodzi z brazylijskiego drzewa i zadomowiony jest w całej Ameryce Południowej. Różowe jagody są tak samo przetwarzane, jak i czarne. Smakowo są one raczej słodkawe i lekko ostre.
Produkty z Pieprz
-
- Szlachetny i wszechstronny
- Grejpfrutowy aromat
- Delikatnie ostry
-
- Ręcznie zbierany
- Suszony słońcem
- Wzmacnia "percepcję smaku"
-
- Bez sztucznych dodatków
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku
- Do sałatek lub warzyw
-
- Delikatny aromat
- Subtelna ostrości
- Idealny do dań mięsnych
-
- Ręcznie zbierany
- Pochodzenie: Madagaskar
- Całe owoce
-
- Idealne do ryb i owoców morza
- Podobny smak do cytrusów
- Ostre nuty pieprzu
-
- Owoce z peruwiańskiego drzewa pieprzowego
- Aromatyczny słodki smak
- Delikatne & ogniste nuty
-
- chińska przyprawa
- pełen aromat
- łagodna ostrość
-
- Ręcznie zbierany
- Aromat cytryny i żywicy
- Długotrwała ostrość