Pieprz

Piper nigrum

Zastosowanie:
Stosowane są marynowane, suche i mielone owoce. Pieprz jest uniwersalną przyprawom europejskiej i północno - amerykańskiej kuchni. Pieprz jest przede wszystkim dużą częścią różnych mieszanek przypraw. W kuchni obowiązują dwie stałe zasady: biały pieprz do jasnych potraw, czarny do ciemnych.
 

Rodzaje pieprzu:
 

Zielony pieprz
Są zbierane niedojrzałe ziarna i od razu umieszczane w solance lub w kwasie octowym lub zostają poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Zielony pieprz jest bardzo aromatyczny, dlatego ma uniwersalne zastosowanie. Przede wszystkim obfite potrawy jak dziczyzna, jagnięcina i pieczeń wieprzowa uzyskują ich delikatny aromat.
 

Czarny pieprz
Tak jak przy zielonym pieprzu, zbierane są niedojrzałe ziarna, a następnie są one suszone na słońcu - przez to otrzymują one swój czarny kolor. Czarny pieprz jest idealny dzięki jego piekącemu ostremu aromatowi do sosów, zup, marynat i grillowanego mięsa.
 

Biały pieprz
To właściwie czerwone, w pełni dojrzałe zebrane jagody, które zostają namoczone tydzień w wodzie, zanim zostanie usunięta skórka owocu. Następnie ziarna są suszone na słońcu i otrzymują żółtawy kolor. Biały pieprz jest łagodniejszy niż inne rodzaje pieprzu i pasuje dlatego też do jasnych sosów, ryb i sałatek.
 

Różowy pieprz
Ten rodzaj pochodzi z brazylijskiego drzewa i zadomowiony jest w całej Ameryce Południowej. Różowe jagody są tak samo przetwarzane, jak i czarne. Smakowo są one raczej słodkawe i lekko ostre.


Produkty z Pieprz: