20 najzdrowszych przypraw Świata - część 2

20 najzdrowszych przypraw Świata - część 2

Po omówieniu dziesięciu najzdrowszych przypraw w pierwszej części, prezentujemy kolejną dziesiątkę tych zdrowych roślin:

11. Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne nadaje ostrego smaku wielu pikantnym potrawom. Sproszkowana forma przyprawy ma ostry, pieprzowy smak i zawiera kapsaicynę, substancję nadającą chili ostrego smaku.

Pieprz Cayenne jest używany w wielu przepisach, ponieważ nadaje im pikantnego i pieprznego smak. Ma on również długą listę potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Pieprz Cayenne działa oczyszczająco na organizm i choć jest pikantny, uspokaja trawienie. Jest również często stosowany w programach detoksykacji ze względu na swoje właściwości oczyszczające.

12. Korzeń lukrecji

Stosowany w posiłku korzeń lukrecji dodaje potrawie sporej dawki „smaku”, jednak należy uważać, aby nie używać go za dużo, gdyż może zdominować inne smaki.

Korzeń lukrecji ma swój własny smak, do którego wielu może nie być przyzwyczajonych. Ale ma wiele zalet, dlatego warto poznać jego smak. Największą z nich jest zdolność do uspokojenia umysłu i ciała oraz zmniejszenia stresu i niepokoju.

Istnieją również dowody na to, że korzeń lukrecji może pomóc w wielu dziedzinach, od zdrowia układu krążenia po łagodzenie problemów menopauzy.

Popularnym sposobem wykorzystania korzenia lukrecji jest zrobienie z niego herbaty. W tym celu wystarczy zagotować wodę z korzeniem lukrecji, a następnie wypić ją, jak każdą inną herbatę. To szybki i skuteczny sposób na uspokojenie się i poprawę nastroju, gdy sytuacja wydaje się być przytłaczająca.

13. Oregano

Istnieje wiele wersji oregano. Niektóre mają gorzki smak, podczas gdy inne są podobne do mięty. Ulubiona odmiana oregano we Włoszech jest prawdopodobnie najbardziej popularna i jest często używana w sosach i daniach z makaronu.

Oregano jest łatwe w użyciu, ponieważ dobrze komponuje się z dużą liczbą produktów spożywczych. Ilość zawartych w nim witamin jest imponująca, a wraz z nią duża porcja przeciwutleniaczy.

Oregano zawiera również minerały, błonnik, a nawet kwasy tłuszczowe omega-3, ale aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści, powinno być uprawiane na świeżo.

Nie powinieneś polegać na jednej przyprawie, takiej jak oregano, aby zaspokoić wszystkie swoje potrzeby w zakresie przeciwutleniaczy. Ale można je łatwo dodać do warzyw, które mają własne witaminy i minerały, a wtedy uzyskasz pełniejszy zakres składników odżywczych.

14. Kolendra

Świeża kolendra znajduje zastosowanie w wielu przepisach na salsę i to dzięki niej mają one charakterystyczny smak salsy. Jest również często używany w sosach i jako dodatek, ponieważ uzupełnia smak nie dominując.

Większość szefów kuchni używa kolendry ze względu na jej niesamowity smak i sposób, w jaki wzbogaca proste dania. Ale możesz używać kolendry nie tylko dlatego, że smakuje fantastycznie, lecz również ze względu na jej fantastyczne właściwości.

Mówi się, że kolendra pomaga w detoksykacji organizmu oraz ma właściwości odprężające. Dlatego spróbuj najpierw użyć kolendry, zanim zastosujesz środki uspokajające.

15. Lawenda

Lawenda jest kwiatem więc fakt, że ma kwiatowy smak nikogo nie dziwi. Jest on opisywany jako posiadający pewien stopień słodyczy, który może stać się gorzki przy nadmiernym użyciu.

Lawenda ma nie tylko piękny kolor, ale powinieneś zwrócić na nią uwagę również ze względu na jej wiele właściwości zdrowotnych. Być może już wiedziałeś, że działa uspokajająco i jest często stosowana w aromaterapii, aby odprężyć umysł i polepszyć nastrój. Lawenda jest również bogata w składniki odżywcze.

Jeśli nie możesz wymyślić sposobów na wprowadzenie lawendy do swojej kuchni, możesz po prostu wypić ją jako herbatę.

16. Szałwia

Szałwia ma gorzki, cierpki smak i jest często używana do przyprawiania nadzień. Po ugotowaniu ma charakterystyczny aromat, a jej smak może zdominować inne składniki dlatego też, nie należy używać jej w dużych ilościach.

Szałwia jest bardzo podobna do rozmarynu, ponieważ oba te zioła pochodzą z tej samej rodziny roślin. Pozytywne właściwości, szczególnie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy są zatem bardzo podobne.

Do substancji korzystnych dla organizmu należą antyoksydanty, które mają zdolność neutralizować wolne rodniki. Warto zwrócić uwagę na przeciwzapalne działanie szałwii, która może przynieść ulgę w stanach takich jak zapalenie stawów lub cokolwiek innego spowodowanego nadmiernym stanem zapalnym w organizmie.

17. Imbir

Imbir może być dość ostry, gdy jest spożywany sam. Stosowany w połączeniu z innymi potrawami podczas gotowania, zwykle dodaje jednocześnie odrobiny goryczy i odrobiny słodyczy do posiłku.

Imbir zyskał na popularności na przestrzeni lat i można go znaleźć w większej liczbie przepisów niż kiedykolwiek wcześniej. To dobrze, ponieważ imbir jest bogaty w olejki eteryczne, które mogą mieć szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, imbir wydaje się być skuteczny w zapobieganiu nowotworów. Przynajmniej tak sugerują badania. W niektórych przypadkach mówi się, że pewne substancje zawarte w imbirze są w stanie zabić nawet komórki nowotworowe – aby tezę tę potwierdzić potrzebne są jednak kolejne badania.

Rozważ dodanie świeżego imbiru do zup i gulaszu lub dodanie imbiru w proszku do kurczaka i ryb, aby poprawić ich smak i wykorzystać korzyści zdrowotne, jakie oferuje. Zawsze używaj imbiru organicznego, gdy tylko jest to możliwe, aby wykorzystać go jak najlepiej.

18. Cynamon

Cynamon smakuje jak cynamon, nie ma nic takiego i nie ma innego sposobu na opisanie tego niż to, że smakuje tak, jak smakuje. Często można znaleźć cynamon jako osobny składnik potraw takich jak bułki cynamonowe lub mus jabłkowy.

Cynamon jest najczęściej używany do pieczenia i robienia deserów, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych.

Możesz użyć cynamonu ze względu na jego właściwości antyseptyczne, które pomagają oczyścić organizm z bakterii lub jako sposób na poprawę poziomu cholesterolu. Ma również właściwości przeciwzapalne i uważa się, że zapobiega rozwojowi raka. Mówi się również, że cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi i przyspieszać metabolizm.

Istnieją dwa rodzaje cynamonu: bardziej powszechny cynamon cassia oraz rzadszy i droższy cynamon cejloński. Ponieważ cynamon cassia zawiera stosunkowo dużą ilość kumaryny, substancji, która może mieć szkodliwe skutki, jeśli jest spożywana w nadmiarze, zawsze powinieneś wybierać cynamon cejloński. Ten rodzaj cynamonu również zawiera kumarynę, ale w tak małej ilości, że uważa się ją za nieszkodliwą.

19. Pietruszka

Pietruszka ma świeży, kwaśny smak i chociaż jest zwykle używana jako dodatek na talerzu, może pomóc odświeżyć oddech po posiłku. Jeśli jest używana jest w jakiejś potrawie, jej smak schodzi na dalszy plan i nie wyróżnia się pośród innych składników.

Pietruszka jest źródłem przeciwutleniaczy. Zawiera imponującą ilość witaminy K i witaminy C. Witamina C pomoże wzmocnić układ odpornościowy i złagodzić ból spowodowany stanami zapalnymi. Próbując zaopatrzyć się w witaminę C, nie polegaj na jednym owocu lub jedzeniu, traktuj to jako wysiłek grupowy i najlepiej zawsze stosować kombinację pokarmów, aby osiągnąć cel.

Pietruszka może również pomóc w utrzymaniu zdrowia serca, dostarczając witamin z grupy B, które są dobre dla układu sercowo-naczyniowego.

20. Koper włoski

Koper włoski przypomina smakiem lukrecję czarną lub korzeń lukrecji. Koper włoski ma jednak pewną delikatność w smaku, która czyni go subtelnym dodatkiem do każdego posiłku.

Koper to jedno zioło, z którym warto się zapoznać. To dlatego, że zawiera kombinację składników odżywczych unikalnych dla kopru włoskiego. Korzyści z przeciwutleniaczy są tym, co nas najbardziej interesuje, jeśli chodzi o koper włoski. Substancje te pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zawiera również witaminę C, która nie tylko wspomaga układ odpornościowy organizmu.

Zaletą kopru włoskiego jest to, że można kupić w sklepie dużą bulwę i wykorzystać go na różne sposoby na przykład w zupach, gulaszach czy zapiekankach.