Pieprz cayenne - smaczny, pikantny i zdrowy

poniedziałek, 06 czerwca 2016

Pieprz cayenne - smaczny, pikantny i zdrowy

Pieprz cayenne jest znany ze swojego ostrego smaku. Z tego względu wiele osób go szanuje. Stosowany jest również jako lek, a nawet pomaga w odchodzaniu.
 

"O, jakie ostre!" Pieprz cayenne nie jest dla osób o słabych nerwach. Istnieją odmiany, które są tak bardzo ostre, że ich prawie nie można jeść. W sumie istnieją setki różnych odmian, więc każdy znajdzie coś dla siebie, od łagodnego przez ognisty po ziejący ogniem.

Pieprz cayenne ma nic wspólnego z pieprzem. Składa się z suszonych chilli, które zostaja zmielone.Pieprz cayenne, który wziął swoją nazwę od miasta portowego Cayenne w Gujanie Francuskiej, pochodzi od odmiany chili o tej samej nazwie. Często jednak inne proszki z podobnych odmian są tak nazywane.

Historia

Indianie od tysiącleci znają papryczki chili i otrzymywane z nich proszki. Pierwsze ślady próby uprawy były 7000 lat temu. Inkowie nazywali te rośliny Axi. Przyprawiali nimi potrawy, a proszek wykorzystywali jako środek leczniczy.

Pierwotnie chili pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Jednak po odkryciu Ameryki Hiszpanie przywieźli chili do Europy, wtedy roślina podbiła cały świat. Dziś papryczki rosną niemal wszędzie. Lecz jedno nie uległo zmianie: Chili muszą nadal być zbierane ręcznie.

Zastosowanie

Pieprz cayenne jest używany do gotowania i jako lekarstwo. W kuchni są przyprawiane dania wszelkiego rodzaju. Potrawy z mięsa i ryby, kiełbasy i sosy, z których najbardziej znany jest sos tabasco.

Charakterystyczne dla chili jest to, że jest tak ostre, że aż pali. Jest to spowodowane przez tak zwaną kapsaicynę. Ta substancja stymuluje receptory ciepła i bólu skóry i błon śluzowych, co powoduje uczucie bolesnego palenia i nadmiernego wytwarzania ciepła.

Właśnie z tego powodu chili jest również stosowane jako lekarstwo. Poprzez stymulowanie receptorów ciepła i bólu, stymulowane jest krążenie krwi. Na przykład za pomocą kompresorów ciepła zawierająych kapsaicynę, są rozluźnione skurcze mięśni. Także krążenie i trawienie zostaje pobudzone. Chili działa równieżantybakteryjnie i ma działanie przeciwbólowe, ponieważ sprawia, że ​​receptory bólowe są mniej wrażliwe.

Wspiera odchudzanie

Ostatnie badania wykazały, że pieprz cayenne pomaga również w utracie wagi. Dzięki podwyższonej temperaturze ciała podczas spożywania pieprzu cayenne, która subiektywnie zamienia się w uczucie gorąca, obrót energetyczny organizmu zostaje zwiększony, a kalorie zostają szybciej spalone. Ponadto pieprz cayenne tłumi uczucie głodu. Smak jest przy tym bardzo ważny. Ostry smak musi być odczuwany w ustach, w przeciwnym razie nie będzie żadnego efektu. Trzeba także pamiętać o efekcie przyzwyczajenia. Im więcej je się pieprzu cayenne, tym mniej działa.

Tutaj znajdziesz wszystkie ostre przyjemności