Sezon na brokuły

poniedziałek, 22 maja 2017

Sezon na brokuły

Sezonowe warzywa nie tylko zapewniają różnorodność na naszych talerzach, ale również regionalne kupowanie jest dobre dla środowiska i zdrowia. Obecnie dojrzałe są brokuły, dlatego są one naszymi sezonowymi warzywami. Mamy dla Ciebie też przepis.

Brokuły to gatunek kapusty, ale łagodny. Oznacza to, że są dobrze tolerowane nawet przez wrażliwe osoby. W smaku podobne są do zielonych szparagów. Optycznie wzbogacają różne potrawy, dodając koloru zielonego.

Co jest w środku?

Brokuły zawierają dużo błonnika, dlatego nasycają na długo; jednocześnie mają mało kalorii. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin (B, C, K i kwas foliowy) oraz prekursory witaminy A.

Nawet z zawartości minerałów mogą być dumne. Potas, wapń, magnez i żelazo sprawiają, że dla entuzjastów sportu jest doskonałym wyborem.

Brokuły zawierają szczególnie dużo olejów gorczycy, którym przypisywane jest wiele pozytywnych działań dla zdrowia. Podobno zmniejszają np. ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i działają przeciwko bakteriom.

Zakupy i magazynowanie

Bujne zielone różyczki, zamknięte pąki kwiatowe, bez zwiędniętych liści to oznaki świeżości. Strzeż żółtych pąków kwiatowych: mogą mieć gorzki smak. Jednak przejrzałe brokuły są często zdrewniałe.

Świeże brokuły nie utrzymują się długo i szybko więdną. W lodówce można je przechować dwa dni, więc powinniśmy je zjeść szybko. Najlepiej owinąć je w folię. Jeśli ich za dużo kupiliśmy, możemy je sparzyć przez kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie zamrozić.

Brokuły są bardzo uniwersalne w kuchni. Wybraliśmy na dzisiaj coś specjalnego: babeczki z brokułami i cukinią.

Składniki na 6 sztuk

  • 200 g brokuł
  • 100g zmielonych migdałów
  • 40 g startego parmezanu
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 łodygi tymianku
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Najpierw bierzemy foremki babeczkowe i wysmarowujemy je masłem; następnie posypujemy je migdałami. Foremki obrócić i wysypać nadmiar migdałów.

  2. Oczyścić cebulę i cukinię, i posiekać na kostkę. Następnie pociąć brokuły na małe kawałki (2 cm kawałki są idealne). Teraz bierzemy patelnię i podsmażamy warzywa w oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut.

  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (piec konwencjonalny do 180°, piec konwekcyjny do 160°) oraz kroimy pomidory w kostkę. Oczyszczamy łodygi tymianku z liści. Liście siekamy na drobno. Następnie dodajemy obie rzeczy do warzyw.

  4. Teraz dodać mleko, parmezan, jajka i pozostałe migdały do miski, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.

  5. Następnie dodać warzywa do masy i wymieszać dokładnie.

  6. Masą wypełniamy foremki, posypujemy orzeszkami piniowymi i dajemy do piekarnika. Pozostawiamy babeczki na środkowej półce przez 30 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. I można je jeść.
    Nasza wskazówka: sałatka pomidorowa jako dodatek.

Smacznego!