Przepis: Street Food z Izraela

Przepis: Street Food z Izraela

Sabich lub Sabih to popularne jedzenie, które można kupić na ulicznych straganach w Izraelu. Przygotowuje się go z chlebem Pitta lub Laffa, smażonym bakłażanem, jajkiem na twardo, siekanymi pomidorami, pietruszką i tahini (pastą sezamową). Tradycyjną recepturę uzupełniają ogórki, kolendra, hummus, kapusta i izraelski sos amba. Istnieje jednak wiele wariantów: zaprezentujemy Wam wersję z włoską focaccią, domową i cudownie aromatyczną! Przy okazji, Sabisch smakuje o każdej porze dnia i nocy.

SABICH (dla 4-6 osób) - wszystkie składniki na pierwszy rzut oka

Do sałatki pomidorowej potrzebujesz:

  • 10 (lub więcej) pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżych liści kolendry (alternatywnie można użyć suszonych liści)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Trochę soli morskiej

Do smażonego bakłażana potrzebujesz:

  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 duży bakłażan
  • Odrobinę mąki do posypania
  • Szczyptę soli morskiej

Do własnoręcznie upieczonej Focaccii przygotuj:

  • 500 g mąki (mąka uniwersalna lub mąka do pizzy)
  • 20 gramów cukru
  • 10 gram soli
  • 5 gram suchych drożdży
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 340 ml wody
  • Szczyptę grubej soli morskiej

Do 250 g aromatycznego tahini potrzebujesz:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 180 g tahini (możesz kupić pastę sezamową w Piccantino lub w wybranym przez siebie sklepie ze zdrową żywnością)
  • 120 ml wody

Do przygotowania sosu Amba 100g potrzebujesz:

  • 60 g marynowanego mango
  • 20 ml wody
  • 20 ml oleju rzepakowego

Do 50 g Zhug potrzebujesz:

  • 1 ząbek czosnku
  • 7 g kolendry (Cilantro)
  • 12 gramów pietruszki
  • 1 świeża papryczka chili cayenne (alternatywnie można użyć innych chilli)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczyptę soli morskiej
  • 1 garść świeżych liści kolendry

Ciasto na focaccię - proszę przygotować ciasto dzień wcześniej

1. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać oliwę z oliwek i wodę i ugniatać ręcznie lub w mikserze wyposażonym w hak do ciasta, aż powstanie lepkie ciasto.
Następnie przykryć miskę folią spożywczą, dwukrotnie nakłuć widelcem i odstawić ciasto do lodówki na 12 do 24 godzin.

2. Po 12 do 24 godzinach zagnieść wyrośnięte ciasto na duży bochenek chleba focaccia: jeszcze w misce posypać ciasto mąką, a następnie położyć je posypaną stroną do dołu na blacie. Następnie zagnieść brzegi ciasta dookoła do środka i mocno je docisnąć, za każdym razem lekko obracając kulę ciasta. Powtórzyć ten proces kilka razy. Przykryć ciasto i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C.

3. Posmarować blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Naoliwionymi rękami ostrożnie naciągnąć dużą kulkę ciasta na całą blachę do pieczenia i spłaszczyć ją. Za pomocą tłustych palców zrobić wgniecenia na powierzchni ciasta i posypać grubą solą morską. Focaccia należy teraz upiec na złoty kolor, przez około 10 do 12 minut.

Przygotowanie sałatki pomidorowej

1. Pomidory przekroić na pół lub ćwiartki, obrać i drobno posiekać czosnek. Również drobno posiekać wszystkie liście kolendry. Alternatywnie można użyć suszonych liści kolendry.

2. Wymieszać czosnek i kolendrę razem z oliwą i sokiem z cytryny w misce i doprawić solą.

3. Dodać pokrojone pomidory i odstawić sałatkę.

Przygotowanie smażonego bakłażana

1. Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż na paski lub plastry o grubości około 5 mm i obtoczyć w mące.

2. Podgrzać dużo oleju rzepakowego w głębokim rondlu i smażyć bakłażany na gorącym oleju na złoty kolor.

3. Usmażone warzywa wyjąć za pomocą łyżki z dziurkami, odsączyć na papierze kuchennym i posolić do smaku.

Przygotowanie tahini

1. Wymieszać sok z cytryny, sól i wodę w wysokim pojemniku.

2. Stopniowo dodawać tahini (pasta sezamowa) i miksować za pomocą blendera, aż wszystkie składniki się połączą, a tahini będzie gładkie i kremowe.

Wskazówka: jeśli wolisz bardziej płynną konsystencję, po prostu dodaj więcej wody!

Przygotowanie sosu Amba

Zmiksować wszystkie składniki sosu w blenderze lub mikserze, do uzyskania gładkiego, kremowego sosu z mango.

Przygotowanie Zhug

1. Bardzo drobno posiekać obrany czosnek, kolendrę i pietruszkę.

2. Pokroić na pół pieprz cayenne, usunąć pestki, drobno posiekać.

3. Wszystko wymieszać, doprawić oliwą i solą do smaku.

Wskazówka: możesz również posiekać wszystko z grubsza i drobno posiekać w blenderze lub rozdrabniaczu.

Przygotowanie jajek na twardo

Proszę gotować wszystkie jajka przez 6 ½ minuty, następnie obrać, przekroić lub pokroić w plastry i posol

Teraz przygotujemy SABICH:

1. Upieczoną focaccię posmarować tahini i sosem amba.
2. Obficie nałożyć smażonego bakłażana, jajka i sałatkę z pomidorów, doprawić zhugiem i udekorować kilkoma listkami kolendry - gotowe!

Przed podaniem należy pokrić focaccię na kawałki dowolnej wielkości. Świetnie smakują z nim lodowate lemoniady, piwo czy soki. Smacznego!