Czego nie powinieneś robić podczas przyprawiania

Czego nie powinieneś robić podczas przyprawiania

Przyprawa to coś, co dodajesz do potraw podczas gotowania, aby poprawić smak. Może to być sól, pieprz, zioła, inne przyprawy lub nawet sok z cytryny. Jak zawsze w życiu, istnieje kilka sposobów na urozmaicenie: jedna właściwa droga i wiele złych. Oto siedem najgorszych grzechów, które można popełnić i jak ich unikać.

Zapominanie o próbowaniu

Ten błąd jest prosty, ale może mieć katastrofalne skutki.

Często podczas gotowania zapomina się o próbowaniu potrawy, wykonując wszystkie niezbędne czynności, aż do momentu, gdy danie będzie gotowe. Zanim się zorientujesz, nagle dosypałeś za dużo przypraw. W zależności od przyprawy masz wtedy różne problemy: zbyt dużo chili to nie to samo, co za dużo soli.

Niemniej jednak ten błąd jest bardzo frustrujący, ponieważ można go było stosunkowo łatwo uniknąć. Musisz to tylko pamiętać.

A więc: zawsze kosztować podczas gotowania.

Używanie mielonego pieprzu

Pieprz jest bez wątpienia jedną z dwóch najważniejszych przypraw kuchni zachodniej; dzieli się z Olimpem solą. Ale tylko dlatego, że pieprz jest tak ważny, nie ma usprawiedliwienia dla używania wstępnie mielonego pieprzu. Dziś można kupić całe ziarna pieprzu w małym jednorazowym młynku szklanym. Działają równie dobrze jak drogie młyny pieprzowe, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że świeżo zmielony pieprz ma po prostu lepszy smak. Podobnie jak wszystkie przyprawy korzenne, pieprz mielony również traci swoje aromaty w miarę upływu czasu. Ponadto, świeżo zmielony pieprz (ponieważ jest gruboziarnisty) daje inne odczucie w ustach. Stek z mielonym pieprzem w proszku to nie to samo, co stek ze świeżo zmielonym pieprzem. Tego nie da się porównać.

A więc: zawsze stosuj świeżo zmielony pieprz.

Nie używasz wystarczającej ilości soli

Sól jest absolutnym podstawowym składnikiem gotowania; nawet desery są rafinowane szczyptą soli. Potrzebujemy jej do przyprawiania mięsa, ale także do gotowania makaronu, ziemniaków ...

Jeśli w przepisie jest napisane, że powinieneś posolić według własnego gustu, to znaczy, że powinieneś posmakować soli w gotowym daniu.

A więc: sól dobrze, ale lepiej kilka razy, niż raz za dużo.

Dodajesz suszone zioła zbyt późno

Zioła to w zasadzie liście roślin takich jak oregano, pietruszka lub bazylia. Jeśli to możliwe, zawsze powinieneś używać świeżych ziół, ponieważ mają one więcej smaku. Niestety nie zawsze jest to możliwe. Wtedy musisz wziąć suszone zioła. Zasadniczo nie stanowi to problemu - ale błędem jest dodanie suszonych ziół w nieodpowiednim czasie. Podczas gotowania należy zawsze dodawać suszone zioła na początku, świeże zioła tylko na końcu. Powodem tego jest po prostu, że świeże zioła zawierają głównie lotne oleje, które szybko usiekają pod wpływem ciepła. Z kolei suszone zioła potrzebują więcej czasu, aby wypuścić zawarte w nich oleje. W przypadku sosów sałatkowych może minąć kilka godzin, zanim rozwiną się aromaty suszonych ziół (ponieważ nie ma w nich ciepła).

A więc: dodaj suche zioła na początku, świeże tylko na końcu.

Zapomniałeś cytryny

Sok z cytryny jest również przyprawą, która idealnie pasuje do ryb i owoców morza, ponieważ zapewnia im świeżość. Nawiasem mówiąc, to samo dotyczy warzyw. Możesz zapamiętać regułę: jeśli warzywo smakuje dobrze z roztopionym masłem, będzie również świetne ze świeżym sokiem z cytryny. Brokuły, szparagi, buraki, kapusta lub grzyby są znakomite z odrobiną soku z cytryny.

Oczywiście sok z cytryny nadaje się również do domowych sosów sałatkowych, sosów lub zup. Nawet dania z kurczaka krzyczą o trochę kwaśnego kopa.

A więc: jeśli danie nadal nie ma tego czegoś, spróbuj odrobiny cytryny.

Mielone przyprawy były nieświeże

Przyprawy to zazwyczaj suszone części roślin, zarówno kora, nasiona, pąki, jak i korzenie ... W przeciwieństwie do ziół, są one już suszone i dlatego mogą stosunkowo szybko stracić swój aromat. Aby tego uniknąć, powinniśmy używać jak najmniej zmielonych przypraw. Zawarte w nich olejki eteryczne są lotne. Może się to zdarzyć tak szybko, że nawet zakupione przyprawy utraciły wiele ze swoich aromatów. Kup młynek do kawy lub moździerz i tłuczek i miel świeże przyprawy. Całe nasiona, pąki lub cokolwiek, po prostu dłużej pozostań aromatyczne.

A więc: zawsze używaj jak najmniej przypraw, a potem masz pełny smak.

MSG został dodany

Lub raczej: ktoś nieumyślnie dodał MSG. Jeśli zastanawiasz się, co to znaczy, MSG oznacza glutaminian sodu. Jest to "przyprawa" pochodząca od aminokwasu. MSG występuje naturalnie w niektórych pokarmach, takich jak parmezan lub w różnych grzybach. MSG to początek smaku umami, który jest słodki, kwaśny, słony i gorzki w piątym kierunku. Umami jest słowem pożyczkowym od Japończyków i oznacza smakowitość. Smak umami określany jest jako mięsisty lub pikantny.

Umami wzmacnia także inne smaki jako posiadające zdolność aktywowania niewykorzystanych receptorów smaku języka. Jedzenie smakuje lepiej z MSG, nie można temu zaprzeczyć. MSG ma w ostatnich latach wiele negatywnego rozgłosu, wiele osób uważa go za winnego różnych fizycznych symptomów.

Ale nie chodzi o to, czy MSG jest dobre czy złe. Po prostu powinieneś przynajmniej wiedzieć, co wkładasz do jedzenia. MSG znajduje się w wielu produktach, w tym kostkach zupy i pakowanych przyprawach. Glutaminian monosodowy ma również następujące nazwy:

  • glutaminian sodu
  • L-glutaminian sodu,
  • (S) -Natriumglutamat
  • L-glutaminian sodu, monohydrat
  • E 621

Tak więc, jeśli już używasz MSG, powinieneś zrobić to świadomie i nie przypadkowo.